Főoldal A világ New York Mint egy amerikai nyugdíjas…

Mint egy amerikai nyugdíjas…

Néhány évvel ezelőtt írtam egy tudósítást “Szégyelljem magam?” címmel. A cikk arról szólt, hogy a feleségemmel és a fiammal Ausztriába kirándultunk, s elmentünk a bécsi operába. A cikkre negatív reagálások érkeztek. Leginkább, hogy ne dicsekedjek. Ugyanis odahaza sokaknak kenyérre se telik, ne írjak arról, hogy én milyen jól élek. Nos, most egy hasonló tudósítás következik. Kipróbáltam, hogyan élnek az amerikai nyugdíjasok. A feleségemmel elmentünk egy karib-tengeri hajóútra. A tudósítás erről a tengeri útról szól.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt kaptam egy reklám-levelet, amelyben kifejezetten nyugdíjasok számára hirdettek, ahogyan itt nevezik “Senior Cruise” utakat. A levél lényege az volt, hogy az az idősebb korú (65 év felettit értenek ez alatt) aki azonnal foglal egy utazást, annak a számára az utazások rendkívül kedvezményes áron érhetők el. A több, mint száz hajóutat tartalmazó ajánlat közül az úgynevezett all-inclusive (minden szolgáltatást magában foglaló) kategóriába, ahogyan mondani szokás, úgynevezett last minute utakat kerestem ki. S valóban minden szolgáltatás, a napi többszöri étkezés, még a korlátlan fagylalt fogyasztás is benne volt az árban. Ez alól csak az alkoholos italok és a presszókávé fogyasztása volt kivétel. 

Élet amerikai nyugdíjasként

Az egyik amerikai jól ismert sajtóorgánum, a US News and World Report így jellemezte ezeket az utazásokat: A sétahajózás gyakran álmodott nyugdíjazási cél, különösen a hosszú távú sétahajózás szerelmeseinek, akiknek mindig is kevés volt az ideje. A nyugdíj lehet az élet ideális időszaka, hogy több hétig elvitorlázzunk a naplementében, akár távoli vidékekre, mint az Antarktisz, vagy egy békés Duna-parti utazásra.”…”A mai időseknek még rengeteg kalandot és emléket kell megtapasztalniuk a fedélzeten és a parton egyaránt.”

Ez az időseknek szóló reklám számomra felhívás volt táncra. Megnéztem az ajánlat részleteit, s valóban az ajánlatok között volt olyan kedvező, ami végül is arra késztetett minket a feleségemmel, hogy kipróbáljunk egy tengeri körutazást.

Élveztük az amerikai nyugdíjasok életét

A hajón, amit kiválasztottunk, a hajóstársaságtól kapott információ szerint 3114 utas tartózkodott. Tekintettel arra, hogy nem iskolai szünetben utaztunk, ezért viszonylag kevés gyerek volt a fedélzeten. Ennek ellenére a hajó úygnevezett Pool fedélzetén volt egy külön rész, ahol csak tizennyolc éven felüliek (azaz ezeket a medencéket a gyerekek nem használhatták) számára volt lehetőség az uszoda és az itt “hot tub”-nak nevezett, mi úgy mondanánk jakuzzi használatára. Ez utóbbiból volt kettő az elkerített részen, míg a gyerekek által is használható uszodarészen, ahol több gyerekmedence volt található további három jakuzzi medence is volt.

Bár a hajónk nem tartozott a hajótársaság legnagyobb hajói közé, mégis a méreteire jellemző, hogy a 22 csomós utazási sebességet elérni képes, negyvenhét méter magas, 311 méter hosszú hajón, több mint háromezernyolcszáz utas tartózkodott 1557 kabinban (szállodai szobában lakott) és 1185 fős nemzetközi személyzet szolgálta ki. A személyzet tagjai között beszélgettem többek között indiai pincérekkel, és egy lánnyal, aki Litvániából származott. Ez a lány a műkorcsolya bemutató egyik táncosa volt, s egyben ő volt az egyik lány, aki a mentőmellények használatát tanította, mutatta be a biztonsági bemutató alkalmával.

Az Adventure of the Seas méreteire az is jellemző, hogy tizenöt fedélzete van. A legfelső fedélzeten egy kápolna található. A tizennegyedik emeleti fedélzet a sportoké. Kezdve a hegymászástól – azaz falra mászás – folytatva a kosárlabda pályával, egészen a ping pong asztalokig többféle sport volt kipróbálható. Úgy tapasztaltam, hogy a legnagyobb érdeklődés a Flowrider iránt volt, ami egy szörfszimulátor. Itt bárki kipróbálhatta szörftudását. Aki nem tudta használni a szörf-deszkát, annak oktatást is tartottak. Ahogyan tapasztaltam korosztálytól függetlenül próbálgatták szörftudásukat a jelentkezők, akik között voltak idősebb korúak is. Magam ezt a sportot nem próbáltam ki.

