Főoldal A világ Belföld Tippek az őszi gyümölcsfaültetéshez

Tippek az őszi gyümölcsfaültetéshez

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetési szezon; a faiskolákban már kapahatók a fiatal kisfák. Októberben és novemberben szerencsére még nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez.

Na, de mire érdemes odafigyelni, milyen gyümölcsfákat célszerű beszerezni, hogy egész évben friss, zamatos gyümölcsöt szüretelhessen a család? Dr. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa hasznos tippekkel segít eligazodni a növénytelepítési kérdésekben.

fa-locsolas

HIRDETÉS

Az őszi időszak a faültetések ideje, a gazdák ilyenkor szerzik be gyümölcsösük legújabb darabjait. Az oltványokat október közepétől vihetik haza a faiskolákból, hogy aztán kertjükben mihamarabb elültessék és nyártól őszig folyamatosan teremjen az évszaknak megfelelő vitamindús gyümölcs. A telepítésre szánt csemeték kiválasztása, elhelyezése körül azonban számos kérdés merül fel, ezért Dr. Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa 10 pontban ad segítséget.

„Ilyenkor minél hamarabb hozzá kell jutni az oltványokhoz, hogy az ültetés még az erős fagyok előtt, legkésőbb novemberben megtörténjen, és a gyökeresedés a tél beállta előtt megindulhasson. Mindaddig ültethetünk, míg a hőmérséklet 0 fok alá nem süllyed, ugyanis a gyökerek igen fagyérzékenyek. Ha a megvásárolt csemetét nem tudjuk azonnal elültetni, teleltessük őket tavaszig. Ebben az esetben a fákat 60-70 cm mély árokban kell elhelyezni, földdel betemetni, jól meglocsolni, majd felkupacolni és vigyázni arra, hogy a vadak ne tegyenek kárt bennük” – magyarázta Dr. Szabó Tibor.

Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha ugyanis biokertet tervezünk, akkor a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat célszerű megvásárolni, almánál ilyen a Florina, a Freedom, meggynél a Csengődi fajta.

Milyen fák vannak a szomszédban?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Például ha nincs mandula, vagy őszibarack, akkor felesleges ezt ültetni, mert valószínűleg nem él meg az adott körülmények között.

Szezonális gyümölcsök egész évben

Érdemes egész évben gondoskodni a család egészségmegőrzéséről, és ennek megfelelően válogatni a gyümölcsfafajtákat is. Ha szeretnénk, hogy nyártól kezdve egészen őszig folyamatosan érjenek a gyümölcsök a kertben, lehet szamócával kezdeni, aztán jöhetek a bogyós gyümölcsök, a köszméte a málna, a ribiszke, majd folytathatjuk a sort a fás növényekkel.

HIRDETÉS
Előző cikkVilágszerte díjazták a magyar filmeseket a hétvégén
Következő cikkKülönleges koktélreceptek Halloweenre