Főoldal Sport Magyarország legszebb nemzeti parkjain vezetett a Fjällräven Vándortúra

Magyarország legszebb nemzeti parkjain vezetett a Fjällräven Vándortúra

A Fjällräven Vándortúrát idén negyedik alkalommal indították azzal a céllal, hogy újjáélesszék és népszerűsítsék hazánkban a vándortúrázás hagyományait. A világ egyik legismertebb túrafelszerelés-gyártója minden nyáron szervez túrákat Svédországban, Dániában, az Amerikai Egyesült Államokban és Hong Kongban, amelyre a világ számos pontjáról érkeznek a természetkedvelő túrázók.

Az ötnapos vándortúra résztvevői augusztus elején Magyarország védett tájait és legszebb nemzeti parkjait járták be. A túra Aggtelekről indult, majd Gömörszőlős, Uppony, Szentlélek és Bükkszentkereszt érintésével Felsőtárkányban ért véget. Magyarország egyik legnagyobb létszámú többnapos túráján a résztvevők naponta átlagosan 22 kilométeres szakaszokat teljesítettek. A vándortúra legmagasabb pontja az 1026 méteren lévő Szentlélek volt.

A túrán idén 192 regisztrált résztvevő indult, közülük – a rekkenő hőség ellenére – 155-en teljesítették a kitűzött célt. A túrázóknak két alapszabályt kellett betartani: mindenki maga szállította saját felszerelését és sátorban aludt. A résztvevők az öt nap alatt összesen négyezer kilogramm súlyt cipeltek magukkal, egy túrázó átlagosan 20 kilogrammnyi felszereléssel gyalogolt. Az indulók választhattak, hogy a teljes, ötnapos túrát vagy a rövidebb, háromnapos verziót teljesítik. A résztvevők 80 százaléka a hosszabb túrán vett részt, de többen érkeztek családdal, ők főképp a háromnapos verzió mellett döntöttek.

A túrázók egy szemétszedési kampányban is részt vettek: a természetjárók az öt nap alatt rekord mennyiségű, összesen 120 kilogramm szemetet szedtek össze a túra által érintett erdőkben. A legeredményesebb résztvevő több mint 63 kilogramm szemetet gyűjtött.

„A hagyományteremtés mellett fontos cél, hogy a túráinkkal egy valódi, természetszerető közösséget kovácsoljunk. Kiszakadva a megszokott, mindennapi környezetből, napokig a természettel összhangban élni és sátrazni nem csupán fizikai, de lelki megújulást is ad” – mondta el Beszédes Zsolt, a Fenix Outdoor International sales menedzsere. „Nagy öröm számunkra, hogy idén rekordszámú visszatérő vett részt az expedíción: 38-an már jártak a vándortúrák valamelyikén, sőt volt négy olyan résztvevő is, aki eddig minden évben teljesítette ezt a túrát” – tette hozzá Beszédes Zsolt.