Főoldal Autó, motor Autóteszt Citroën C5 CrossTourer 2.2 HDi 200 Exclusive – ismérve az egyediség

[TESZT] Citroën C5 CrossTourer 2.2 HDi 200 Exclusive – ismérve az egyediség

Nagyon tud a Citroën. Több ízben fejtegettük már e tézist, még több modell (tesztautó) kapcsán, viszont mindig érezheti az ember úgy, hogy van új a nap alatt. Még akkor is, ha a próbált variációk már korábban több ízben bizonyítottak, teljesítették az elvárt normákat – mégis mosolyra szalad az ember szája, amikor újra és újra átéli az egyediség, s mellé a nem kevés exhibicionizmus érzetét.

citroen_c5_crosstourer_002

Főként, ha azt egy olyan modell kelti-idézi elő, melynek jelentős múltbéli jelenléte van. Ugyanis ha Citroën, akkor tíz delikvensből legalább nyolc a klasszikus formavilágú és mára kultikussá lett DS 19 Pallas-ra asszociál, vagy legalább a későbbi, 1974-től 1991-ig gyártott CX-re.

No és mi az, ami közös az imént említett ősrégi modellekben és a Citroën C5 alternatívában? Sok minden, alapvetően az az exkluzív, prémium kategóriát megidéző kialakítás, formaterv, máshol nem látott vagy alkalmazott megoldáshalmazok, amelyek révén ténylegesen azt mondhatják a legínyencebb kritikusok is, hogy „igen, ezek tényleg megcsinálták újfent”. Hála az égnek, a legenda folytatódik, kitart a Citroën C5 személyében.

Visszatekintés

A Citroën C5 2001-ben mutatkozott be először, az akkor leköszönő Xantia-t váltotta, ugyanis a gyártó elképzelései szerint továbbra is ki kell(ett) elégíteni a családi autók után mutatkozó fokozottan növekvő igényeket. A Citroën C5 a mai napig nagyjából ugyanazon alapokra építkezik, mint megjelenésekor, azonban 2008-ban az autó kapott egy faceliftet, s azóta is abban a formában érkezik a vásárlókhoz. 2014-ben, az idei Genfi Autószalonon mutatkozott be a Citroën C5 CrossTourer, a „terepesített” változat. Azért idézőjelben, mert alapvetően semmi kapcsolódás nincs az offroad felhasználáshoz, nincs összkerékhajtás, nincsenek komolyabban megerősített alváz- és oldalrészletek, csakis pusztán a vizuális összhatás.

citroen_c5_crosstourer_004 citroen_c5_crosstourer_003

Látszik, hogy a Citroën C5 CrossTourer dizájn-koncepciója már nem mai, mellesleg megjegyzendő, hogy anno jól el lett találva a karosszéria kialakítása és minden megvalósítása időtállóság tekintetében. A front rész figyelemfelkeltő projektoros fényszórói aszimetriába hajló vonalvezetéssel vannak jelen, a sarkok kissé felhúzva, a vékonyra szabott kettős hűtőmaszk csíkja formálja már jól megszokottan a Citroën logót; a mellső lökhárító alsó beömlője szolidan bújik meg a háttérben balról és jobbról körülölelve egy-egy közepes méretű ködlámpával.

Különbözik a hagyományos C5-től, de csak elenyésző mértékben

A Citroën C5 CrossTourer elsődleges ismérve tehát a kialakításban rejlik, ennek megfelelően találkozhatunk a sötét tónusú sárvédőívekkel is, az alaphangon is emelt kasznival, illetve a 18 colos mutatós felnikkel, melyek szintén hangsúlyozzák az autó arculatát. Prémium jellegből ez esetben sincs hiány, számos krómozott berakással találkozhatunk: díszlécek, kiegészítők tekintetében nincsen hiány. Az oldalvezetés egységesnek jellemezhető, az övvonal folyamatos ívet követ, a C oszlop mögötti traktus, konkrétan a csomagtér oldalablakainak rajza töri csak meg a komplex összhangot. A hossz egyébként tekintélyes, felsőbb kategóriák felé kacsintgató, 4829 milliméteres.

citroen_c5_crosstourer_001

 

 

Hátulról is egyből lerí, hogy nem egy hagyományos értelemben vett versenyzővel van dolgunk: az oldalvezetésben már felfedezett sötét sárvédő berakások mintájára a lökhárító alsó részére húzott diffúzor-álca jól mutat, szigorúan crosstoureres tálalásban; a helyzetjelzők a sarkok két szélére lettek kitolva, nagyobb hátsó ajtófelületet biztosítva, egyedien követve a Citroën C5 CrossTourer globálisan érzékelhető szellemiségét.

