Főoldal A világ Belföld Ingyenes kerékpár pumpát telepítettek Budapesten

Ingyenes kerékpár pumpát telepítettek Budapesten

Május 17-én délelőtt a Fővárosi Önkormányzat felavatta ingyenes kerékpár pumparendszerét a VI. kerületi Liszt Ferenc téren. A projekt célja a városi kerékpáros közösség és közlekedés mindennapjainak támogatása.

Budapest biciklis infrastruktúrája az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen a felmérések szerint az elmúlt 20 évben megtízszereződött a kerékpáros forgalom a városban. A Fővárosi Önkormányzat újabb lépésként a városi kerékpáros közlekedés népszerűsítésének támogatása érdekében ingyenes kültéri pumparendszert telepített. Az élhető város fejlesztésének keretében a projektet az önkormányzat városarculati cége, a BVA Nonprofit Kft. valósította meg, szakmai partnere ebben a Magyar Kerékpárosklub volt.

Az pumparendszert felavató sajtóeseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Főpolgármester-helyettes, Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere, Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, valamint Kadlecsek Krisztián, a FEM 3 csatorna műsorvezető riportere és Nagy Sándor, a Madách Színház színművésze vettek részt, akik tesztelték is a főváros új arculati elemeivel ellátott hazai gyártású pumpát.

„Budapest életében ezek a kezdeményezések nagyon sokat számítanak, hiszen bővülő kerékpáros közlekedésre kell számítanunk: egyre többen használnak biciklit, ami túl azon, hogy a leggyorsabb, legkényelmesebb, legpraktikusabb eljutást tudja biztosítani számunkra, de környezetbarát közlekedési mód is. Nekünk városvezetőknek, a várost működtető cégeknek pedig az a feladata, hogy egyrészt ösztönözzük ezt a közlekedési formát, másrészt elősegítsük, mint a biztonságos kerékpárhasználatot. Bízunk benne, hogy elnyeri a biciklisek tetszését a kezdeményezés, és nagy segítség lesz mindenkinek ez a megoldás, ha épp a szükség úgy hozza, hogy egy kis levegőre van szüksége.” – nyitotta meg az eseményt Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere elmondta, hogy ebben a zsúfolt belvárosi környezetben, Terézváros Önkormányzata is élhetőbb várost szeretne, és a kerékpározás mindenképpen ezt segíti elő. Emlékeztetett arra, hogy évekkel korábban, amikor a kerékpárutak kiépítése kezdődött, az önkormányzat nagyon sok parkolóhelyet szabadított fel azért, hogy a biciklisek kényelmesebben és biztonságosan tudjanak közlekedni ebben a nagy forgalommal terhelt kerületben. „A mindennapi munkába járás mellett használják sportolásra és kirándulásra is a biciklit – és most már a pumpát is – jó egészséggel!” – zárta szavait a polgármester.

A bicikli pumpák helyszíneire javaslatot tevő Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese üdvözölte, hogy a Fővárosi Önkormányzat népszerűsíti a kerékpáros közlekedést. Egy friss kutatást idézve Halász Áron kiemelte, hogy a budapestiek 7 %-a szinte naponta kerékpározik, a belvárosban ez a szám még magasabb. A klub képviselője szerint a fővárosiak nyitottak a bringás közlekedésre, a még nem tekerőket az utak vonzóvá tétele mellett ilyen kedvcsináló projektekkel is erre az olcsó, egyszerű és gyors közlekedési eszközre lehet csábítani.

A BVA összesen 20 db pumpát telepít és tart karban Budapest különböző, biciklisek által kedvelt frekventált pontjain. Jelenleg 10 db bicikli pumpa került kihelyezésre az alábbi helyszíneken: Margitsziget északi és déli része (XIII.), Liszt Ferenc tér (VI.), Szent Gellért tér (XI.), Újpest – Városkapu (IV.), Weiss Manfréd út (XXI.), Hűvösvölgyi út (II.), Pesti út (XVII.), Római Part (III.), Kápolna utca (X.).
Ezek pontos helyszínei megtalálhatóak a www.enbudapestem.hu/terken weboldalon. További 10 db pumpa installálása még idén nyáron várható Budapest további forgalmas közterületein.