Főoldal A világ Tudomány Több tízezer darab római érmét találtak Szardínia partjainál

Több tízezer darab római érmét találtak Szardínia partjainál

Mintegy 30-50 ezer, 4. századból származó, kitűnő állapotban fennmaradt, római bronz érmét találtak a szardíniai partok közelében – közölte az olasz kulturális minisztérium.

A közlemény szerint egy olasz búvár fedezte fel a különleges leletet, amikor fémes csillogásra lett figyelmes a tengerfenéken. Miután értesítette a hatóságokat, a műkincsvédelem és a minisztérium tengeri régészeti csoportja is szakértő búvárokat küldött a helyszínre.

A 4. század első feléből származó érmék a földközi-tengeri sziget északkeleti partjától nem messze pihentek a tengerifűben. A The Guardian hétfőn publikált cikke szerint az olasz kulturális tárca nem közölte, hogy pontosan mikor történt a felfedezés, de azt elárulták, hogy az érméket Arzachena közelében találták meg.

Fotó: finestresullarte.info

Jelenleg is folyik az érmék vizsgálata, de a pontos számukat még nem közölték. A becslések szerint legkevesebb 30 ezer érméről van szó, de lehet akár 50 ezer is.

Az érmék a pénzügyi reformot bevezető Diocletianus császár korában vert úgynevezett follisok. A lelet minden darabja kivételesen jó állapotban maradt fenn, még a megrongálódott darabokon is olvashatók a feliratok a minisztérium közlése szerint.

Luigi La Rocca, a szardíniai régészeti hivatal illetékese az utóbbi idők egyik legjelentősebb leleteként beszélt az érmékről. Hangsúlyozta, hogy a felfedezés újabb bizonyítéka a tengerfenéken őrzött régészeti örökség gazdagságának.

Fotó: finestresullarte.info

Hasonló leletre bukkant 2013-ban a nagy-britanniai Devonban Laurence Egerton, aki fémkeresővel vizsgálta a talajt. Az amatőr kutató a 22 888 follist pár száz méterre egy ókori római villa és egy katonai erődítmény maradványaitól találta meg.