Maximális komfort-ráta. Ahogyan illik

Nem titkoltan elsődleges erénye a kényelem a Citroën C5 CrossTourer modellnek. Ez azt jelenti, hogy a francia tervezőmérnökök minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy egy tényélegesen egyedi, máshoz nem igazán hasonlítható komfortrátával bíró felső-középkategóriás autót teremtsenek – meg kell mondanunk, hogy nagyszerű munkát végeztek, sikerült is a végeredmény. Az enteriőr letisztult, kellően futurisztikus, minimalista részmegoldásokkal játszik, úgy, hogy minden a helyén van. Pontosan, ahogy kell. A kormánykerék kialakítása az egyik legegyedibb, ugyanis a régi korokat idézve (például CX) az agy fixen lett rögzítve, csak a külső karima forog – ez igazán különc jelleget ad máris, elsőre talán szokatlan lehet, viszont a középső rész gombsora minden szituációban, akár kanyarodás közben is remekül elérhető.

citroen_c5_crosstourer_015

Furcsa lehet, hogy a kürt életrekeltését is itt végezhetjük (ez önmagában nem lenne különös), kettő apró gombbal a belső kiindulópont felé haladva találjuk – de ez is megszokható. A kormánykerék fogása kellemes, megfelelően vaskos, kézre álló, könnyen mozgatható. A központi műszeregység visszajelzői ülésmagasságtól és pozíciótól függetlenül jól olvashatóak, az analóg-digitális egyveleg jó megoldásnak tűnik, átlátható és információdús. A központi LCD kijelző az alapvető funkciókat, visszajelzéseket közvetíti, nem érintős, nem is kapacitív, de nem éreztük ezen opció hiányát egyáltalán. A klíma, keringetés és a 8 hangszórós, kiváló minőségű hangrendszer kapcsolói szintén jól áttekinthetőek, minimális ráfordítás után maradéktalanul elsajátítható használatuk. A hatfokozatú automataváltó kezelése szintén eltér a megszokottól, ez is a régmúltat idézi, függőleges cikkcakkban történik a megfelelő fokozatok kiválasztása.

citroen_c5_crosstourer_018 citroen_c5_crosstourer_017

Puhák, de nem túlzóak ebből kifolyólag a Citroën C5 CrossTourer első foteljei, az ülő- és hátlapok makulátlanok méret és komfort szempontjából, a vezető- és utasoldali székekbe integrált hátmasszírozó rendszer is emel a minőségen. A hátsó hármas üléssor kényelme szintén jó, de az elsőkéhez képest jelentősen csökkentett, viszont szélességében is megfelelőek, elegendő válltér áll rendelkezésre még teljes kapacitáskihasználás esetében is. Tehát három átlagos testalkattal bíró felnőtt kellemesen utazhat, akár hosszabb távon is, ehhez hozzátesz az átlagosnál valamivel szélesebbre húzható lábtér (2815 milliméteres tengelytáv). A kombi kialakítás ellenére nem ível lefelé a tetővonal a B oszloptól hátrafelé sem, így a hátsó fejtér is levegősnek mondható a Citroën C5 CrossTourer esetében.

citroen_c5_crosstourer_012 citroen_c5_crosstourer_013 citroen_c5_crosstourer_014

Sosem tapasztalt utazási kényelem – helyesbítünk: több évtizede is volt már ilyen

Jöjjön, amire mindenki várt: a hidropneumatikus rugózás taglalása. Egészen pontosan Hydractive 3+ az elnevezése – mindenesetre valami olyat nyújt ez a rendszer, amelyet keresve sem találunk hasonló kategóriás autónál, de nagyon valószínű, hogy magasabb szegmensekben sem járnánk egyhamar sikerrel. Természetesen a hasmagasság állítható, nagyjából 6 centiméterrel, viszont a hagyományos értelemben vett Citroën C5-nél mindössze 1.5 centiméter a különbség. Automatikusan liftezik a kocsiszekrény, 10 kilométer/órás sebesség alatt megemel, viszont ahogy elérjük az utazósebesség legalsó határát, máris visszaereszkedik.

citroen_c5_crosstourer_016 citroen_c5_crosstourer_008

Felemelő érzés, szó szerint. Viszont be is avatkozhatunk manuálisan a folyamatba, állíthatjuk Sport fokozatba az egész hidraulikát, így keményebb visszajelzéseket kapunk az úthibákról, de még így is messze megelőzi komfortérzetben a legtöbb hasonszőrű versenytársat. Ha pedig nem avatkozunk a felfüggesztés viselkedésébe, sosem (vagy csak korábbi Citroën BX, CX, vagy netán DS19 Pallas modellekben) tapasztalt menetkomfortban lesz részünk, úgy, hogy szinte fel sem tűnnek a felemás szinteltérésekkel bíró csatornafedelek, kátyúk, sarkalatosabb úthibák.

