Főoldal Kultúra Film Kezdődik a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál

Kezdődik a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál

Emília Vásáryová neves szlovák színésznő, Marco Bellocchio olasz rendező, forgatókönyvíró és színész, valamint Carmen Maura spanyol színésznő kap Kristián-díjat életművéért a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál csütörtök esti ünnepi megnyitóján.

A március 25-ig tartó, immár 23. seregszemlén 56 ország alkotóinak több mint másfélszáz filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepi megnyitó vendégei a prágai Reprezentációs ház dísztermében megtekinthetik a Carol című brit-amerikai romantikus filmdrámát, amelyet a csehországi filmszínházak még nem vetítenek.

febiofest-2016

A fesztivál zárónapján Kristián-díjat kap még Peter Morgan brit forgatókönyvíró, míg Peter Mullan skót színész a szemle alatt veszi át az elismerést.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.

A Febiofest műsorfüzetéből kitűnik, hogy idén – eltérően a korábbi évektől – magyar filmeket nem vetítenek a mustrán. A filmszemlére meghívott vendégek között sem találhatóak magyar alkotók, művészek.

 

Forrás: MTI