Főoldal A világ Belföld Új regionális szolgáltató központot nyitott Budapesten a Ford

Új regionális szolgáltató központot nyitott Budapesten a Ford

Tegnap egy hivatalos megnyitó keretein belül mutatkozott be a Ford új regionális szolgáltató központja. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megnyitón hangsúlyozta, hogy az új centrummal a Ford legnagyobb európai adminisztratív központja Magyarországon jön létre.

Több, Európa összes piacát kiszolgáló árazási és gyártástervezési funkció mellett innen látják majd el az autóipari vállalat európai, közel-keleti és afrikai országainak HR-feladatait.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a hazai autóipari paletta teljessé válik, azzal, hogy a termelés, illetve a kutatás-fejlesztés mellett egy nagy világmárka Magyarországra hozta a termelést támogató adminisztratív, pénzügyi funkcióinak központját.

A miniszter kiemelte: jövő év végére a Ford 700 munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország és a Ford együttműködése fontos mérföldkőhöz érkezett, amelyet újabbak is követnek majd.

A miniszter úgy fogalmazott: a világgazdasági versenyben az autóipar diktálja a tempót, ez Magyarországnak azért jó hír, mert az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincét.
Ismertette, hogy az első fél évben 8 százalékkal nőtt az autóipar termelési értéke a tavalyi rekordévhez képest. Felidézte, tavaly fordult elő először a magyar nemzetgazdaság történetében, hogy 8000 milliárd forint fölött volt az autóipar termelési értéke. Idén az első hat hónap után már 4500 milliárd forint fölött jár ez az érték, jó esély van arra, hogy a magyar autóipar az év végén is a valaha mért legjobb teljesítményét nyújtsa – tette hozzá.

A külgazdasági miniszter kitért arra, a hazai autóipar versenyképességét mutatja nemzetközi összehasonlításban, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékeknél és szolgáltatásoknál 90,9 százalékos az export aránya, és már 167 ezren dolgoznak ebben az iparágban.

Felidézte azt is: idén nyáron a Mercedes elkezdte építeni második gyárát Kecskeméten, az Audi gyártani kezdte az elektromos motorokat Győrben, a BMW bejelentette, hogy Magyarországon építi fel új gyárát, a Peugeot-val pedig megállapodtak, hogy a szentgotthárdi gyárba hozzák két új modelljük motorjainak gyártását.

A külgazdasági miniszter kiemelte, hogy a szolgáltató központok iparága Magyarországon az egyik legfejlettebb gazdasági ágazat. Már 110 szolgáltató központ működik az országban, 46 ezer magyar embernek adnak munkát, és főként fiatal, több nyelvet beszélő, több diplomás szakembereket foglalkoztatnak.

A szolgáltató központok egyre több magasan képzett magyar fiatalnak kínálnak olyan munkalehetőséget, hogy nem érdemes a külföldre távozás gondolatával foglalkozni – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kitért arra is: az amerikai befektetők Magyarország iránti bizalmát mutatja, hogy a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget alkotják, mintegy 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát Magyarországon.
Az Európai Unión kívül Magyarország legfőbb exportpiaca az Amerikai Egyesült Államok, az első fél évben 5 százalékos bővüléssel csaknem elérte a 3 milliárd dollárt a kétoldalú kereskedelmi forgalom – ismertette a miniszter.

Molnár Viktor, a Ford regionális igazgatója elmondta: az új irodával a Ford Magyarországon már három helyszínen van jelen, és 99 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztat. Az elmúlt öt évben a Ford egyre több európai és globális funkciót hozott Magyarországra. A magyar központba kerültek, illetve kerülnek át egyebek mellett a vállalat európai pénzügyi, árazási, gyártástervezési, termékmanagement, marketing és kontrolling feladatai, valamint több globális, a világ 41 piacát kiszolgáló feladatkör is.
Kitért arra is, hogy az új regionális HR iroda létrehozása része annak az átszervezési folyamatnak, amelynek keretében világszerte három központban centralizálódik a Ford teljes HR adminisztrációja, ezek egyike a budapesti.

A vállalat magyarországi munkavállalóinak száma az elmúlt öt évben megháromszorozódott, az új szolgáltató központ munkatársaival együtt meghaladja az 500-at. Az év végéig várhatóan csaknem 600-ra, majd a jövő évben tovább nő a létszám – ismertette.

A regionális igazgató elmondta azt is: a Ford folyamatosan bővülő, mintegy 40 vállalatból álló magyarországi beszállítói hálózattal rendelkezik. A cég európai üzemeibe alkatrészeket gyártó beszállítói kör tavaly 580 milliárd forint forgalmat bonyolított le, és a Ford megrendeléseinek köszönhetően a magyar GDP 1,7 százalékát állította elő. A Ford magyarországi beszállítói több mint 69 ezer embernek adnak munkát.