Főoldal Szabadidő Ismét biciklire pattan a Mozdulj! Közhasznú Egyesület

Ismét biciklire pattan a Mozdulj! Közhasznú Egyesület

Látássérült barátaikkal együtt kerekezik körbe a magyar tengert a Mozdulj! Közhasznú Egyesület tagjai. A táv változatlan, a cél sokkal több: megmozgatni minden olyan társaságot, akik fontosnak tartják az integrációt.

Negyedik alkalommal vág neki a több száz kilométeres útnak a Mozdulj! Közhasznú Egyesület, hogy vak és gyengénlátó barátaikat kézen fogva, illetve nyeregbe ültetve körbetekerjék a Balatont. Az elmúlt három év alatt összekovácsolódott társaság arra buzdít mindenkit, hogy kövesse a példáját: fogjanak össze egyesületek, baráti társaságok, munkatársak, és örökítsék meg a közös élményeket.

tandemes_biciklitura_2013_5

„Az idei a negyedik alkalom, hogy látássérült barátainkkal tandembicikliken vágunk neki a több, mint 200 kilométeres távnak. Ezúttal egy kicsit megbolygattuk a programot: a hagyományainktól eltérően ezúttal Siófokról indul a menet, és itt ültetünk idén emlékfát, amit minden évben meglátogatunk. A napok számát növeltük, így sokkal több időnk lesz a bicajozás mellett más programokra: több városban találkozunk a polgármesterrel, a helyi egyesületek képviselőivel, az Almádi Borfesztiválon pedig ismét kapunk egy óra műsoridőt, amikor színpadra lép Krizbai Teca, Jánoki Márió vak énekes, a Rolldance kerekesszékes tánccsoport, Flamich Mária, valamint a program két arca, Madár Vera színésznő és Kőváry Barna autóversenyző. A kultúráról sem feledkezünk meg: ellátogatunk a temesi József Attila Múzeumba, a Bujdosó pincészetben bort kóstolunk, és végre a fürdésre is bőven lesz időnk” – mesélte dr. Tálos Marianna, az egyesület elnöke.

A tandemtúra nagyjából 50 fővel indul útnak, és bár hozzájuk már nem lehet csatlakozni, az idei esemény éppen arra szeretné buzdítani az embereket, hogy fogjanak össze és szervezzenek hasonló programokat. Az egyesület egy fotópályázatot is hirdetett, hogy mindenki megoszthassa közös élményét.

„Egyre többen érdeklődnek az esemény iránt, csakhogy az egyesület kapacitása véges, 50 főnél több emberre már nem tudunk úgy figyelni. De az útvonal megvan, úgyhogy szívesen látunk bárkit, aki csatlakozna hozzánk egy kis tekerésre. Idén, követve a tavalyi elképzelést, az a célunk, hogy minél több városban fogjanak össze az egészséges emberek, és szervezzenek olyan programot – akár sütögetést, akár strandolást, akár bármilyen sporteseményt, ahol fogyatékos barátiakkal karöltve bizonyíthatják be, hogy a közös élmények közben igenis mindenki egyenlő. Tavaly sajnos kevés visszajelzést kaptunk hasonló programokról, ezért az egyesületünk titkára, Tálos Mónika talált egy kis motivációt, ugyanis fotópályázatot hirdetünk. A témát egy általunk teremtett hagyomány ihlette: minden év augusztus 20-án közösen gyújtunk gyertyát, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről, akik egészségi vagy társadalmi helyzetük miatt nehéz helyzetben vannak. Ezt a gyertyagyújtást, a láng lobbanásának a pillanatát várjuk megörökítve fényképeken, a legjobban sikerült fotókat pedig ősszel egy kiállítás keretén belül mutatjuk meg a nagyvilágnak” – mesélte dr. Tálos Marianna. A pályázatra bármilyen társaság jelentkezhet, aki augusztus 19. és 24. között lencsevégre kapja, hogyan gondolt egy jelképes gyertyagyújtással a hátrányos helyzetű társaira.