Főoldal A világ Külföld Michigan legnagyobb naperőmű-telepét építi meg a Ford és a DTE Energy

Michigan legnagyobb naperőmű-telepét építi meg a Ford és a DTE Energy

ford_dte_napenergia_telep_michigan_usaA Ford Motor Company és a DTE Energy közös munkával építik meg Michigan állam legnagyobb naperőmű-telepét a Ford Világközpontjánál.

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

„A Ford hosszú múltra tekinthet vissza az innováció területén, és a vállalat mély elkötelezettséggel tekint a fenntarthatóságra,” nyilatkozta Bill Ford, a Ford Motor Company világszintű ügyvezető elnöke. „Alapvető célkitűzésünk, hogy jobbá tegyük az emberek életét. Ezt részint azzal érhetjük el, hogy kiváló termékeket gyártunk, részint pedig azzal, hogy támogatjuk azokat a közösségeket, amelyekben munkatársaink élnek és dolgoznak; valamint azzal, hogy olyan technológiákat használunk, amelyek hatékony választ jelentenek a globális kihívásokra. Ez a projekt mindezt egyszerre testesíti meg.”

A napelemes tetőszerkezet összesen 1,038 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, ami 158 átlagos méretű háztartás energiaszükségletének felel meg. Az Ohio állambeli Cincinnati Állatkert parkolója mellett ez lesz az amerikai Középnyugat második legnagyobb napelemes létesítménye, és áramtermelésével jelentősen csökkenti majd azt az energiamennyiséget, amit a Ford jelenleg a hálózatból vesz fel irodái működtetésére.

A naperőmű-telep beindítása megközelítőleg évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

„Izgatottan várjuk a közös munkát a DTE Energy munkatársaival, hogy ezentúl hatékonyabb módon, megújuló energiaforrásból nyerhessünk áramot,” mondta el Donna Inch, a Ford Területfejlesztési Vállalat elnök-vezérigazgatója. „Ez az innovatív projekt mind a DTE Energy, mind pedig a Ford számára komoly előnyöket eredményez, hiszen újabb példája annak, milyen eltökélten dolgozunk egy fenntarthatóbb jövő megteremtésén.”

A nemrégiben véglegesített megállapodás alapján a DTE Energy feladata lesz a létesítmény felépítése, valamint működtetése és karbantartása 20 éven át. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és 2015 elején fejeződnek be.

A DTE Energy 2009-ben kezdett bele a naperőmű-telepek létesítésébe a vállalat SolarCurrents nevű kezdeményezése keretében, aminek az volt a célja, hogy 2015-re az általa szolgáltatott energia 10 százaléka megújuló forrásból származzon.

„A SolarCurrents tetőszerkezet-projekt jól példázza, hogy a DTE Energy és a Ford egyaránt elkötelezett az energiahatékony és fenntartható jövő irányában,” vélekedett Irene Dimitry, a DTE Energy marketingért és megújuló energiaforrásokért felelős alelnöke.” Emellett e projekt abban is segítségünkre lesz, hogy közelebb kerüljünk Michigan állam megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseihez, és sokoldalúbbá formáljuk energia-kínálatunkat.”

Az elmúlt évek során ez már a második együttműködés a Ford és a DTE Energy között.

2010-ben a két cég közös munkával létesített egy 500 kilowattos napenergia-rendszert a Ford Michigan Összeszerelő Üzemében. Az itt termelt energia az autógyártási folyamatok működtetésére szolgál a Ford Focus, Focus Electric, C-MAX Hybrid és C-MAX Energi modelleket gyártó létesítményben.

A Ford Világközpontja más környezetkímélő innovációknak is otthont ad. 2012-ben épült meg az „élő tető”, amikor az irodaház tetőszerkezetén esedékessé vált egy 230 négyzetméteres rész javítása.

A tetőre sokféle növényt ültettek, amelyek megtartják az esőzések során az épületre zúduló vizet. A projekt alapötletét egy tíz évvel korábbi sikeres kezdeményezés adta, amikor az F-150 pickupot gyártó Dearborn Haszonjármű Üzemben megépült az első zöld tető. Íme, néhány ezzel kapcsolatos számadat:

  • 4,2 hektárnyi (8 futballpálya méretű) szárazságtűrő növénytakaró került a haszonjármű-üzem tetejére
  • A növények segítenek az esővíz megtartásában és elvezetésében, így az épület esőcsatorna-rendszere harmadával kisebb terheléssel működhet
  • A 11 különböző növényfajtával betelepített tető egyben újabb szigetelő rétegként is szolgál, 70 százalékkal csökkentve az épületbe bejutó hő mennyiségét, így a hűtés költségei 5 százalékkal csökkentek.