Főoldal A világ Belföld MNB: idén decembertől kerül forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegy

MNB: idén decembertől kerül forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegy

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást – mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke pénteken Budapesten, a megújított húszezer forintost bemutató sajtótájékoztatón.

uj_huszezres_bankjegy_2015_december_napimagazin

Az alelnök elmondta: jövőre 70 éves lesz a forint, ebből az alkalomból a jegybank rendezvény-sorozatot indít, a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja az MNB.
Az új bankjegy péntektől a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban törvényes fizetőeszköz lett, ezután, a készpénzes fizetésben résztvevő személyek és az eszközök (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészítését követően kerülnek forgalomba – fűzte hozzá.
Gerhardt Ferenc kiemelte: a régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre, azaz a megújított húszezresekre. Az új 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján (www.mnb.hu) a Bankjegy és érme menüpont alatt érhetők el – tette hozzá.

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója elmondta: a bankjegyek papírjának és kivitelezésének munkálatait a Diósgyőri Papírgyár Zrt. és a Pénzjegynyomda végezte.
A 2014-2018 között zajló bankjegycsere teljes költsége mintegy 15 milliárd forint, ennek hozzávetőleg 60 százalékába került volna az, ha a bankjegyeket nem újítják  meg, azaz a régi húszezreseket a kopások miatt új, de azonos kivitelűekkel váltják fel.

Kérdésekre a jegybanki igazgató elmondta: a megújítás részeként a korábbi tízezer forintosok 60-70 százalékát már lecserélték a megújított tízezresekre.
Az MTI kérdésére elmondta: tavaly összesen 1972 darab  hamisított bankjegyet találtak az országban, értékben a hamisított bankjegyekkel okozott kár mintegy 25 millió forintot ért el.

MTI fotó: Illés Tibor

Forrás: MTI