Főoldal Életmód Gasztronómia Milyen borokat válasszunk a húsvéti menühöz?

Milyen borokat válasszunk a húsvéti menühöz?

Nyakunkon a húsvét, ilyenkor már mindenki kitalálta, hogy milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra. De vajon a kísérő borok is megvannak már? Ha nem, akkor segítségként összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz.

A húsvéti ebéd kötelező eleme a főtt sonka, melynek intenzív aromája meghatározó tényező a borválasztás kapcsán. Vannak, akik kizárólag friss ízvilágú fehérborral kísérik a húsvéti sonkát, mi azonban inkább egy száraz rozét ajánlunk hozzá, mint például az Eszterbauer „Öröm” Rosé Cuvée 2017. Amennyiben a füstös ízvilágot szeretnénk hangsúlyozni, vörösborokhoz is nyúlhatunk: a Balaton 750 Merlot- Syrah Cabernet Sauvignon 2017 tökéletes választás.

A tojásos ételek –legyen az a hagyományos, színes főtt tojás, vagy a tojáskrém, esetleg a különleges tojástekercs- nagy kedvelőinek ajánljuk a Vinatus Pincészet 2016-os évjáratú száraz rozéját. Ha tojásos előételeket is készítünk, érdemes beszerezni egy könnyű fehér küvét, mint például a Bodri Szekszárdi Fehér Cuvée 2015.

Húsvétkor a báránysült is elengedhetetlen az asztalon, melyhez többféle bort is kínálhatunk. A fűszeresen elkészített birka mellé egy gyümölcsös kavalkádot ajánlunk. Jó választás a Bock Cabernet Franc Selection 2014, mely kiemeli az intenzív, fűszeres aromákat. Amennyiben a húst natúr változatban készítjük el, érdemes egy kellemes vörösbort választani mellé. A Kristinus Pinot Noir 2016 gyümölcsös, hűvös bor, melyet a halvány avaros jegyek tesznek pikánssá.

Ne feledkezzünk meg azonban az ízletes húsvéti süteményekről és desszertekről sem! A gyümölcsös desszertek kifogástalan kísérőjeként funkcionálhat a Frittmann Irsai Olivér 2017 vagy a Bognár BorBirtok Irsai Olivér 2016, a csokoládés finomságok mellé pedig érdemes komplex és sokszínű bort választani, mint például a Takler Syrah 2016, mely a szekszárdi pince egyik csúcsbora.