Főoldal A világ Külföld Nem ebolás a Németországban Ebola-fertőzés gyanújával kórházba került beteg

Nem ebolás a Németországban Ebola-fertőzés gyanújával kórházba került beteg

ebola_virusA Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) szóvivője vasárnap a vizsgálati eredmények értékelése után elmondta, hogy a páciens “az eredeti feltételezéssel ellentétben nem Ebola-fertőzés, hanem egy közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg”.

Ugyanakkor az eset megmutatta, hogy Hamburgban az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt intézmény és hatóságok is jól felkészültek, hiszen mindenki a vészhelyzeti forgatókönyvnek megfelelően, gyorsan, összehangoltan dolgozott – tette hozzá a szóvivő.

A páciens egy 28 éves férfi, aki a Nyugat-Afrikában gyorsan terjedő járvány egyik gócpontjaként számon tartott Sierra Leone fővárosából, Freetownból érkezett Hamburgba csütörtökön, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger – az Ebola jellemző kezdeti tünetei – miatt.

A férfit mentőautóval szállították egy klinikára. Amikor kiderült, hogy Ebolával fertőzött térségből érkezett, és nem tudta megmondani, hogy érintkezett-e a vírussal fertőzött betegekkel, elkülönítőbe helyezték, majd szombat késő este rendkívüli biztonsági intézkedések mellett átszállították az UKE különleges betegségekkel foglalkozó osztályának elkülönített részlegébe.

Akkor még igen valószínűnek tűnt, hogy a beteg ebolás, és végül csak a trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) szakértőinek segítségével sikerült minden kétséget kizáró módon megállapítani, hogy nem Ebola-fertőzésről van szó – mondta a klinika szóvivője német hírportálok beszámolói szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már majdnem ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

 

Forrás: MTI