A tizenharmadik és a tizennegyedik fedélzeten, aki akarta golfozhatott is, mivel a két fedélzetre kiterjedő minigolfpálya állt a vendégek rendelkezésére.

Korcsolyázz a tengeren, és még sok más program

Persze nem a tenger vízén, hanem a fedélzeten található korcsolyapályán lehetett kipróbálni a korcsolya tudást. Ez a helyszín egyben műkorcsolya bemutatók színhelye is volt. Professzionális show keretében mutatkoztak be a nemzetközi műkorcsolya táncosok.

Az idősebb korosztályra gondolva a hajó tetején található bárban felnőtt disco is volt. Itt az ötvenes, hatvanas évek – legfőképpen rock – zenéjéből játszott számokat a lemezlovas. Sőt még twistelni is lehetett. A közönség nagy örömmel táncolt a régi zenére, megtapsolva egy-egy a kor ellenére sikerült táncprodukciót, s természetesen kóstolgatta a helyi italokat, főként a koktélokat. 

A hajó zongorabárjában a közönség élvezhette a közismert dallamokat a koktélok szopogatása közben.

A hajó színháztermében is gondoltak a senior korosztályra. Telt ház elött lépett fel Bobby Brooks Wilson, a híres amerikai sztár Jackie Wilson fia, akit a műsor végén a közönség felállva ünnepelt. Az édesapa dalai – aki Elvis Presley-el együtt lépett fel – a mai napig népszerűek az Egyesült Államokban.  Bobby Wilson, akit Amerikában Mr. Entertainment-nek neveznek, az édesapja, Presley és a kor más ismert dalait szólaltatta meg a show műsorban. Bobby Wilsont a hajó zenekara kísérte, kiváló trombita, szaxofon és dobszólókkal kiegészítve. A zenekar zongoristája egy másik estén, klasszikus zeneműveket szólaltatott meg, gondolva a komolyzene kedvelőire.

Kirándulások

Ha valaki felszáll egy ilyen hajóútra, akkor természetesen nemcsak a hajó nyújtotta szolgáltatásokat élvezheti, hanem a kikötéskor a helyi kikötő és a környezete nyújtotta élményekkel is gazdagabb lehet.

A mi hajónk háromszor kötött ki. Az első kikötés Nassauban, Bahama fővárosában, a második kikötés a Dominikai Köztársaság egyik üdülővárosában, Puerto Plata-ban, míg a harmadik az egyik, a Bahamákhoz tartozó Cococay elnevezésű szigeten volt. Mindhárom kikötés más élményeket nyújtott.

Bahamák

Két kikötési helyünk a Bahamák két szigetén volt. A Bahama szigetek az Atlanti-óceánban, a Nyugat-indiai-szigetekhez tartozó szigetország. Nagyjából hétszáz sziget tartozik a szigetcsoporthoz. A szigetek közül mindössze 20 lakott, és a lakosság jelentős része a Grand Bahama és a New Providence-szigeten él. Bahamák államformája alkotmányos monarchia, a Brit Nemzetközösség tagja. 

Az első kikötésünk Nassau-ban a Bahamák fővárosában, a szigetcsoport legnagyobb városában volt, amely New Providence szigetén fekszik. A város dombokra épült. Híressé vált a strandjairól, valamint a búvárkodási lehetőségeiről, a korallzátonyairól. Az egyik nevezetessége, hogy minden kormányzati épülete rózsaszínű. Míg korábban, a 18. században a kalózok országaként volt ismert, addig ma banki és természetesen turisztikai központ. 

Mi a hajó néhány utasával együtt részt vettünk egy városnéző túrán, amely a helyi kulináris élvezetek bemutatásával volt egybekötve. 

Természetesen mivel tengeri szigetország, ezért a legkedveltebb ételek a különböző halfajták, és rákok. Ezeket sütve, rántva, grillezve fogyasztják. Mi a rántott formáját kóstoltuk meg. A Bahamákon szeretik a sört és a rumot. Az alkoholmentes italok között kedvelt a kókuszvíz, mely koktél alapjául is szolgál. Kulináris utazásunk során meglátogattunk egy rum lepárló üzemet is.

Idegenvezetőnk elmondása szerint a Bahama-szigetek arról is híresek, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben itt lépett először Amerika földjére. A szigeteken jelenleg összesen háromszázhúszezren élnek. Legtöbbjük afrikai-amerikai. (Ez a hivatalos, politikai korrekt megnevezése a fekete lakosságnak.) A szigetek lakosai közül 85%-ban nyugat-afrikai rabszolgák leszármazottjai. Sokan érkeztek azonban Angliából is ide. Ily módon ez a két népcsoport alakította ki a bahamai kultúrát.

