Főoldal Kultúra Képzőművészeti fesztivállal vár mindenkit júniusban Pécs városa

Képzőművészeti fesztivállal vár mindenkit júniusban Pécs városa

Koránt sem illúzió az idén második alkalommal megrendezett pécsi LOKART kortárs művészeti fesztivál, amely 2023. június 21. és 25. között belakja a várost. A fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a fesztiválon a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.

10 helyszínen közel 100 művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon. A stílusosan a budapesti Illúziók Múzeumában rendezett sajtótájékoztatón Zag Gábor Pécs megyei jogú város kulturális alpolgármestere elmondta, második kiadásával országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART.

„Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert a város történetének része a 46. éve fennálló Pécsi Galéria, amely nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészet meghatározó képviselője. A fesztivál célja, hogy bemutassa a pécsi és az országos kortárs művészetet, valamint Pécs partner- és testvérvárosainak képzőművészeti eseményeit.” – tudtuk meg Zag Gábortól. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.

Hummel Márk, a pécsi ZSÖK ügyvezetője részletesen beszélt a június 21. és 25. között zajló képzőművészeti programokról, amelyeket a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítenek majd a pécsi Dóm téren. Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART -érzésben élhet június elejétől. A LOKART Prológ keretében olyan programok lesznek, amelyek ráhangolják a közönséget a nyári művészeti fesztiválra.

Ilyen lesz a sajtótájékoztatónak otthont adó Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázstérében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal. Jakab Ingrid a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy nyitásuk óta a Pécsi Galériától érkezett először felkérés utazó kiállításra, és hogy a kiállítással nagy örömmel vesznek részt a közös „illúziók” építésében.

Ugyancsak minden korosztálynak szól a június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti, ámulatba ejtő cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen a Cella Septichorában tervezett Salamon Eszter táncperformansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség.

A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.

Fekete Valéria, a ZSÖK Vizuális Művészeti Centrum vezetője, a LOKART 10 helyszínére hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyikén kiállítások vagy installációk várják az érdeklődőket. Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

A hagyományokról, Pécs igen jelentős képzőművészeti múltjáról pedig zárásképpen a fesztivál kurátora, Százados László beszélt. Százados szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, hiszen a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.