Főoldal A világ Belföld Mára csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat

Mára csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat

A heves esőzések veszélye miatt mára is csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

idojaras_1

Emellett öt északnyugati megye – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala – kivételével az egész országra a heves zivatarok veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő reggelig is lehetnek intenzív esőzések. Napközben inkább a Dunától keletre, illetve esetleg a Dunántúl déli részén várhatóak szórványosan zivatarok. A zivatarokat helyenként – elsősorban az Alföldön – akár 20-40 milliméter körüli csapadékmennyiséggel járó felhőszakadás, illetve néhol viharos (80 kilométer/óra feletti erősségű) szél, esetleg jégeső kísérheti.

Az előrejelzés szerint hétfőn az elmúlt napokban tapasztalt hőséghez képest hűvösebb lesz az időjárás. A minimumhőmérséklet 16-21 Celsius-fok között valószínű. A nappali maximumok 21-30 fok között alakulnak: a leghűvösebb idő a Fertő környékén, a legmelegebb az Alföld déli részén várható.