Főoldal A világ Külföld Koronavírus: helyzetjelentés az USA-ból

Koronavírus: helyzetjelentés az USA-ból

A Napimagazin főszerkesztője arra kért, hogy New York-i tudósítóként küldjek egy helyzetjelentést az amerikai koronavírus helyzetről. Sajnos rossz hírekről kell beszámolnom.

Az ismert koronavírus-esetek száma az Egyesült Államokban gyorsan növekszik. A tudósító számára rendelkezésre álló ismert adatok szerint – amikor ez a tudósítás készül, március 10-én, kedden délután – 808 koronavírus-esetről számoltak be. Ezeket az eseteket laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták. Eddig 28 halálesetről számoltak be. 

Az Egyesült Államok 50 állama közül legalább 30 állam érintett koronavírus fertőzéssel. A legrosszabb a helyzet Washington, Kalifornia és New York államokban. Mindhárom államban már 100-nál több betegről számoltak be.

A Johns Hopkins Egyetem (az USA egyik legismertebb egyeteme. Az orvosi fakultását az egyik legjobbnak tartják Amerikában) által közzétett jelentés szerint a mai napig 27 haláleset történt az USA-ban. A legtöbb halálesetről, 23-ról, Washington államból érkezett jelentés, Kalifornia és Florida államokban 2-2 New Jersey államból egy halálesetről számoltak be.

A tesztekkel igazolt betegek száma New York államban a legmagasabb. 173 igazolt betegről számolnak be a jelentések. Ebből 25 beteg New York városában található. Washington államban 167 és Kalifornia államból 144 igazolt betegről érkezett jelentés.

A mai napig összesen nyolc beteg felépüléséről érkezett beszámoló. 

Az USA Centers for Disease Control and Prevention vonatkozó jelentése a koronavirus, a COVID-19 ügyében nagyon egyszerűen fogalmazott: “Jelenleg nincs olyan oltás, amely a COVID-19 ellen védelmet nyújtana, és a kezelésére nincs jóváhagyva egyetlen gyógyszer sem.”

Ez a megfogalmazás egyértelműen meghatározza az amerikaiak hozzáállását a vírus terjedéséhez. Alapvetően kétféle emberrel találkoztam az elmúlt napokban ennek a tudósításnak az elkészítése kapcsán. Az egyik típus komolyan pánikba esett, a másik típust vagy nem érdekli a téma, vagy fatalista, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek úgy vélik, hogy semmi hatalmuk, sem reményük sincsen arra, hogy a jövőjüket befolyásolják. Ezek az emberek azt vallják, hogy “ami elkerülhetetlen az elkerülhetetlen, tehát nyugodjunk bele, abba ami történni fog velünk!

Hajlam a pánikra

A helyzetet alapvetően a pánikra való hajlam jellemzi, bár komoly felvásárlásról New York és New Jersey államokból nem tudok beszámolni. Jelen tudósítás készítése során ebben a két államban jártam személyes tapasztalatokat szerezni.  Az üzletek tele vannak áruval és vásárlóval. 

Az átlagos hétköznapi forgalom jellemzi a szupermarketeket. Persze kirívó esetekről is be tudok számolni. A televízió híradója számolt be arról, hogy normál esetben 20$-ba kerül egy doboz arcmaszk, azonban volt olyan kereskedő, amelyik az egy doboz maszkért több mint 1100$-t kért, ugyanis a maszk jelenleg hiánycikk ezekben az államokban. 

Az egyik kórházi orvos kérdésemre azt válaszolta, hogy a kórházakban is kevés a maszk. Az egy hétre kapott  mennyiség csupán 3-4 napra elegendő. Az egyszerhasználatos maszkokat, amelyeket gyakorta cserélni kell a rendelések során, többször is fel kell használniuk. Normál esetben ez tilos lenne, de ez a helyzet az orvos állítása szerint sajnos nem nevezhető normálisnak.

