Főoldal Kultúra Oktatás Mintegy 500 diák a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban

Mintegy 500 diák a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban

A 2014/2015-ös tanévre 25 országból 480 külföldi hallgató érkezik a napokban Magyarországra, hogy 16  állami felsőoktatási intézményben kezdje meg tanulmányait.  A 2013-ban alapított kormányzati  programot a Balassi Intézet koordinálja, amely egyben magyar nyelvi egyetemi előkészítő képzéssel is segíti a hallgatókat.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram célja, hogy a keleti nyitás országaiból érkező diákok teljes alap, mester vagy doktori képzésüket Magyarországon végezhessék, majd tanulmányaik végeztével anyaországukban elhelyezkedve elősegítsék országuk gazdasági és kulturális fellendülését. A program ugyanakkor hozzájárul a kormány külpolitikai és külgazdasági céljainak megvalósításához, valamint elősegíti a magyar felsőoktatás nemzetközi ismertségének és elismertségének növekedését, a pozitív országkép alakítását. Az ösztöndíjra az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a partnerország oktatási minisztériuma által kötött oktatási megállapodás alapján lehet jelentkezni.

2014 augusztusáig 28  országgal  született ilyen megállapodás (Algéria, Angola, Argentína, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Irak, Japán, Jemen, Jordánia, Kambodzsa, Kazahsztán, Kína, Kolumbia, Kurdisztáni Regionális Kormány /Irak/, Laosz, Macedónia, Marokkó, Mianmar, Moldávia, Mongólia, Nigéria, Palesztina, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán, Uruguay, Vietnám),  ebből 25 ország diákjai kezdik meg ősszel tanulmányaikat hazánkban.