Főoldal A világ Tudomány Másfél évezreddel ezelőtti vérengzés nyomaira bukkantak svéd régészek

Másfél évezreddel ezelőtti vérengzés nyomaira bukkantak svéd régészek

Másfél évezreddel ezelőtti vérengzés nyomaira bukkantak svéd régészek Öland szigetén.

Az Antiquity című lap aktuális számában publikált tanulmány szerint a Sandby erődítmény maradványainál holttestek tucatjai kerültek elő.

Fotó: Kalmar County Museum

„Brutális erővel csaptak le az emberekre” – mondta Helena Victor, a kutatócsoport vezetője. A holttestek egy részét házakon belül, másokat az utcákon találták meg.

A régészek lefejezett testeket is feltártak, a fejeken nagy erejű ütés okozta sérüléssel. Olyannal is találkoztak, aki élete utolsó pillanataiban a kemencébe esett.

Egyetlen embert sem kíméltek, erre utal, hogy a holtak között egy újszülött csontvázát is megtalálták – írták a kutatók.
Nem tudni, kik voltak a támadók. Az 5. századi vérengzés a népvándorlás zűrzavaros időszakában ment végbe a Nyugatrómai Birodalom bukása és a hun invázió idején. Öland szigete sosem állt római uralom alatt.

A sziget vezetői arra kérték a Kalmar Megyei Múzeum szakembereit, vizsgálják meg azt a területet, ahol kincsvadászok néhány érdekes tárgyra bukkantak.

A régészek néhány ház falának maradványait is felfedezték, köztük emberi maradványok hevertek.

„Itt szólalt meg a vészcsengő, hiszen ebben a korban általában hamvasztották a holttesteket, semmiképpen sem hagyták a házakban. Ma sincsenek tele az otthonok holttestekkel, régen sem voltak” – idézte a kutatót a BBC News hírportál.
A falusiak általában az erődítmény falain kívül éltek, belül csak vészhelyzetben kerestek menedéket.

A régészek szerint 200-250 ember halt meg a Sandby erődben, és nem úgy tűnik, mintha védekeztek volna.

„Úgy néz ki, árulás áldozatai lettek. Mintha valaki nyitva felejtette volna a kaput, hogy az ellenség éjjel bejusson” – mondta Helena Victor.

A helyszínen gazdag ékszerleletet, római arany pénzérméket, hajdíszeket és étkezések nyomait is feltárták.

A tanulmány szerint a leletegyüttes egyedülálló betekintést nyúlt a skandináv vándorlás időszakának mindennapi életébe, képet ad az emberekre váratlanul lesújtó halálos támadásról.

A Svédország délkeleti részén elterülő Öland szigetét Kr.e. 6000 óta lakják a régészeti leletek alapján.

A szigeten legalább 15 gyűrűs erődítmény maradványai állnak, a most vizsgált vár az első, ahol ilyen véres tragédia történt.
A helyszín több mint ötven házából eddig csak hármat ástak ki, a folytatáshoz egyelőre forrásokat keresnek.

Előző cikkNick Cave csodálatos teremtményeket hoz magával Budapestre
Következő cikkMa kezdődik a 19. Gyulai Pálinkafesztivál