Főoldal Szabadidő Hogyan variáld a szabadidőd?

Hogyan variáld a szabadidőd?

Ha pihenni szeretnél, és nem gondolni semmire, változtasd meg a tevékenységeid. Ha korábban fizikai munkát végeztél, akkor elolvashatsz  egy könyvet; ha pedig fontos intellektuális feladatokat végeztél, akkor menj el kondizni vagy a szabadban fuss néhány kilométert.

Mi van, ha unatkozol otthon? Szánj időt az alábbi szabadidős tevékenységek egyikére. Ha nem tudod, mit csinálj, kezd el felépíteni magad, amely mostanában egyre relevánsabb. Persze még számos lehetőséged van feldobni a szabadidő és azt változatossá tenni, ezért most néhány lehetőségről fogunk dióhéjban írni.

Általános tevékenységi körök

Olvass el egy novellát vagy könyvet. Ha szeretsz olvasni, az olvasás a leghasznosabb tevékenység, amit az idő eltöltésére tehetsz. Van otthoni könyvtár? Akkor soha nem fogsz unatkozni. A könyv egy új élet, amelyet egy elsötétített iratgyűjtőben lapozgatva élhetsz. Nem fogsz unatkozni a könyvvel.

Lehetsz kreatív is. Ha inspirálva érzed magad, ne tagadd meg magadtól az örömöt, hogy bármilyen remekművet készíts. Az időzítés különösen jó, ha senki nincs otthon. Készíts elő mindent, amire szükséged van, kapcsolj be pihentető zenét, és alkoss. Teljesen mindegy, hogy festésről, fröccsöntésről vagy dekupázsról vagy barkácsolásról van szó. Élvezd a folyamatot, és az idő észrevétlenül telik. 

Szánj időt az önfejlesztésre. Álmodoztál valaha egy idegen nyelv tanulásáról? Szeretnél valami újat tanulni? Akkor a szabadidő erre a legalkalmasabb. Válassz egy tanfolyamot, vegyél egy jegyzetfüzetet, és készíts óratervet. A rendszerezett információkat sokkal könnyebb megemészteni. Ügyelj arra, hogy ezt tedd, és nem fogod elvesztegetni az idődet. 

Mit kell csinálni otthon? A kulcs az, hogy ne töltsd az időt céltalanul a kanapén, hiszen az idő a legértékesebb erőforrás az ember életében. Ha ellenőrzöd a közösségi médiát, akkor csak fogy az idő az interneten. Nézd meg a híreket és az érdekes csoportokat. Nem fogod észrevenni, hogyan telt el néhány óra. Nézz meg egy-két ismeretterjesztő adást. Ha nem tudod, mit tegyél, nézz népszerű tudományos-fantasztikus tévéműsorokat. Az érdeklődési körödnek megfelelő dokumentumfilmek segítik a kellemes időtöltést és a kikapcsolódást.

Olvasás és podcastok

Nem meglepő, ha megtudod, hogy a legtöbb sikeres ember szabadidejének nagy részét könyvek olvasásával és podcastok hallgatásával tölti. Számos területen ragaszkodnak a legújabb fejleményekhez, és folyamatosan éhesek az új információkra. Próbálj meg találni egy szerzőt vagy egy podcast műsorvezetőt, aki tetszik neked, és menjen le a nyúlüregbe, és fedezd fel az új tartalmak hallatlan mélységeit. Ezután próbálj új tartalomajánlatokat kérni olyan emberektől, akiket tisztelsz és valamilyen módon követendőnek tartasz.

Nyaralás

A világot körbejárni, hogy új helyeket, kultúrákat, ételeket és élményeket lássunk és tapasztaljunk meg, nem csak szórakozás. Ez egy fantasztikus módja annak, hogy bővítsd az elméd és feltöltődj a kiégésből. Személy szerint ez a kedvenc szabadidőm eltöltési módja, de nem tudom állandóan csinálni, mert elég drága. Mindazonáltal fontos, hogy olyan helyekre utazz, amelyek boldoggá tesznek, és olyan emlékeket szerezzenek, amelyek egy életre megmaradnak.

Meditáció

A meditáció előnyei jól dokumentáltak, és számtalan sikeres vállalkozó esküszik a folyamatra. Már napi 15 perc a jelen pillanatra való összpontosítása és a gondolatok tisztázása önvizsgálatot, belső békét és tisztább gondolkodást eredményezhet. Illeszd be a napi rutinba, ha teheted. 15 perc mindenki napjába bele kell, hogy férjen.

Fizikai gyakorlat

A testmozgás formában tart, csökkenti a betegségekre való hajlamot, növeli az észlelt energiát, növeli a termelékenységet, és tökéletes alkalom arra, hogy másokkal beszélgess. A legjobb az egészben, hogy számtalan módja van ennek. Futás, gyaloglás, kerékpározás, súlyemelés, úszás, evezés vagy kickbox – nem az számít, hogy mit csinálsz, hanem inkább az, hogyan csinálod.

Online játékok és streamek

Sokaknak nagyon bejött az online szerencsejáték, aminek képviselőit egy olyan gyűjtőoldalon, mint a https://legjobbmagyarkaszinok.com/ lehet megismerni. A szimpla online játékoknak is egyre nagyobb népszerűsége van, ami az okostelefonoknak és a webes világ fékezhetetlen fejlődésének tudható be. Az online stream szolgáltatók, mint az HBO vagy a Netflix pedig végtelen mennyiségű filmet és sorozatot szolgáltat a nézők és felhasználók számára, amivel kimagasló nézettséget érnek el és emberek millióit szögezik a képernyők elé, nap mint nap.

Önfejlesztő kurzusok

Sok sikeres ember mindent megtesz, hogy szabadidejében órákat vegyen. Lehet, hogy az szakterületükhöz kapcsolódó tárgyakat és témákat, technológiákat tanulnak, de gyakrabban fordulnak elő, hogy újszerű területeken vesznek órákat. Meg akarják ismerni a saját megértésük határait, és kreatív módon gondolkodnak; csak az új tudományágaknak való kitettség tudja ezt művelni. Egy új szakterület, vagy képesség elsajátítása nem feltétlenül kell, hogy éveket vegyen igénybe, így akár néhány hónap alatt meg lehet ismerni az élet egyéb területeit.

Előző cikkIzgalmas nyári olvasmányok az egész családnak
Következő cikkIngyenesen letölthető mesekönyvek válnak elérhetővé a nyáron