Főoldal Életmód Hogyan készüljünk fel lelkileg a Pünkösdre?

Hogyan készüljünk fel lelkileg a Pünkösdre?

Orosz Lóránt Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely ferences vezetője 5 jótanácsot adott arra vonatkozóan, miképp erősíthet meg bennünket a Pünkösdi háromnapos ünnep.

Vegyük elő a humorérzékünket!

Jézus értünk vállalt halála és föltámadása ezzel az ünneppel válik teljessé. A kiáradó Szentlélek 7 db ajándékot oszt ki, amelynek befogadásával együtt lehet igazán okosan és szépen élni. Ezek a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az Istenfélelem. Plusz a humor, amely ott szerepel ezekben és amely színesebbé és könnyebbé varázsolja a kapcsolatainkat. Például azzal, hogy tudjunk nevetni a félreértéseken.

Élvezzük az éltet!

  Ahogy a természet is virágba borul, kizöldell, úgy visznek ezek az ajándékok a mi életünkbe is dinamikát, életerőt. Hogy legyen kedvünk élni. Nálunk Szentkúton ez egy háromnapos ünnep. Mária a Szentlélek jegyese volt, az emberek közül ő az, aki a legközelebb áll hozzá. Ő az, aki segít nekünk ezeket az ajándékokat befogadni. Amióta állami ünnep is Pünkösd, azóta lehetőségünk van arra, hogy megnyújtsuk ezt az ünnepet. Akár úgy, hogy a szentkúti szentmisét összekötjük egy kirándulással.

   Hallgassunk!

   Nem véletlen, hogy a lélek, lélekzet a széllel érkezik. Az Apostolok cselekedete történetében is nagy szél támad. Meg kell tudni hallani ezt a hangot. A Szentlélek ajándékainak befogadásában az Istenhez való hűségünk segít. Ha nem engedjük, hogy elsodorjon az élet, rendszeres szentségi életet élünk, azaz minden nap imádkozunk, rendszeresen részt veszünk a vasárnapi szentmiséken és elvégezzük a szentgyónást két-háromhavonta, akkor stabilan tudunk maradni és könnyebb meghallani a lélek sugallatát.

   Kövessük az intuícióinkat!

    Ahogy a teológusok mondják, a lélek korszakát éljük. Ezért is nagyon fontos, hogy hallgassunk rá. De hogyan halljuk meg? Az Isten iránti hűség segít megkülönböztetni a lélek szavát attól, amikor nem a lélek szava szól hozzánk. A megkülönböztetés adománya a jótanácsban a bölcsességben és az tudományban lakozik. Fontos, hogy tudjuk követni az intuíciónknak, hinni benne. Nem biztos, hogy rögtön megy, ugyanakkor tanácsot is lehet kérni olyanoktól, akik az Istennel való kapcsolatukban előrébb járnak.

     Zarándokoljunk!

     Szentkútra három nap alatt több mint 10 ezren érkeznek gyalogosan, biciklivel, kocsival vagy autóbusszal. A legtöbbet az abasáriak gyalogolnak, akik egy  embert próbáló,  40 kilométeres zarándoklaton vesznek részt, a Mátrán keresztül. Évszázadok óta tartják ezt a szokást. Érdemes erőt meríteni belőle.