Főoldal Sport Osztrák helyett német győzelem a Red Bull Air Race spielbergi futamán

Osztrák helyett német győzelem a Red Bull Air Race spielbergi futamán

A technikai kihívásokkal teli pálya mellett a jeges széllel és a havas esővel is meg kellett küzdenie a Red Bull Air Race pilótáinak a hétvégi spielbergi futamon. A világbajnokság második fordulóját bravúros repüléssel a német Matthias Dolderer nyerte, második helyre szorítva ezzel a helyi pilótát, Hannes Archot. Harmadik helyen a 2014-es világbajnok, Nigel Lamb végzett.

redbull-airrace-nigel_lamb

A hétvégén Ausztriában szállt versenybe a Red Bull Air Race mezőnye, a pilóták több mint 300 kilométeres sebességgel húztak el az alpesi Red Bull Ring felett. A nagy szintkülönbségekkel rendelkező pályán a versenyzők dolgát hol az erős szél, hol a heves eső, hol pedig a szállingózó hó nehezítette. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére összegyűlt lelkes helyi tömeg azonban hiába szurkolt az osztrák versenyzőnek, Hannes Archnak, a német Matthias Dolderer – habár csupán 0,340 századmásodperccel – de gyorsabbnak bizonyult. A spielbergi futamon a bronzérmet 2014 legsikeresebb versenyzője, Nigel Lamb szerezte meg, maga mögé utasítva ezzel a kanadai Pete McLeodot.

Matthias Dolderer számára sikeresebben nem is indulhatott volna az év: Abu-Dzabiban ezüstérmes lett, a hétvégén bezsebelte Air Race-es pályafutása legelső futamgyőzelmét, jelenleg pedig 27 ponttal stabilan vezeti a tabellát. „Nem jutok szóhoz, ez fantasztikus, egy álom vált valóra! Köszönöm a csapatnak, végre sikerült “mondta a futamgyőztes a verseny után.

Dolderert 19 ponttal követi az összesítettben a mezőny egyik újonca, Nicolas Ivanoff, aki a szezont aranyéremmel kezdte, ám a hétvégén a nyolcas döntőben pont Dolderer ejtette ki. A kvalifikáció legjobbja, a spanyol Juan Velarde egy hiba miatt a 14-es fordulóban búcsúzott a versenytől, helyét a legjobb nyolc között az újonc szlovén pilóta, Peter Podlunsek vette át, aki annak ellenére, hogy idén csatlakozott a Master Class mezőnyéhez, futamról futamra fejlődik.

redbull-airrace-matthias_dolderer

A Red Bull Air Race első és egyetlen női pilótája, Mélanie Astles először vasárnap próbálhatta ki magát éles helyzetben, ugyanis a Challenger Cup elődöntő futamát a szombati esőzések miatt eltörölték. Astles ideje alapján a második helyen végzett volna az utánpótlás mezőnyben, ám az utolsó pillanatban eltalált egy pilont, így három másodperces büntetőt kapott.

 

Eredmények Spielbergben:

1. Matthias Dolderer (GER), 2. Hannes Arch (AUT), 3. Nigel Lamb (GBR), 4. Pete McLeod (CAN), 5. Matt Hall (AUS) 6. Kirby Chambliss (USA), 7. Nicolas Ivanoff (FRA), 8. Peter Podlunsek (SLO) 9. Martin Sonka (CZE), 10. Michael Goulian (USA), 11. Petr Kopfstein (CZE), 12. François Le Vot (FRA), 13. Juan Velarde (ESP), 14. Yoshihide Muroya (JPN)

A világbajnokság állása:

1. Dolderer 27 pont, 2. Ivanoff 19 pont, 3. Arch 12 pont, 4. McLeod 11 pont, 5. Chambliss 11 pont, 6. Lamb 9 pont, 7. Le Vot 9 pont, 8. Hall 8 pont, 9. Goulian 6 pont, 10. Podlunsek 3 pont, 11. Muroya, 3 pont, 12. Sonka 2 pont, 13. Velarde 1 pont, 14. Kopstein 0 pont.

Előző cikkAz ausztrálok gyűjtötték a legtöbb érmet az Iskolai Mezei Futó VB-n
Következő cikkAz év egyik legkreatívabb reklámjával rukkolt elő Trónok harca erőembere és a Sodastream