Főoldal Életmód Otthon Kiderül, hagyományos vagy felültöltős mosógépet érdemes választanod

Kiderül, hagyományos vagy felültöltős mosógépet érdemes választanod

A magyar háztartások átlagosan 10 év után cserélik le az elöregedő mosógépeket. Érdemes alaposan megfontolni a döntést, hiszen jelentős kiadásról van szó. Összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál.

Persze érdemes magyarázatot keresni arra, hogyan fordulhat elő, hogy az új készülékek várható élettartama alacsonyabb az elődei esetében megszokottnál. Megkérdeztük az egyik országos műszaki áruházlánc szakeladóját, aki szerint a tendencia elsősorban a felgyorsult innovatív fejlesztésekkel magyarázható. Az utóbbi években a mosógépek egyre jobb hatásfokra lettek képesek, számos olyan funkcióval gazdagodtak, amelyek az elődeik esetében nem álltak rendelkezésre, ráadásul az energiatakarékosságuk is javult. 

Nem meglepő, ha a felhasználók elavultnak érzik a tízéves gépeiket. Ahogyan az sem meglepő, hogy a gyártók alkalmazkodni voltak képtelenek ehhez a helyzethez; a gyártástechnológiát és az anyaghasználatot hozzávetőlegesen 10-12 éves időtartamra optimalizálták, így biztosítva a minél jobb ár-érték arányt.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban jellemzően három különböző mosógép-típussal találkozunk. A hagyományos, előrefelé nyíló ajtóval rendelkező gépeket senkinek sem kell bemutatni, anyáink évtizedek óta használják őket. 

Kevésbé elterjedtek azonban az úgynevezett felültöltős mosógépek, amelyek túlzás nélkül bármely fürdőszobában elférnek, azonban az energiatakarékosságuk hagy némi kívánnivalót maga után, így még a mosószerrel sem bánnak túl gazdaságosan. De ha nincs hely, nincs választásunk sem. A két típus közötti alternatív megoldásnak tekinthetők a keskeny elöltöltős gépek, amelyek jellemzően 15 centiméteres sávot „takarítanak meg” a hagyományos készülékek helyigényével összehasonlítva.

Mosógép vásárlás során a készülék dobkapacitásáról sem feledkezhetünk meg. Minél nagyobbat választunk, annál több ruhát moshatunk egyidejűleg, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez lenne a jó döntés. Jusson eszünkbe, hogy a féltöltetek mosása energiaveszteséget eredményez. Szerencsére ma már létezik hatékony megoldás; az úgynevezett súlyautomatika képes szabályozni a felhasznált víz és mosószer mennyiségét, illetve ennek megfelelően jelentős energiamegtakarítással jár.

 Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy ezzel a technológiával rendelkező készülékek ára jellemzően magasabb. Ezért, ha tehetjük, válasszuk az igényeinknek megfelelő dobkapacitást; az általános javaslat szerint egyedül élők számára 3-4 kg, pároknak 5-6 kg, gyermekes családok számára 7 kg feletti dobkapacitás lehet optimális.

Nem mehetünk el szó nélkül az energiaosztályok mellett sem. A gyártók egy skála segítségével jelölik, az adott készülék milyen energiahatékonyságra képes. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az idei év tavaszán a skála felosztása megváltozott, eltűntek az pluszos jelölések, maradt a sima A-G skála. Ez persze azzal jár, hogy a régi és az új skála jelölései nem hasonlíthatók össze, vagyis például egy régi és egy új „B” jelöléssel rendelkező mosógép energiahatékonysága nem azonos.

Amikor a számunkra tökéletes mosógépet keressük, egyéb tulajdonságokat is szemügyre kell vennünk. Amennyiben speciális mosási programra van szükségünk, mindenképpen ellenőrizzük a rendelkezésre álló lehetőségeket. 

Noha az általános programokkal minden készülék rendelkezik, speciális igények kielégítésére csak kevés gép képes. Ne feledkezzünk meg a zajszintről sem! Amennyiben a mosógépet nyitott térben kényszerülünk elhelyezni, válasszunk zajcsökkentő borítással ellátott változatokat!

(X)