Főoldal Szabadidő Programok, események Jazz és bor Szentendrén

Jazz és bor Szentendrén

Szeptember utolsó hétvégéjén a boré és a jazzé a főszerep Szentendrén. A kiállító borászok mellett helyi kötődésű borászatok, borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol kulturális és gasztronómiai programokat is kínálnak.

Ma már kevésbé közismert, hogy Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt – idézte fel Solymosi Heléna, a város kulturális központjának igazgatója.

Szentendrén a borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a „rác ürmössel” együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösök léptek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, mert a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok.

Erre a múltra is utal borfesztivál – folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem.

Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, a Hot Jazz Band vagy Török Ádám és a Mini Trió. A három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Dunaparton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.

A gasztronómiai ételkínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkostolókkal, a Tourinform iroda szervezésében pedig tematikus sétákra, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokra, szakmai előadásokra és boros-zenés tárlatvezetésekre is sor kerül a három nap alatt.

A programokról a http://www.szentendreprogram.hu/ oldalon lehet tájékozódni.