Főoldal Kultúra Film Idén is nagy sikert aratott a Friss Kakas Animációs Filmnapok

Idén is nagy sikert aratott a Friss Kakas Animációs Filmnapok

Idén is nagy volt az érdeklődés a MOME diplomafilmjei és a MOME-n végzett alkotók alkotásai iránt; nagy sikerrel zajló szakmai programok, különleges előadások az animációs karrier-lehetőségekről, Grafix-vásár: véget ért a Friss Kakas Animációs Filmnapok.

A MOME Anim és a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál együttműködésében megrendezett Friss Kakas Animációs Filmnapokon a MOME diploma- és vizsgafilmjei, valamint az egyetemen végzett alkotók alkotásai újra a nagyvásznon mutatkozhattak be október 6-án és 7-én a budapesti Toldi moziban.  A MOME Anim hallgatóinak és alkotóinak egy csokorba gyűjtött válogatása iránt idén is nagy volt az érdeklődés. A szombati diplomafilm premier-vetítést egy fogadás követte, amelyen összegyűlt az animációs szakma számos képviselője.

Az idei Friss Kakason bemutatott MOME-diplomafilmek többsége ezután kezdi meg fesztiválszereplését. Erhardt Domonkos Szemem sarka című filmje a Berlinale Sepcial Mention elismerést követően folytatja fesztiválkörútját, Mira Zénó Fox Tossing című filmje a világ legrangosabb animációs fesztiválja, Annecy után szerepelni fog az Oscar-kvalifikáló Black Nights Filmfesztiválon Tallinban novemberben, Ivády Tamást az Örökrész rendezőjét pedig idén Dargay-díjjal tüntették ki. Két diplomafilmet – Megenném, ha bírnám (Bence Hlavay), A madár gyermekei (Tudisco Júlia) a Friss Kakason láthatta először a nagyközönség mozivásznon.

A 2023-es Friss Kakas több újdonsággal is jelentkezett: az ARTIST TALK elnevezésű programban volt hallgatók és más szakmabeliek  karrierutjaikat prezentálták, amelyen keresztül az érdeklődők betekintést kaphattak abba, milyen szakmai lehetőségek várhatják őket a művészeti képzések befejezését  követően. Több kapu is nyitva áll az itt végzettek számára: Ászity Boglárka, Juhász Márk és Farkas Juli előadása az animációs látványtervezői pályát mutatta be, game design, immersive storytelling és a játékkutatás szakmai vonalon elindult útjáról Sabransky Balázs, Nemes Barna és Beregi Tamás tartottak izgalmas előadást. VFX, CG és videómapping lehetőségekről meséltek – Sipos Levente, Bordos Zsolt, Kerek Balázs szakemberek,és többek kötöttek ki az egyetem után a képregény és storyboard artist területen, erről Erhardt Domonkos, Marjai Petra és Felvidéki Miklós tartottak bemutatót. 

Nemzetközi sikerekről és a magyar animáció jövőjéről is informálódhattak azok, akik részt vettek a Magyar Animációs Művészek Egyesülete (AA1 )és a Magyar Animációs Producer Szövetség (MAPSZ) beszélgetésén, ahol sikeres producerek és alkotók, köztük az idei magyar Oscar nevezés, a Kojot négy lelke producere, Temple Réka, és többszörösen díjazott animációs rendezők, Darabos Éva, Gelley Bálint és Szakály Réka Anna meséltek arról, hogy a filmjeik milyen utakat járnak be nemzetközi szinten és egy-egy lezárult produkció után milyen lehetőségek várnak rájuk itthon.

Idén sem maradtak ki a programból az immár klasszikusnak számító MOME filmek, a gyerekeknek szóló animációk és a korábbi hallgatók legsikeresebb munkái. Az idei év különlegessége, hogy három friss egészestés animációt is be tudtak mutatni a Friss Kakason. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron (Kojot négy lelke), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Műanyag égbolt), Csákovics Lajos (Jankovics Marcell mellett a Toldi társrendezője).

A GRAFIX néven a MOME Anim szak hallgatóinak képregény, zin picture book és print vásárát is megtartották idén.