Főoldal Életmód Egészség Lelkileg is megviseli az anyákat a megfázás

Lelkileg is megviseli az anyákat a megfázás

Gyereknevelés, munka, háztartás…. az anyukák sokszor a legügyesebb zsonglőröket is megszégyenítő módon egyensúlyoznak a teendőik között. Mi történik azonban akkor, amikor az összhang megbomlik és egy kisebb betegség, akár egy megfázás ledönti lábukról a mindent megoldó anyákat? A pszichológus szerint ez az egész családra  negatív hatással lehet, leginkább mégis az érintettet, vagyis az anyát viseli meg lelkileg.

Közeleg az év édesanyák számára igencsak stresszes időszaka: a Wick Pharma GmbH 2014-es globális kutatása szerint ugyanis a magyar anyukák 44 százaléka februárban fázik meg leggyakrabban. A megkérdezettek közel felét hiába kínozzák a meghűlés kellemetlen tünetei, a család igényeit előtérbe helyezve, hajlamosak háttérbe szorítani magukat, és nem vesznek tudomást a köhögésről, orrfolyásról, folyamatos tüsszögésről.

Sick Woman. Flu. Woman Caught Cold. Sneezing into Tissue

„Ennek oka lehet a társadalmi elvárás és a nemi sztereotípiákon alapuló nyomás is – például ha a gyerek beteg, a nő kel fel éjszaka lázat mérni –, amelyek miatt nőként irreálisan sokat várunk el önmagunktól” – kezdte Soltész Krisztina pszichológus. „Egy anyának  dolgozni kell, háztartást vezetni, segíteni a gyerekek leckéjében és odafigyelni a férjére, de ha valami felborítja a megszokott „napi rutint”, például megbetegszik, akkor ez már száz százalékosan nem teljesíthető. A megfázás ráadásul maga is egy fizikai stressz, és az, hogy ilyenkor az anya nem tud tökéletesen helytállni, csak még frusztráltabbá teszi. Ezt csak fokozza, ha az anyagi kiszolgáltatottság és munkáltatói nyomás miatt kénytelen betegen is dolgozni menni, ahol viszont éppen az állapota miatt nem tud teljesíteni. Ezek a hatások összeadódnak, és még zavaróbbá teszik a tüneteket” – fejtette ki a szakember.

„Sokszor találkozunk olyan anyukával, aki a gyereket szinte kisajátítva az apát egyáltalán nem hagyja bekapcsolódni a gyereknevelésbe. Az ilyen nők önértékelésére negatívan hat, hogyha át kell engedni másnak a feladataik egy részét, pedig a megfázás – noha egy kellemetlen dolog –  lehetőséget ad a szünetre, kicsit megállni, pihenni és magunkkal foglalkozni. Ezért ahelyett, hogy bizonygatnánk az erőnket, maradjunk ágyban és fogadjuk el, hogy a párunk is el tud menni a gyógyszertárba és fel tudja öltöztetni a gyereket. Ettől nem csorbul a nőiségünk és a társunk férfiassága sem, viszont alkalmunk van meggyógyulni és újult erővel folytatni a hétköznapokat” – tanácsolja Soltész Krisztina, aki arra is rámutatott, hogy egy beteg hozzátartozó az egész családi életre rossz hatással lehet.

Ahogy a pszichológus is rávilágított, az anyukákat nem csak fizikailag, de lelkileg is komolyan érinti, ha megbetegszenek. Azonban, ha a családban más lesz beteg, az is hatással van a többiekre. Hiszen ha valaki éjszaka szipog, tüsszög vagy hangosan köhög, senki sem tud kielégítően pihenni. Az anyák 63 százeléka szerint az egész család rosszul alszik, ha valaki beteg, azt pedig a szakértő is alátámasztotta, hogy a kialvatlanság mindenkit türelmetlenebbé tesz, ami konfliktusokhoz vezethet. A családi béke megőrzése érdekében is érdemes tehát a betegségek megelőzését ilyenkor még komolyabban venni, és akár vény nélküli készítményekkel, sok folyadékkal és gyakori kézmosással védekezni a fertőzések ellen.