Főoldal A világ Külföld Nem változott a német infláció

Nem változott a német infláció

nemetorszagNem változott az éves bázison számolt német infláció, augusztusban is 0,8 százalék volt, akárcsak júliusban – ismertette az előzetes számításokkal megegyező végleges adatát a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön. Az energiaárak éves szinten 1,9 százalékkal csökkentek, a fűtőolaj ára 4,6 százalékkal, az üzemanyagárak 5 százalékkal, a központi fűtés ára 1,5 százalékkal, viszont az elektromos áram 1,7 százalékkal drágult.

Az élelmiszerárak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, de nagy eltérések voltak az egyes termékeknél. A tejtermékek ára 8,4 százalékkal nőtt, a kenyéré 1,5 százalékkal, a hal ára 1,3 százalékkal. Ezzel ellentétben a zöldségek ára 7,2 százalékkal csökkent, ezen belül a burgonya ára 30 százalékkal esett, miközben a gyümölcsárak 2 százalékkal csökkentek.

A sör ára 4,5 százalékkal nőtt, az újságok ára 4,9 százalékkal, a gyógyszerek ára 5,4 százalékkal.

Az elektronikai termékek ára 5,3 százalékkal csökkent, a televízióké 7,5 százalékkal, a telefonoké 9,7 százalékkal.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat módszertanával számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,8 százalékkal nőtt augusztusban éves szinten. Havi bázison számolva kissé visszaesett a fogyasztói árak növekedése: júliusban 0,3 százalék volt,de a augusztusban már csak 0 százalék, azaz éppen sikerült elkerülni a deflációt.

Forrás: MTI