Főoldal Szabadidő Televízió Öt kulisszatitok, amit eddig nem tudtál a Hupikék Törpikékről

Öt kulisszatitok, amit eddig nem tudtál a Hupikék Törpikékről

Ki gondolná, hogy több mint negyven éve szórakoztatják kicsiket és nagyokat egyaránt a Hupikék törpikék?! A belga-amerikai televíziós rajzfilmsorozat sztárjain 1981 óta generációk nőttek fel, és az elmúlt négy évtizedben modern animációs szériák, valamint több egész estés feldolgozás is született kalandjaikról. A Nickelodeon jóvoltából most februárban a 3D-s verzió legújabb epizódjait láthatja a magyar közönség! De vajon milyen titkokat rejt a törpsapka, tulajdonképpen hányan lakják Aprajafalvát és milyen véletlenek vezettek a rivaldafényig? Most végre minden kiderül az alábbi összeállításból!

15 perces késésnek köszönhetik életüket

A törpök létezése nem sokon múlott, ugyanis Pierre Culliford, azaz Peyo éppen állás után kutatott, amikor egy újságban két munkára lett figyelmes. Végül a fogorvosi asszisztens lehetőség mellett döntött, de az interjút épphogy lekéste, így maradt az illusztrátori pozíció. Az első komolyabb sikerét Peyo a Janó és Bibice című munkájával érte el, amelyben a törpök csak mellékszereplők voltak, de a képregény olvasói megszerették a kis kék lényeket, akiknek útja így egyenesen a világhír felé vezetett: önálló képregénysorozat majd televíziós produkciók főszereplői lettek.  

Memóriazavar vezetett a nevükhöz

A kis hupikék törpikék eredeti neve a „les Schtroumpfs”, amit az amerikai piacra kerülve „A törpök” fordítást kapta, amely Peyo agyi rövidzárlata következtében jött létre. Az alkotót ugyanis egy vacsora alkalmával teljes mértékben cserbenhagyta a szókincse és nem jutott eszébe a „só” kifejezés. Megkérte barátját, hogy adja át neki a „schtroumpfot”, ami ihletet adott és nem sokkal később megszületett az elnevezés.

Vajon mit rejt a törpsapka?

A kis kékségek talán nem is különböznek annyira tőlünk, emberektől, hiszen vélhetően azért mutatkoznak ritkán fejfedő nélkül, mert szégyellik kopasz kobakjukat. Törpapa nagy, bozontos szakálla ellenére a sapkája hátuljából kiálló hosszú fehér tincsek arra engednek következtetni, hogy a több, mint 542 év alatt patkó alakú férfikopaszságra tett szert, amelyet a Nickelodeon legszemfülesebb nézői is észrevehetnek, ha követik februárban a törpök legizgalmasabb kalandjait.    

De mégis mennyien vannak és mekkorák?

Egy hupikék törp magasságát három egymásra helyezett almával lehetne a legtökéletesebben szemléltetni, de aprócska termetük ellenére is képesek több száz, vagy akár ezer évig is eléldegélni a magas hegyek közötti kis gombaházaikban. Eredetileg mindössze 99 törp kapott szerepet a történetben, köztük egy lány, Törpilla, akit Hókuszpók maga hozott létre, hogy féltékenységet és ellentmondást keltsen a többiek között. Később új karakterek is csatlakoztak a csapathoz, ami így 105 fősre bővült.

Furcsa ünnep

A karácsony, a Valentin-nap, a húsvét és más emberi ünnepek mellett a törpök számos, a saját kultúrájukra jellemző eseményeket is boldogan ünnepelnek. A boldogtalanság napja éppen ezért hihetetlenül törpellenesnek tűnik: ekkor a kis kékségek ugyanis 24 órán keresztül megfosztják magukat azoktól a dolgoktól, amiket a legjobban szeretnek, hogy az év többi részében jobban értékeljék majd azokat.

Előző cikkMegdőlt az országos szélrekord Budapesten hétfőn
Következő cikkŐk a 2022-es Glamour Women of the Year jelöltjei