Főoldal Szabadidő Programok, események Nézem, hogy láthassad – H. Horváth István festményeiből nyílt tárlat Orfűn

Nézem, hogy láthassad – H. Horváth István festményeiből nyílt tárlat Orfűn

H. Horváth István remek festményeit bemutató kiállítás nyílt 2023. júniusában Orfűn, a Faluház Galériában. A tárlat a Nézem, hogy láthassad címet kapta, mely ténylegesen kifejező és sokat sejtető, akárcsak a művész felsorakoztatott alkotásai.

Érdekes és egyben kifejező H. Horváth István életútja, ugyanis 1975-től a mai napig építész tervezőként és műszaki ellenőrként tevékenykedik, ezeket a szakmákat űzi polgári foglalkozásként. A festészet rejtelmeit autodidakta módon, saját magát építve sajátította el. Ahogy vallja is: alapvetően az őt ért intuíciókból, családja és barátai bíztatásából merített rengeteget, és jelenleg is ezek a fő mozgatórugók művészi tevékenységét tekintve.

H. Horváth István leginkább az akvarelltechnikát részesíti előnyben, amelyet kimondottan nehéz műfajnak tart, de pont emiatt érdekes és kihívással teli számára. Főként tájképeket fest, emellett hathatósan érdeklődik a települések világa, és a néprajzi tematikák iránt is.

„A jó képnek azt tartom, amelyikből olvasni lehet, amelyik közölni akar valamit, anelyik összeköti az alkotót a szemlélővel, és ezt őszintén teszi” – összegezte hitvallásának lényegét H. Horváth István. Hozzátette: „Ilyen képek festésére törekszem. Még nem vagyok az út végén, még van feladat, van még mit tökéletesíteni. Ehhez sok munka, és alázat kell.”

H. Horváth István Nézem, hogy láthassad festménykiállítása 2023. július 10-éig tekinthető meg Orfűn, a Faluház Galériában (7677 Orfű, Széchenyi tér 1).

Előző cikkElveszettnek hitt Cserháti Zsuzsa felvételek jelentek meg CD-n és vinylen
Következő cikkÚjabb ókori hajóroncsra bukkantak Horvátországban