Főoldal Szabadidő Televízió November végén debütál itthon a Káin gyermekei

November végén debütál itthon a Káin gyermekei

Gerő Marcell várva várt dokumentumfilmje, a Káin gyermekei végre itthon is megtekinthető lesz november 27-től. A dokumentumfilm a nemzetközi porondon már nagy sikert aratott: beválogatták a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes mustrájára, a 62. San Sebastian Filmfesztiválra. Itthon elsőként az HBO-n látható a Káin gyermekei.

A Káin gyermekei Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság – mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25-28 évesek, amikor szabadulnak? Most, harminc évvel – több mint egy emberöltővel – később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott ! az akkori kamaszok, mostanra meglett férfiak sorsa.

kain_gyermekei
Gerő Marcell, rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását: „Elemi hatást gyakorolt rám az alkotás: az elmondott történetekből kirajzolódó embertelen börtönvilág és az az ellentét, ami a kamasz szereplők nyílt arca, tiszta tekintete, összeszedett beszéde és az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Úgy gondolom, hogy aki látta a Bebukottakat, abban teljesen természetes módon fogalmazódik meg a kérdés, hogy vajon mi lehet az akkori kamaszokkal manapság.”

A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. „Az első szereplőt kicsit több mint egy év után találtuk meg, a másodikat pár hónappal később, míg a harmadik szereplővel való első találkozásig újabb hónapok teltek el. Rengeteg munka, sok közbenső kudarc és nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy megtaláljuk őket. Utólag visszatekintve – szerencsére – fogalmunk nem volt, hogy mire vállalkozunk. Rendkívül nehezítette a keresést, hogy a társadalom perifériáján élő emberekről van szó, akikről nehéz volt bármilyen hozzáférhető adatot találni. Emlékszem, hogy a kutatómunka során heteken át böngésztük az! 1981 és 1984 közötti napilapokat azért, hogy találjunk egy rövid hírt az egyikükről. Aztán ezen a morzsán elindulva jutottunk el mindhármukhoz.”
 
Gerő Marcell így fogalmazta meg a film üzenetével kapcsolatos törekvéseit: „A kezdetektől volt egy olyan érzésünk, hogy a szereplők története az élet alapkérdéseit fogja feszegetni, bíztunk benne, hogy ez önmagában is sokat jelent majd a néző számára. Az első pillanattól kezdve arra törekedtünk, hogy ne a szegénységükről, a nyomorukról szóljon a film, hanem egyéni, belső történeteket kövessen, és ne kalandozzon el a külsőségek irányába.”
 
A hazai közönség a san sebastiani világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján, valamint az HBO GO-n láthatja a filmet november 27-én.