Főoldal Autó, motor Ötcsillagos Euro NCAP minősítés a Lexus NX 300h-nak

Ötcsillagos Euro NCAP minősítés a Lexus NX 300h-nak

A Lexus NX 300h kitűnő, ötcsillagos értékelést kapott az Euro NCAP szervezettől. Az új modell valamennyi területen magasan a legjobb minősítés eléréséhez meghatározott értékeken felül teljesített, így kategóriája legbiztonságosabb autói között végzett.

lexus_nx_300h

A szervezet a következő négy részterületen vizsgálja a járműveket: felnőtt és gyermek utasvédelem, gyalogosvédelem, illetve – 2009 óta – biztonsági segédrendszerek. Az utóbbi a sérülések elkerülését vagy súlyosságuk csökkentését szolgálja olyan funkciók segítségével, az autonóm vészfékezési rendszer, a biztonsági öv becsatolására emlékeztető berendezés, valamint az elektronikus menetstabilizáló és sebességkorlátozó rendszerek.

A Lexus NX 300h 82 százalékot ért el a felnőtt utasvédelem, 82 százalékot a gyermek utasvédelem, 69% százalékot a gyalogosvédelem és 71 százalékot a biztonsági segédrendszerek terén.

A felnőtt utasvédelem kategóriában az Euro NCAP maximális pontszámmal díjazta az NX 300h oldalütközés elleni védelmét.

Az első ülések és a fejtámlák, valamint a hátsó ülések fejtámlája egyaránt kitűnő védelmet nyújtanak a hátsó ütközések során fellépő ostorcsapás-nyaksérülés ellen.

A Lexus NX 300h szintén jól szerepelt a gyermek utasvédelemi vizsgálat mindkét, 18 hónapos és 3 éves gyermekek biztonságát vizsgáló tesztjén, a gyalogosvédelem kategóriában pedig az első lökhárító „jó vagy megfelelő” minősítést kapott a gyalogos lába védelmének vizsgálata során.

A biztonsági segédrendszerek terén az NX ugyancsak „jó teljesítményt” nyújtott, elsősorban az ütközés előtti biztonsági rendszernek, az elektronikus menetstabilizálónak, az első és hátsó biztonsági övek becsatolására emlékeztető berendezésnek, valamint a sebességszabályozó rendszernek köszönhetően.

Ugyan az EURO NCAP értékelési szempontjai között nem szerepelnek, de a Lexus NX 300h modellhez olyan opcionális biztonsági kiegészítők is elérhetőek, mint a sávtartó-asszisztens, automatikus távolságifény-asszisztens, holttérfigyelő rendszer, valamint a 360 fokos panoráma képet adó parkoló rendszer. A felsorolt megoldások az utasok és a gyalogosok testi épségét is jelentős mértékben védik.