Hajtáslánc, csúcsmotorral

citroen_c5_crosstourer_011Citroën C5 CrossTourer tesztautónkba 2.2 literes sornégyes dízelmotor lett beépítve, melynek 204 lóerős maximális teljesítménye 3500-as percenkénti fordulatszámon érkezett. Mindez a duplaturbós kialakításnak is köszönhető, csakúgy, mint a tekintélyes, 450 Newtonméteres csúcsnyomaték, melyet már 2000-es percenkénti fordulatszámon is erőre lehetett bírni. Turbólyuk szinte semmi, a testes, némi túlzással majd’ 2 tonna önsúlyú kocsiszekrény kissé tétován lendül be, viszont 1200 felett érezhetően elkezd felépülni a nyomatékgörbe, és kitart ténylegesen 2000-ig. A hatfokozatú automataváltó észrevétlenül tette dolgát, optimális fel- és visszaváltásokkal, hirtelen gyorsításra közvetlen gázreakciókkal válaszolva. Mindezt úgy, hogy az utaskabinba minimálisan szűrődött csak be a motorzajból, még magasabb fordulat-számtartományokban is, így a Citroën C5 CrossTourer hangszigetelése is kiválónak bizonyult.

citroen_c5_crosstourer_009 citroen_c5_crosstourer_007

Viszonylag nagy étvágyúnak bizonyult a Citroën C5 CrossTourer 2.2 literes turbódízele: vegyes használattal – mely túlnyomórészt városi-elővárosi autózásban merült ki – 8.8 litert állapított meg a computer 100 kilométeres átlagra, ami tulajdonképpen nem annyira vészes érték, figyelembe véve az autó méreteit és tetemes önsúlyát. Országúti, nyugodtabb, 90 kilométer/órás tempónál visszafogottabbá vált a gázolaj égetése, a képzeletbeli mutató 4.6 liternél állt meg.

Családi autó, vagy inkább prémiumkategóriát célozgató cégautónak pozícionáljuk be a Citroën C5 Cross Tourer-t? Nézzük most a praktikum, helykihasználási lehetőségek szempontjából! Alaphangon a csomagtér 533 literes, viszont a 40:60 arányban dönthető hátsó üléssor mozgatásával akár 1462 literesre is növelhető a kapacitás.

citroen_c5_crosstourer_010

A pakolhatóság tehát jó, a raktérperem alacsony, a mélység megfelelő, azzal együtt, hogy egy szintes kialakítást kapott a felület.

Akciósan is vihető a Citroën C5 CrossTourer

Nézzük, mennyit kóstál jelenleg egy Citroën C5 CrossTourer. A belépő szintet a 2 literes, 160 lóerős HDi motorral felszerelt verzió jelenti, Prestige Plus felszereltséggel – itt 8 240 000 forint a kedvezményes ár. A tesztben szereplő csúcsmodell Exclusive csomagos, 2.2 literes, 200 lóerős HDi motorral akciós alapáron 10 150 000 forint.

citroen_c5_crosstourer_005

2014 Citroën C5 CrossTourer 2.2 HDi 200 specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 2179 cm³

Maximális teljesítmény: 204 LE @ 3500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 450 Nm @ 2000 ford./perc

Erőátvitel: fronthajtás, hatfokozatú automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4829 mm

Szélesség: 1853 mm

Magasság: 1527 mm

Tengelytáv: 2815 mm

Első gumik mérete: 245/45 R18

Hátsó gumik mérete: 245/45 R18

Tömeg, üresen: 1842 kg

Össztömeg: 2367 kg

Csomagtartó mérete: 533 liter, bővíthető 1462 literig

Üzemanyagtartály mérete: 71 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 225 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.6 másodperc (gyári), 8.3 másodperc (saját, mért eredmény)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 8.8 l/100 km

Országúti: 4.6 l/100 km

Vegyes: 7.1 l/100km (túlnyomórészt autópálya)

Gyárilag mért eredmények

Városi: 8.3 l/100km

Országúti: 5.1 l/100km

Vegyes: 4.9 l/100km

CO2 kibocsátás: 159 g/km

Még több információ a Citroën magyarországi képviseletének honlapján olvasható.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI