Főoldal Autó, motor Újdonságok Megújult a hétszemélyes full hybrid Toyota Prius+

Megújult a hétszemélyes full hybrid Toyota Prius+

A 2012-ben bemutatott Prius+ megjelenésekor az első hétszemélyes full hybrid modell volt az európai újautó-piacon. A 2015-ös modellévű Prius+ új orrkialakítás a vállalat lenyűgöző ‘Keen Look’ és ‘Under Priority’ stíluselemeinek erőteljes evolúcióját testesíti meg, egyben határozott rokoni kapcsolatot teremt a Toyota modellcsalád egyéb tagjaival.

toyota_prius_plus_2015_1

Az új felső hűtőmaszkot a Toyota márkajelzés teszi még hangsúlyosabbá; ezt a motorházfedél kiemelt, háromdimenziós meghosszabbításán helyezték el.

Az új, Keen Look rajzolatú LED-fényszórók egyetlen hengeres, kettős kévéjű projektorral valósítják meg a tompított és távolsági világítást. A fekete és krómozott felületek kontrasztja markáns megjelenéssel ruházza fel az autót. A fényszórótestbe integrált irányjelzők és fényvezető ívek még kifinomultabbá teszik a lámpatest megjelenését.

Az Under Priority dizájn központi eleme a nagyméretű, trapéz alakú alsó hűtőmaszk, amely fényes fekete festésével kiemeli az autó széles kiállását. Szintén a jármű szélességét hangsúlyozzák a lökhárító sarkai, amelyek térbeli idommal kötik össze a fényszórókat, az új kialakítású légbeömlőket és az áttervezett LED nappali világítást.

Hátul az új rajzolatú kombinált lámpatest fényvezető technológiája és piros belső lencséi azonnal felismerhetővé teszik az autót. Az új orrkialakítással összhangban hátul átrajzolt rendszámtábla-keret, valamint diffúzorral felszerelt, új lökhárító található.

A 2015-ös Prius+ két új karosszériaszínben: Dark Sherry (Sienna barna) metálfényben, valamint Attitude Black (Éjfekete) mica árnyalatban kapható.

A 2015. modellév utasterét a légkondicionáló berendezés egyetlen kezelőtárcsája, valamint a vezetéshez kapcsolódó kapcsolókon alkalmazott új, sötétszürke metál kidolgozás, valamint a krómozott belső ajtókilincsek teszik még látványosabbá.

A középkonzolon kettős, keskeny légbeömlő található; a krómozott szellőzők kifinomultabbá teszik a műszerfal megjelenését.

A műszereket a jobb leolvashatóság érdekében átdolgozták. Megjelent benne egy új, 4,2 colos, színes multifunkciós TFT kijelző, amely a kormánykeréken elhelyezett kezelőszervekről vezérelhető.

Az olyan hagyományos információkon kívül, mint a pontos idő, az útvonal-információk, a hatótávolság vagy az üzemanyag-fogyasztás, a TFT monitoron a minden Toyota full hybrid járművön szokásos hibrid rendszer kijelző (Hybrid System Indicator) és energiaáramlás monitor (Energy Monitor) is megjeleníthető. Egy új funkció is megjelent ugyanitt: az „Öko-bíró” funkció segít a vezetőnek a lehető legtakarékosabban autózni, és pontokat ad a környezettudatos vezetésért.

Ugyancsak ezen a monitoron jelenik meg az adaptív tempomat (ACC) menüképernyője, valamint kijelezhetők az audio és klímaberendezés beállításai is, így a vezető menet közben folyamatosan szemmel tarthatja ezeket az adatokat.

A 2015-ös Prius+ modellt a Toyota Touch® 2 multimédiás rendszerek legújabb generációjával szerelték fel. Az új rendszer sík képernyője érintésérzékeny, kapacitív gombokat foglal magába a gyors és pontos kezelhetőség, a kedvezőbb megjelenés és a táblaszámítógépeket idéző funkcionalitás érdekében.

toyota_prius_plus_2015_3

A korábbinál nagyobb, 6,1 colos érintőképernyő több színt képes megjeleníteni, felbontása pedig 800 x 480 képpontra nőtt, így élesebb, ragyogóbb képet ad. Ráadásul támogatja az ’elhúzás’ és ’pöccintés’ jellegű ujjparancsokat, így könnyen, ösztönösen vezérelhető.

A Toyota Touch® 2 rendszerek alapkiépítésben tartalmazzák a tolatókamerát és a ‘MirrorLink’ előkészítést. Ez utóbbi funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kompatibilis mobiltelefonját csatlakoztassa a fedélzeti berendezéshez, majd az utóbbi érintőképernyőjéről vezérelje a telefon valamennyi funkcióját.

A Toyota Touch® 2 & Go rendszer továbbfejlesztett, teljes térképes navigációs rendszert tartalmaz. A térképen ’forgalmi sáv’ formájában jelennek meg a részletes forgalominformációk, tájékoztatva a vezetőt az esetleges torlódásokról, valamint a késés várható időtartamáról. A forgalmi adatok előzményei alapján a rendszer képes a napszaktól függően alternatív útvonalat javasolni.

A Toyota Online funkció révén a multimédiás rendszer fedélzeti internet-kapcsolatot biztosít különféle szolgáltatások korábbiaknál gazdagabb választékához, beleértve a TomTom adatokra épülő Toyota valós idejű forgalmi szolgáltatást, a Google utcakép szolgáltatást, a Panoramiót vagy a Google helyi keresést, a világ legnagyobb és legfrissebb keresési adatbázisát.

Amennyiben az ügyfél Toyota Touch® 2 & Go Plus rendszerre bővíti berendezését, a multimédiás érintőképernyő olyan funkciókkal bővül, mint a 3 dimenziós városkép, a fontos épületek grafikus megjelenítése, vagy az írott szöveges üzenet felolvasási szolgáltatás.

A rendszer a mobiltelefon Bluetooth kompatibilitásának függvényében képes megjeleníteni az e-maileket és naptári bejegyzéseket. Emellett „Játssz hasonlót” funkcionalitással bír. Ez a fejlett zenefelismerő rendszer automatikusan az Ön hangulatához illő lejátszási listákat állít elő: a fedélzeti zenekezelés soha nem volt még biztonságosabb és egyszerűbb.

A Touch 2 & Go Plus támogatja a wifi csatlakozást. A felhasználók okostelefonjukat wifi hotspotként használva csatlakozhatnak a rendszer online funkcióihoz.

A 2015-ös Prius+ immár a közepes felszereltségi szinttől kínálja az intelligens parkolássegítő rendszert, amely tolatókamera, valamint az első lökhárítók oldalába beépített ultrahangos érzékelők segítségével azonosítja a merőleges vagy párhuzamos beállásra alkalmas parkolóhelyeket. Ezt követően automatikusan a megfelelő kormány-mozdulatsort végre hajtva bemanőverezi a gépkocsit a kijelölt területre. A vezetőnek nincs más dolga, mint a jármű sebességét szabályozni.

A 2015-ös Prius+ belterében újdonság az elektromos ülésállítás. Az utastér fekete vagy szürke árnyalatban rendelhető, háromféle kárpitozással találkozhatunk: szövet; szövet ‘Toyota E-Tex’ bőr oldalbetétekkel; és teljes ’Toyota E-Tex’ bőrkárpitozás.

Minden felszereltségi szinten alaptartozék a ‘Toyota E-Tex’ bőrrel bevont középső könyöklő. A ‘Toyota E-Tex’ egy igen tartós, szintetikus anyag, amely tökéletesen szimulálja a bőr tapintását, ugyanakkor 30 százalékkal könnyebb annál, és rendkívül könnyen tisztítható.

2015-re jelentős mértékben kibővítették a Prius+ biztonsági felszereltségét is. Hirtelen fékezés esetén a vészfékezési jelzőrendszer (Emergency Brake Signal) a kétoldali irányjelzők villogtatásával figyelmezteti a mögöttes forgalmat a veszélyhelyzetre, és segít elkerülni a ráfutásos baleseteket.

toyota_prius_plus_2015_2

Az ütközést megelőző (Pre-Crash Safety) rendszernek megnövelték a fékteljesítményét, mostantól akár 60 km/órával képes csökkenteni a gépkocsi sebességét. Ezen felül a rendszer riasztási tűréshatárát mostantól a vezető állíthatja be, illetve a berendezés teljesen ki is kapcsolható.

A vezetést még inkább megkönnyíti a visszagurulás-gátló, amely automatikusan működésbe lép, amint a rendszer emelkedőt észlel.

Az autó menettulajdonságai is javultak. A felfüggesztés csillapítását kedvezőbb vezethetőségre és fokozott rugózási kényelemre hangolták, míg a kalaptartónál alkalmazott új, nagy teljesítményű hangelnyelő anyag fokozott zajcsillapítást eredményez, ezáltal még kényelmesebbé teszi az utazást.

A 2015-ös Prius+ erőforrása mostantól teljesíti az Euro6-os emissziós norma előírásait.

A modell európai bevezetése 2015 januárjától veszi kezdetét.