Főoldal Életmód Otthon Így tehetjük egészségesebbé az otthonunk levegőjét

Így tehetjük egészségesebbé az otthonunk levegőjét

Újév, új kihívásokkal és lehetőségekkel, amiknek frissen, feltöltődve és egy nagy levegővétellel vághatunk neki. Az viszont korántsem sem mindegy, hogy milyen minőségű ez a „nagy levegővétel”, mit lélegzünk be ilyenkor. A kültéri levegő minőségéről és a légszennyezésről már sok információnk van, az azonban kevésbé köztudott, hogy az otthoni levegő minőségét milyen tényezők befolyásolják, és mit tehetünk, hogy családunk egészségesebb környezetben élhessen. Azért, hogy ebben tudatosabbak lehessünk, az otthoni takarító és légfrissítő eszközöket is gyártó Dyson mérnökei összeállítottak néhány javaslatot.

Az otthoni levegő minőségét számos, ma már jól ismert, és elsőre talán meglepő tényező is befolyásolhatja. A szennyező anyagok kívülről is bekerülhetnek otthonunkba, de magában a lakásban is több, akár az egészségre ártalmas szennyeződés jelenhet meg. A lakásban megtelepedő por, vagy a kisállatok szőre ezek közül a közismertebb, de a takarítószerek és légfrissítők által kibocsájtott permetek, a penészgombák spórái, sőt a bútorokból, padlókból a levegőbe kerülő káros anyagok is ronthatják a benti levegő minőségét. A Dyson légtisztító berendezéseit tervező mérnökök szerint több egyszerű módszer is létezik, hogy otthonunk levegőjének minőségét a mindennapokban javítsuk, és ezt megőrizzük.

Nagytakarításra fel!

Ahogy mondani szokás: rend a lelke mindennek, így kezdhetjük a friss, egészséges benti levegőért való teendőinket is egy alapos takarítással. Ezzel eltávolíthatjuk a szennyeződéseknek egy részét – például a felhalmozódott port, észrevétlenül maradt állatszőrt, de akár a sarkokban bujkáló penészt is –, amelyek hozzájárulnak az egészségtelen benti levegőhöz.  Az alapos portörlés, porszívózás és felmosás során semmiképp se feledkezzünk meg a nehezen hozzáférhető, félreeső sarkokról, szekrénytetőkről sem, ezek ugyanis ideális környezetet jelentenek a pornak és a penészgombáknak. Érdemes ilyenkor a lakástextileket, matracokat, ágyneműket is kitisztítani, mivel a por ezekben is megtelepszik.

A legegyszerűbb megoldás: szellőztetés

A benti levegőminőség javításának egyik hatékony eszköze lehet a rendszeres és átgondolt szellőztetés. Ezzel eltávolíthatjuk a lakás levegőjében keringő szennyező anyagok jelentős részét, és a páratartalom kontrolálásában is segíthet, különösen a fürdőszoba esetében. Télen különösen ajánlott erre odafigyelni, hiszen a hideg miatt hajlamosak vagyunk minél jobban bezárkózni, ódzkodni az ablaknyitástól. Így viszont nem csak a szennyeződések jelennek meg nagyobb eséllyel, de egy idő után elhasznált és állott lesz a levegő otthonunkban.

Ami kinti, az maradjon is kint

Számtalan szennyező anyag a legkönnyebben és feltűnés nélkül kívülről érkezik otthonunkba: ablak-ajtó résein keresztül, vagy éppen cipőnkre, ruházatunkra tapadva. A megfelelően kialakított szigetelés sokat segíthet abban, hogy a kinti levegőben megtalálható szennyező anyagokat – például a különböző polleneket –, otthonunkon kívül tartsuk. Ahol van rá lehetőség, célszerű a bejáratnál kialakítani egy szőnyeggel és akasztóval ellátott sarkot, ahol megtisztíthatjuk vagy letehetjük a lábbeliket, kabátokat, esernyőket. Ennek révén nem hordjuk be a port, és más szennyező anyagokat lakásunk belső tereibe.

Szintetikus helyett természetes!

A hétköznapokban leggyakrabban használat tisztítószereknek, légfrissítőknek, dezodoroknak több olyan összetevőjük van, ami káros lehet az egészségünkre. Ez leginkább az illatosított termékekre jellemző, amelyek illékony szerves vegyületeket (ezek olyan vegyületek, amelyek szobahőmérsékleten gázzá alakulnak, és a lakás levegőjébe jutnak) tartalmazhatnak, és ezért a termék használata után is, hosszabb ideig kedvezőtlenül befolyásolhatják a levegő minőséget. Érdemes fontolóra venni, hogy melyik takarítószert vagy épp légfrissítőt tudjuk kiváltani például a természetes alternatívát nyújtó frissítő, tisztító hatású citromlével.

Fontos a megfelelő hőmérséklet és a páratartalom

A penészgombák és baktériumok megtelepedésének tökéletes környezetet biztosítanak a meleg, sötét, párás helyek. A megjelenésüket elkerüléséhez érdemes valamilyen módon a belső terek páratartalmát kontrol alatt tartani. Ebben sokat segíthet a megfelelő szigetelés, és a rendszeres szellőztetés. A Dyson szakértői szerint a beltéri páratartalom ideálisan 30 és 50 százalék közt mozog, de semmiképp sem jó, ha magasabb 60 százaléknál. Azt sem szabad elfelejteni, hogy míg a túl magas páratartalom a penész megjelenésének kedvez, addig a túl alacsony kiszáríthatja és irritálhatja a bőrünket és torkunkat.

Extra tipp: Légtisztító berendezés használata

A légtisztító berendezések használata nagyban hozzájárulhat az egészséges otthoni levegő fenntartásához. Hatékonyságuk, hogy milyen, mekkora és mennyi részecskét képesek a levegőből eltávolítani, a szűrőrendszerükön múlik elsősorban. A Dyson szakértői azt tanácsolják, hogy a szűrő megfelelő szigetelésére kiemelten figyeljünk, mert ha jó a szigetelés, a légáramlás nem tudja megkerülni azt, így a készülék nemcsak eredményesen szűri ki a különböző szennyező részecskéket, de visszakerülni sem engedi azokat a légáramba. A kettős szűrőrendszer is lényeges, mivel a HEPA, vagy esetleg más fajtájú részecskeszűrők a szennyező anyagokat és az allergéneket távolítják el, az aktív szénszűrő pedig az illékony vegyületeket és gázokat. Ma már vannak olyan készülékek is, amelyek folyamatosan monitorozzák a szoba levegőminőségét, a levegőben megtalálható szennyező anyagok koncentrációjáról pedig értesítést is küldenek okostelefonunkra ha rendelkezésre áll a megfelelő alkalmazás. Ennek segítségével ezekkel a készülékekkel távolról is figyelhetjük otthonunk levegőminőségét. Ma már több olyan légszűrőt is találunk, amelyekben párásító rendszert is kialakítottak, ennek segítségével könnyen tehetünk a fűtési szezon száraz levegője és a túl alacsony páratartalom ellen az otthonunkban. Ez kifejezetten a fatüzelésű kandallók, cserépkályhák és kazánok esetén lehet hasznos.