Főoldal Kultúra Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája, amelyen bemutatókkal, mesejátékokkal, nyílt tánc- és olvasópróbákkal is várják a látogatókat országszerte.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sétáinak résztvevői nyomozásba kezdhetnek a nemzeti színházak hűlt helyei, az eltűnő és megszülető budai színházak után, de lesz karaoke az Őrült nők ketrece művészeivel és duettszínház a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeivel.

Kulisszajárásra várják a közönséget a Hatszín Teátrumban és az Operaház titkos tereiben, lesznek nyílt tánc- és olvasópróbák, nyilvános munkaértekezlet, slam poetry és stand-up est, a gyerekeket kézműves foglalkozások és mesejátékok szórakoztatják. Részt lehet venni filmvetítéseken, improvizációs és részvételi színházas workshopokon, tiszteletbeli bábszínész-képzésen, jelmezpróbán és túróscsusza-partyn, vidéki színházak vendégjátékain és hajnalig tartó táncos mulatságon is.

A Baltazár Színházban Szép Ernő-jelenetekkel és kuplékkal, a Kolibri Színházban papírjáték-előbemutatóval, soha nem hallott Bereményi Géza-dalokkal és a Kolibri Fúvósok koncertjével készülnek.

Gasztroszínházi előadással kapcsolódik a kecskeméti Ciróka Bábszínház az országos programsorozathoz: a teátrum udvarán a Hírös Gasztroszínház egyik legújabb darabjával, a Keserű aszúval várják az érdeklődőket. A Miskolci Nemzeti Színházban négy előadás próbáiba is betekinthetnek a nézők, az énekkari próbateremben közös énektanulásra invitálják a csoportokat. A debreceni Csokonai Színházban vásári komédia, A pad című performansz és kulisszajárás színesíti a kínálatot.