A másik bahamai kikötésünk az összesen alig több mint másfél kilométer hosszú és a 2010-es népszámlálás adatai szerint harmincnyolc fő lakta Perfect Day at CocoCay szigetén volt. Ezt a szigetet, amely kizárólag privát úti cél, úgy kell elképzelni, hogy gyakorlatilag egyetlen óriási strandként működik, ahol egy kis mikrobusz szállítja az utasokat a hajókikötő és a strandok között. A szigeten csodálatos fehér homok, kristálytiszta víz várja az üdülőket. Az egyik turista ezt mondta tudósítónknak: “ilyen tiszta vizet még életemben nem láttam”.

A kikötés alkalmával a vízi sízés, a strandolás, a Vizi park csúszdáinak és hasonló vízi élvezetek mellett egy üvegfenekű hajó áll a turisták rendelkezésére. Innen megcsodálható a tengerfenék és a vízben található számtalan halfaj és láttunk repülőgéproncsot és teknősbékát is.

Dominikai Köztársaság

Hajónk kikötött a Dominikai Köztársaság egyik kikötőjében, Puerto Plata-n. Az ország a Karib-tenger Hispaniola nevű szigetén található. Terület szerint az Antillák második legnagyobb országa, népesség alapján a harmadik helyet foglalja el. A Karib-tenger országai közül a legnagyobb gazdasággal rendelkezik. Ez az ország talán a terület országai közül a turisták egy leglátogatottabb helye.  

Az ország történelme során volt spanyol gyarmat, majd francia, ezt követően a Haiti és végül az Egyesült Államok befolyása alatt állt.

Turistaként egy érdekes városnézőtúrán vettünk részt. Nem szokásos városnéző busszal, hanem személy-atókkal vitték körbe a turistákat. S ami külön érdekességet jelentett, hogy a városnéző személyautók régi veterán amerikai autócsodák voltak.

A sofőrünk egyben az idegenvezetőnk a szokásos turista információk között megemlítette, hogy az ország a domonkos-rend alapítójáról kapta nevét. A város, ahol kikötöttünk a régi gyarmati kor központja volt mára leginkább a leginkább strandjairól ismert. 

Ami az ország jelenlegi helyzetére jellemző, hogy az ültetvényeken cukornádat, kakaót, kávét, dohányt és gyümölcsöket termesztenek. Ezt ismertette az idegenvezető magyarázataiban.

Tehát nem véletlen, hogy a turistaút történelmi pontjain kívül, az egyik állomás egy rum-lepárló üzem volt, ahol megkóstolhattuk a dominikai rumot. Voltunk egy, ahogyan ők nevezik egy “szivar-gyár” bemutatótermében, ahol megnézhettük a híres “kubai” szivarokhoz hasonló minőségű dominikai szivarok készítését. S megkóstolhattuk a helyi készítésü sört is.

A dominikai kultúra és szokások európai alapokon nyugszanak, de számos afrikai elem is megtalálható. Az ország a „spanyol-amerika” legeurópaibb országaként ismert. 

Amerikai nyugdíjasok

A hajóút során is megtapasztaltuk, hogy az amerikai nyugdíjasok jelentős része jól él. Ehhez érteni kell az amerikai nyugdíjrendszer egy nagyon fontos elemét. Az amerikai munkavállalók munkás éveik alatt dönthetnek oly módon, hogy a bérük egy részét a munkaadójuk automatikusan egy nyugdíj-megtakarítási alapba utalja át. Amelyik vállalat ki tudja egészíteni a munkavállalók nyugdíjcélú befizetéseit, azok vonzóbbak lehetnek. Emellett, az így összegyűjtött összeg alapján a munkavállalóknak kevesebb adót kell fizetnie a jövedelmük után.

Ebből következik, hogy a munkás évek alatt olyan megtakarítást lehetséges összegyűjteni, amit majd a nyugdíjas évek alatt lehet felhasználni. Egyes, vonatkozó vélemények szerint az amerikai nyugdíjasok jelentős része nem költi el teljes nyugdíját, ily módon akár komolyabb utazásokra is telik. S utaznak is. A hajó, amin mi is részt vettünk a karib-tengeri körutazáson teljesen tele volt, s az utasok nemcsak a hajó általános, mindenki számára elérhető, hanem az extra szolgáltatásokat is igénybe vették. Az amerikai nyugdíjasokkal és a többi utassal együtt élveztük a hajó éttermét, a változatos menü választékot, főként, a hal és rákételeket, de az ismert mediterrán és olasz konyha különlegességeket is. 

Szerencsénk is volt. Az egy hetes úton csak egyszer volt borult az idő, ami a kiránduláshoz éppen nagyszerű volt. A többi napokon pedig élveztük a csodálatos napsütést és a kristálytiszta tengervizet.

Nagyszerű élményekben volt részünk, s ha módunk lesz rá, remélem máskor is elmegyünk.  

Kép és szöveg: Barát Tamás