Főoldal A világ New York Nasdaq: tőzsdenyitás harangszóra

Nasdaq: tőzsdenyitás harangszóra

Az újságíró, a tudósító életében vannak olyan helyszínek, pillanatok, amelyek azért igazán különlegesek, mert olyan helyre jut el a tudósító, ahova vagy egyáltalában nem, vagy csak igazán nehezen jut el bárki is. Ilyen pillanat például a tőzsdenyitási ceremónia, amit a televízió élőben közvetít. A NapiMagazin tudósítóját – több más újságíróval együtt – meghívták egy ilyen ceremóniára.

Az AFPC USA Elnöke és igazgatói, valamint a díjnyertes újságírók az indítógomb megnyomásának pillanatában.  A fotó forrása: Nasdaq

2022 december 19-én az Amerikai Külföldi Sajtótudósítók Szövetsége, az AFPC USA igazgatóságát és a 2022-es év díjnyertes újságíróit hívta meg a Nasdaq a tőzsdenyitási “harangozási” ceremóniára. 

Az AFPC USA elnöke, Nancy Prager Kamel és Thanos Dimadis, az AFPC USA igazgatója indították el a Nasdaq tőzsdei kereskedését 2022 december 19-én. A fotó forrása: Nasdaq

Nancy Prager Kamel elnök asszony és Thanos Dimadis, az Amerikai Külföldi Sajtótudósítók Szövetségének ügyvezető igazgatója, az Igazgatóság tagjai, illetve az idei év díjnyertes külföldi tudósítói jelenlétében kongatták meg a nyitóharangot, azaz pontosabban nyomták meg az érintőképernyő start gombját, hogy a tőzsdei kereskedés 2022 december 19-én is elindulhasson.

 Bob McCooey, a Nasdaq globális tőkepiacért felelős alelnöke A fotó forrása: Nasdaq

Tudósítónk kérdésére Bob McCooey, a Nasdaq egyik alelnöke, aki a globális tőkepiacért felelős vezető, így válaszolt: “napi két ceremóniát szervezünk. Az egyiket reggel, amikor megnyitjuk a tőzsdei kereskedést, a másikat a tőzsde zárásakor.”

Bob McCooey elmondta, hogy az első ceremóniát éppen ötven esztendeje szervezte meg a Nasdaq. Persze akkor még valóban egy kis haranggal kolompoltak, jelezve a tőzsde aznapi megnyitását vagy a kereskedés befejezését.

Ma ezt már nem “kolompolják”, a harangozást egy számítógép érintőképernyőjén megjelenő gomb lenyomása helyettesíti. Erre a gombnyomásra egy jól, tudatosan megszervezett ceremónia keretében kerül sor. 

Minden munkanapon a Nasdaq ikonikus ceremóniájára kiválasztanak egy vállalatot, vagy szervezetet, hogy a harangozást, azaz a gombnyomást az adott cég, vagy szervezet vezetői végezzék el.

A Nasdaq egyik magas rangú vezetője által vezetett nyitó- és záró ünnepségek lehetőséget biztosítanak a vállalatok számára, hogy a Nasdaq által biztosított lehetőségekkel élve bemutatkozzanak a nagyvilágnak. 

Minden egyes ceremóniát gondosan megkoreografálnak, a bemutatkozó cég számára. Ebbe értelemszerűen az is beletartozik, hogy a Nasdaq TV-stúdiójában megszervezett eseményt közvetítsék a New York-i Times Square-en található Nasdaq toronyépület teljes homlokzatán található óriási méretű képernyőn, valamint az eseményen résztvevő televíziós hálózatokon keresztül. Például a CNBC-n, a Fox Business News-on, a Bloomberg TV-n és a BNN-en, ez világszerte több millió nézőt elérését jelenti.

Nézők és szereplők egyszemélyben

Ennek a ceremóniának lehetett részese a NapiMagazin tudósítója. 

Tudósítóként meg kellett állapítanom, hogy egy rendkívül professzionálisan, tudatosan megszervezett esemény részese lehettem. Egy kiválóan felszerelt tv-stúdióban történő eseményen a résztvevők egyszerre voltak a tőzsdenyitás, s egy élő televíziós program részesei is. 

Ami egy külföldi újságírónak feltűnő, az az amerikai tv műsorkészítésről ismert tény volt, hogy az adás producere tudatosan vezényelte a programot. A résztvevőknek többször is beintett, hogy mikor kell tapsolni, mikor kell ujjongani, hogy a nézők számára az öröm érzése “lejöjjön” a képernyőről. Visszanézve az élőadás felvételét, bár a résztvevők azt érzékelhették, hogy az öröm kifejezése úgymond “csinált volt” mégis ez a profizmus a nézők számára természetesnek tűnhetett. 

Miközben az élőadás zajlott, mi résztvevőként az ellenőrző monitorokon láthattuk,  hogy mely tv-csatornák vették át rövidebb-hosszabb ideig az élőképet a Nasdaq stúdiójából, s kommentálták a történteket.

Az érzés több szempontból is felemelő volt. Az élőadást öt kamerával közvetítették.  Ebből négy kamera gyakorlatilag operatőr nélküli automata volt, s csak egynél, – a mozgókameránál – működött közre valaki, aki nem is operatőr, hanem a kamera mozgatásáért felelős személy volt. A tudósító számára, aki túl van gyakorlatában több mint ötszáz órányi élőadáson, szerkesztőként, műsor-, vagy adásvezetőként, élményt jelentett látni a tv műsorkészítés professzionalizmusát. Nem az adástechnika fejlettsége jelentette a tudósító számára az újdonságot, a jó érzést, hanem az a “hozzáállás”, ahogyan a műsorkészítők, a harangozási ceremónia levezénylői közreműködtek a profi közvetítés során. 

A professzionális TV stúdió. Fotó: Barát Tamás

Barát Tamás, New York

Tudósítóként a Nasdaq tőzsdenyitási ceremóniáján:

A fotó forrása: Nasdaq
Előző cikkMárciusban ismét Nick Vujicic ad elő az Arénában
Következő cikkBillie Eilish is fellép 2023-as Szigeten