Főoldal Kultúra Zene Nagy sikernek örvend egy Drake és The Weeknd slágerének hangzó, de valójában...

Nagy sikernek örvend egy Drake és The Weeknd slágerének hangzó, de valójában mesterséges intelligenciával létrehozott dal

Végigsöpört a közösségi médián egy mesterséges intelligenciával létrehozott dal, amely két ismert énekes, Drake és The Weeknd hangján szólal meg – írta kedden honlapján a BBC.

A Heart On My Sleeve című dal a két kanadai sztár hangján hallható szöveg szerint Selena Gomez mexikói származású amerikai énekes és színésznőről szól, aki korábban The Weeknd barátnője volt. A dal @ghostwriter nevű alkotója elárulta: egy olyan szoftverrel hozta létre a számot, amely képes a zenészek hangját utánozni. „Ez még csak a kezdet” – írta a dal YouTube-on megosztott videója alá.

A dal múlt pénteken kezdett terjedni az interneten: azóta a TikTokon több mint 8,5 millió, a Spotify-on pedig 254 ezer alkalommal hallgatták meg.

Bár a kommentelők egy része elképedéssel reagált, új korszak kezdetét emlegette, és úgy vélte, nem is lehet megkülönböztetni a másolatot az eredetitől, a BBC szerint azért nem tökéletes a mesterséges intelligencia műve. A felvétel kissé sercegő, nem jó minőségű, és az énekhangok is időnként elmosódottak és akadoznak.

The Weeknd és Drake eddig nem reagáltak az ügyre, bár utóbbi nemrég egy Instagram-bejegyzésben fejezte ki ellenérzéseit azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia képes lehet klónozni a hangját.

A Universal Music Group lemezkiadó nemrég arra kért több streaming-szolgáltatót, köztük a Spotify és az Apple Music vállalatokat, hogy ne adjanak hozzáférést mesterséges intelligenciát fejlesztő cégeknek, mert feltételezhető, hogy a tőlük letöltött zenéket használva tökéletesítik az énekesek hangját másoló szoftvereket.

Az új technológia gyors fejlődése egyelőre zavarba ejti a zeneipart. A Heart On My Sleeve című dal például nem vet fel szerzői jogi aggályokat, mert látszólag teljesen eredeti alkotásnak tűnik. A szerzője ráadásul világossá tette, hogy Drake és The Weeknd személy szerint nem vett részt a dal létrehozásában.

Forrás: MTI

Előző cikkIdőkapszulát helyeztek el a varsói gettó leendő múzeuma kertjében
Következő cikkIgazi tavaszi időre számíthatunk a hétvégén