Főoldal A világ Belföld Szebb napokat lát a forint

Szebb napokat lát a forint

Az elmúlt napok már kedvezőek voltak a forint számára. Az euróval párba állítva a hét elejére a 312,7 HUF/EUR árfolyam szint közelébe ért, ami az elmúlt három hónapban a leggyengébb érték volt. Csütörtök délutánig (15 óra) 309,5 HUF/EUR árfolyam szintre erősödött.

A forint-amerikai dollár devizapár szerda estig nem mutatott jelentősebb ingadozást. 19 óra után véget ért a Fed ülése, amelyre a dollárjelentős visszaeséssel reagált a főbb piacokon. A forintnak így sikerült nem kis nyereséget produkálni, csütörtökön 15 óra körül 288,6 HUF/USD árfolyam szint közelében állapodott meg.

fotó: 123rf.com

Ismét emelte a kamatlábakat a Fed

Szerda este ülésezett az Amerikai Központi Bank (Fed). A Fed beváltotta a befektetők várakozásait, és az elmúlt három hónap folyamán második alkalommal emelte a kamatlábakat. A fő hitelkamatot 0,75%-ról 1,00%-ra emelték. A Fed ezzel a döntéssel megerősítette az amerikai gazdaság szolid állapotába vetett bizalmát, és jelezte elégedettségét az országban jelenleg fennálló munkaerő piaci helyzettel és a gyorsuló inflációval kapcsolatban. Az amerikai gazdaságról az utóbbi időszakban érkező adatok összességében kedvezőek, jól alakulnak a hangulati indexek és a kilátások mutatói is. Az amerikai háztartások és a vállalkozások így a gazdaság további növekedésével számolnak. Ami a Feddel kapcsolatos várakozásokat és a lehetséges további monetáris szigorítást illeti, a bank előrejelzései értelmében idén még további két kamatemelési fordulónak kellene következnie. „Attól függ minden, hogy milyen adatok érkeznek az amerikai gazdaságról, azonban nem lenne szerencsés, ha mindez esetleg a monetáris szigorítás fékjévé válna.” – vélekedett az AKCENTA CZ szakértője.
Sokkal körültekintőbb lesz a Fed döntése Donald Trump gazdasági reformjaival szemben. Ha Trumpnak nem sikerül keresztülvinni az expanzív költségvetési politikát a tervezett tág körben, akkor a monetáris politika szigorítása lassúbb lehet.

Előző cikkElárverezik Erzsébet királyné eljegyzési képét
Következő cikkGörög régészek megtalálták a szalamiszi csatában részt vevő görög hajóhad gyülekezési helyét