Főoldal Életmód Egészség Napozási kisokos: hogyan barnuljunk egészségesen?

Napozási kisokos: hogyan barnuljunk egészségesen?

Minden évben a suli végével és a kánikula beköszöntével indul be igazán a nyári szezon, a nyaralások, a strandolások és a barnulás időszaka. Habár a tudomány fejlődésének hatására a barnulással kapcsolatos trendek gyökeresen megváltoztak az elmúlt években, az aranybarna bőrszín elérése napjainkban is a nyári feladatlistánk élén helyezkedik el.

A napozás rengeteg jótékony hatással bír szervezetünkre, tekinthetünk rá, mint éltető energia, vagy a szépség jelképe, azonban könnyen válhat mumussá, ezért elengedhetetlen, hogy vigyázzunk egészségünkre, mindig körültekintően és okosan napozzunk. Az AVON szakértői elárulták nekünk a legfontosabb tudnivalókat a veszélytelen, de eredményes napozásról és alternatív megoldásokat is javasoltak, amelyekkel bármikor szép, napcsókolta hatást érhetünk el.

A gyönyörű nyári bőrszínen túl, a napsugárzás természetre és emberekre gyakorolt jótékony hatásai vitathatatlanok. A nap hatására termelődő D-vitamin nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében, erősíti az immunrendszert és fertőtlenítő hatással is bír, így számos bőrprobléma tüneteit is enyhítheti. Ezek mellett, a napozás az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns, kiegyensúlyozottabbá tesz, jó hangulatot és magasabb stressztűrő képességet eredményez, miközben feltölt energiával és nyugodtabb, pihentetőbb alvást biztosít. Azonban tudatosság és elővigyázatosság nélkül könnyen ellenségünkké is válhat. A mértéktelen és felelőtlen napozás súlyos és akár hosszútávú problémákat is okozhat, bőrünk könnyen leéghet, nem kívánt maradandó szeplőfoltok, gyulladások alakulhatnak ki felszínén és akár korai öregedéséhez is vezethet. Habár az erős UV sugárzásnak lehetnek káros hatásai, nem kell mumusként tekintenünk a napozásra. Egy kis odafigyeléssel, megfelelő védekezéssel és körültekintő napozással egészségünket megőrizve, káros mellékhatások nélkül érhetjük el az áhított aranybarna bőrszínt.

Mikor és mennyi ideig napozzunk?

A türelem rózsát terem – tartja a mondás, amely a napozás szempontjából is kiváló iránymutatásként szolgál. Habár szeretjük céljainkat azonnal elérni, ha bőrünk barnulásáról van szó, nem szabad gyorsaságra törekednünk. Csábító lehet reggeltől estig kifeküdni a tűző napra és egy nap alatt elérni a kívánt színt, azonban ez rendkívül káros lehet bőrünkre és nagy valószínűséggel leégéshez vezethet. 11 és 16 óra között a legmagasabb a nap UV sugárzása, így habár ilyenkor lehet a leghatékonyabban barnulni, ne kockáztassuk egészségünket és ebben az időszakban inkább húzódjunk árnyékba vagy pihenjünk egy hűs zárt helyiségben. Szánjunk időt a napozásra, ne akarjunk egy nap alatt lebarnulni és részesítsük előnyben inkább a kora reggeli és késő délutáni órákat.

Mivel védjük bőrünket?

Ha a szabadban tartózkodunk, minden esetben védjük bőrünket legalább 30 faktoros fényvédővel! Vigyük fel bőségesen, már 30 perccel napozás előtt, majd ismételjük meg a felvitelt 1,5-2 óránként a maximális hatásért. Fényvédőnk kiválasztásakor érdemes figyelembe vennünk bőrünk típusát, esetleges érzékenységét és a napközbeni programunk jellegét is. Strandolás esetén érdemes nagyobb faktorszámú, vízálló naptejet használnunk, ugyanis ilyenkor intenzívebben van kitéve bőrünk a napsugaraknak, hiszen a fentről jövő napsugarak visszaverődnek a víz felszínén, így még gyorsabban leéghetünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy felhős időben is le lehet égni, mert a napsugárzás 80%-a a vékony felhőrétegen is át tud hatolni. Az AVON szakértőinek nyári kedvence a Care Sun+ Vízálló napvédő krém SPF 50-nel, amellyel arcunkat és testünket is hatékonyan védhetjük a káros UV sugárzástól.

Hogyan támogathatjuk a barnulást?

Ahhoz, hogy bőrünk barnulását felgyorsítsuk, használhatunk barnulást segítő testápoló termékeket, amelyek összetevőinek köszönhetően amellett, hogy ápolják és hidratálják bőrünket, segítik a természetes barnulás folyamatát és kiemelik bőrünk barna tónusát. Az AVON szakértői a nyári időszakban a Care Sun+ Barnulást elősegítő testápolóval hidratálják bőrüket, amely béta-karotinnal segít nemcsak felgyorsítani a barnulást, de napbarnított színünk megőrzését is. Napközben pedig az Avon Care Sun+ Napbarnított bőrszínt élénkítő olajsprayvel frissíthetjük fel bőrünk, amely amellett, hogy villámgyors hidratálást nyújt, élénkíti és kiemeli barnaságunkat, valamint E-vitaminnal és kókuszolajjal mélyen táplálja bőrünket.

Mit tegyünk, ha már nem tudunk tovább várni?

Ha egy különleges alkalom miatt csupán néhány óra áll rendelkezésünkre, hogy napcsókolta bőrt varázsoljunk magunknak, a szakértő önbarnítókat ajánl, amelyek pár óra alatt tökéletes színt eredményeznek, azonban felvitelüknél akad némi hibalehetőség és egyenletes színüket nem könnyű hosszú távon fenntartani. Az AVON szakértőinek kedvence a Care SUN+ önbarnító testápoló, amely használata pillanatok alatt kölcsönözhet foltmentes és egyenletes napcsókolta bronzos hatást bőrünknek. Az egyszerűen, testápolóhoz hasonlóan használható önbarnítóhoz nem szükséges applikációs kesztyű alkalmazása, arcunkon és testünkön egyaránt biztonságosan használhatjuk és barnítás mellett mandulaolajjal ápolja és hidratálja is bőrünket.

Arcunk napoztatásával kapcsolatban sokunkban felmerülhetnek kétségek, hiszen ezen a területen szeretnénk legtovább megőrizni bőrünk fiatalságát. A legtöbben minden nap 50 faktoros fényvédővel védjük arcbőrünk és a szabadban töltött órákban is napszemüveggel és sapkával árnyékoljuk arcbőrünket, így ez a terület sokszor fakóbb marad testünk színénél. A TikTok-on nagy népszerűségnek örvendő új „latte makeup” sminktrend követésével azonban könnyedén kiküszöbölhetjük testünk és arcbőrünk színe közötti különbséget, és arcunkra is gyönyörű aranybarna fényeket varázsolhatunk. Sminkeljük szemünket barna és arany tónusokkal, őrizzük meg ajkaink nude színét, arcunkat pedig barnítsuk bőrünkhöz könnyed alapozóval, majd pirosítónk helyett bronzosítónkkal koronázzuk meg sminkünket, amelyből akár kulcscsontunkra is csempészhetünk egy leheletnyit.