A hatóságok többszörösen is felhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Az amerikai Egészségügyi Minisztérium fontos óvintézkedéseket javasol mindenki számára  a COVID-19 terjedésének lassítására. A legfontosabb óvintézkedések, amelyeket egy állampolgárnak meg kell tennie:

 • Maradjon otthon. 
 • Kerülje a szoros érintkezést betegekkel.
 • Fedje le az orrát és a száját – használjon maszkot, különösen tüsszögés vagy köhögés estén. Nem megfelelő, ha csak a kezével takarja el az arcát.
 • Mosson kezet gyakran szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjon alkohol alapú kéztisztítót.
 • Ne érintse meg arcát mosatlan kezekkel.
 • Ne fogjon kezet senkivel. 
 • Ha családjában vagy baráti körében van idős, károsodott immunrendszerrel, esetleg krónikus légúti vagy koszorúér betegséggel rendelkező, akkor ne látogasson el hozzájuk.
 • Ha lehetséges, vegye fontolóra a távmunkát, a kerékpározást vagy a gyaloglást.
 • Fontolja meg a szokásostól eltérő munkaidőt. Például a szokásos 9:00–17: 00 helyett ha teheti dolgozzon 10.00 és 18:00, vagy 8:00 és 16:00 óra között
 • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a gyakran megérintett tárgyakat és felületeket szokásos háztartási tisztító spray-vel vagy fertőtlenítő kendővel.

New York város egészségügyi hatósága konkrétabban fogalmazott javaslatában:

 • Maradjon otthon ha influenza-tünetei vannak, mint például köhögés, nehéz légzés, láz vagy torokfájás.
 • Ha nem érzi magát jobban 24–48 órán belül, keresse fel orvosát.
 • Kerülje a nyilvánosságot. Ne járjon iskolába vagy ne menjen dolgozni, amíg legalább 72 órán keresztül lázmentes nem volt. (Lázcsillapítónak a Tylenol-t vagy Ibuprofent javasolnak.) 
 • A tömegközlekedés elkerülését is javasolják. Például a kerékpározást, vagy a gyaloglást. A metró használata esetében javasolják, hogy az utazók kerüljék el a túlzsúfolt szerelvényeket. Azaz, türelmesen várják meg a következő járatot.

New York város egészségügyi hatósága a munkáltatók számára is javaslatokat nyújtott a megelőzés érdekében. Többek között azt kérik, javasolják:

•. A magánszektorbeli munkáltatóknak fontolóra kell venniük az engedélyezést

az alkalmazottak számára a távmunka lehetőségét, ha a munka jellege ezt lehetővé teszi.

• A város arra is felkéri a magánszektor munkáltatóit, hogy fontolják meg a normálistól eltérő munkaidő beosztást. 

Nemcsak az egészségügyi hatóságok elővigyázatosak, az iskolák és a vallási intézmények is komolyan gondolják a megelőzést.

Az iskolákban a gyerekeknek tanítják a megelőzés fontosságát. Több érintett iskola rendkívüli szünetet rendelt el. Sőt Bronx egyik iskolája, a Riverdale negyedben otthoni karanténba “kényszerítette” tanulóit. A gyerekek nem hagyhatják el a lakásukat két hétig. Ebben az iskolában találtak olyan gyereket, amelyiknek az édesapja megkapta a vírust és az édesapát jelenleg is kórházban kezelik. 

Egyetemek is jó példát mutatnak, például a Fordham University ma bejelentette, hogy a személyes órákat bizonytalan időre felfüggeszti. 

Tegnap és ma a zsidó vallás gyakorlói számára fontos vallási ünnep van. Az említett veszélyeztetett negyedben, Riverdale-ben az egyik zsinagóga Rabbija a Bronx 12-es televíziós csatorna híradójában hívta fel a figyelmet arra, hogy ne jöjjenek el személyesen a zsinagógába, helyette a zsinagóga honlapján élőben kövessék a zsinagógában történteket.

Az amerikai Egészségügyi Minisztérium egy telefonszámot jelentetett meg, ahol akinek coronavirus megbetegedés kapcsán tanácsra, intézkedésre van szüksége az a 311-es számot felhívva segítséget kap a hatóságoktól.

Az említett USA Centers for Disease Control and Prevention különösen felhívta az idős emberek figyelmét, számukra és a súlyos krónikus állapotban szenvedőknek különös óvintézkedéseket kell tenniük, mivel nagyobb a veszélye a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának.

A helyi közösségek nagyon sokat tehetnek a megelőzés érdekében. A már korábban is említett veszélyeztetett  Riverdale negyed a lakóközösség számára fenntartott honlapon és hírlevélben rendszeresen értesíti a lakókat a koronavírus helyzetről. A lakóknak szóló üzenetükből idézek néhány gondolatot:

“Annak érdekében, hogy a legfrissebb információkkal rendelkezzen rendszeresen ellenőrizze a CDC webhelyét, vagy iratkozzon fel a CDC hírlevelére, és ossza meg az információkat szomszédaival.”

„Gondoskodjon arról, hogy otthonában minden ember (és háziállat) számára legyen elegendő étel, háztartási cikk, víz, vitaminok és gyógyszerek.” 

„Beszéljen a szomszédaival (különösen az idős emberekkel) Az idősebb felnőttek és az olyan emberek, akiknek súlyos krónikus betegségeik vannak, mint például a szív-, tüdő- vagy vesebetegségek, nagyobb kockázatot jelentenek a súlyosabb COVID-19 betegségben.”

„Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.”

S felmerül egy fontos kérdés: mi várható?

Az amerikai helyzetet jól jellemzi az amit Washington állam kormányzója Jay Inslee sajtótájékoztatóján jelentett ki: “Ha meg akarjuk állítani ezt a járványt vagy komolyan lassítanunk azt, akkor arra kell összpontosítanunk, hogy mi jön – nem az, ami itt van ma. Noha a megerősített esetek száma 162” (Washington államban) “a szakértők szerint a tényleges szám jelenleg 1000 vagy annál nagyobb lehet. A szakértők azt mondják, hogy … a fertőzött személyek száma 5-8 nap alatt megduplázódik … hacsak nem valós lépéseket teszünk” – mondta a kormányzó, s hozzátette: “Ha ma ez az 1000 fertőzés létezik, akkor hét-nyolc héten belül 64 000 ember fertőzött lehet Washington államban, ha nem lassítjuk le ezt a járványt És a következő héten 120 000 lehet, a következő héten pedig negyed millió.”

Inslee kormányzó felhívta a figyelmet a társadalmi távolságokból fakadó veszélyekre és arra, hogy a megelőzés érdekében a társadalmi érintkezések számát komolyan csökkenteni kell. 

Egy magas rangú rendőr arra hívta fel a figyelmemet, hogy a helyzet rendkívül komoly, s most arra van szükség, s ez mindenki felelőssége, hogy kerülje el a pánikot. 

Több szervezet bejelntette, hogy tervezett rendezvényeit lemondja, elhalasztja. Az újságírók ebben jó példával járnak elő. Például az Amerikai Külföldi Tudósítók Szövetsége (AFC USA) bejelentette, hogy a jövő hétre tervezett eseményét elhalasztja. 

Az amerikai professzionális újságírók szervezete (SPJ) rendszeresítette tagjai számára a vírushelyzettel kapcsolatos információk megosztását. Például összegyűjtötték s rendszeresen frissítik az újságírók korrekt tájékoztatása érdekében a szükséges információkat.

Az amerikai kommunikációval foglalkozó szakmai szervezetek például a PRNewsOnline felhívta a szakemberek figyelmét arra, hogy rendszeresen ellenőrizzék a kommunikációval, a public relations-al és a koronavírus (Covid-19) kitöréssel kapcsolatos legfrissebb frissítéseiket, amelyeket lapjukon közölnek.

Ezek a példák mind azt mutatják, hogy egy komoly válság idején a társadalom tagjai, az illetékesek összefognak.