Főoldal A világ Újból maszkot viselek

Újból maszkot viselek

New York-i tudósítónk beszámolója az Egyesült Államok egy részét ellepő szmogról, amelyet a kanadai erdőtüzek okoztak.

A június hatodikán késő délután, kora este New York-i lakosok számára érkezett riasztás szerint több száz erdőtűz keletkezett Kanada déli részén és ennek következtében füstös levegő lepte el az Egyesült Államok északi, keleti területeit. Kanadában gyakoriak az erdőtüzek. Most rendkívül gyorsan, nagy területen szaporodtak el a lángok. Egy vonatkozó jelentés szerint az erdőtüzek nagysága 15-szöröse a 10 éves átlagnak. Junius 5-én a kanadai hatóságok már előre jelezték, hogy várhatóan az idei év lesz a legrosszabb az erdőtüzek terjedése szempontjából. Az említett jelentés szerint a lángok szinte minden kanadai tartományban és területen égnek. A jelentés arra is kitért, hogy az illetékesek azt is előre jelezték, hogy Kanada nagy részén augusztusig megnövekedett az erdőtüzek kockázata.

Ezeknek az erdőtüzeknek a füstje érte el az Egyesült Államok északi és keleti területeinek egy részét.

Junius 7-én délelőtt, amikor a tudósító kinézett lakása ablakán olyan kép tárult elé, amely enyhén szólva is szokatlan volt. Az ablakból elvben jól látni nemcsak az utca túloldalán található házakat, de a tetők fölött – a nem messze lévő – bronxi Montefiore Kórház épületét is, a távolban pedig jó időben a Whitestone Bridge-ig is ellátni. Most azonban ködbe borult a távol. Azaz nem ködbe, hanem szmogba.

A levegőminőségi index így mutatja a levegőszennyezettség fokát.

A levegőminőségi index 2023. június 6-án – az erdőtüzek füstje New Yorkba érkeztekor – elérte a 175-ös egészségtelen értéket, azonban június 7-én délutánra (16:00 óra) a skála 413-as mutatója már a rendkívül veszélyes egészségtelen levegőről tanúskodott. Összehasonlításképpen junius 4-én az érték normális volt csak 32-es értéket mutatott. 

Mára a levegőszennyezettségi index már egy kicsit javult. New York városában a 2023. június 8-án 11:00 órakor kiadott jelentés szerint már csak 188-as értéket mutat, de ez az érték is még az egészségtelen kategóriába tartozik. Az erdőtüzek okozta légszennyeződés, a rossz levegő beborítja az Albany (New York Állam fővárosa) Norfolk (Virginia) közötti területet. (A térkép forrása: https://fire.airnow.gov/ 2023.06.08. 12:00)

A kép forrása: https://www.airnow.gov/?city=Bronx&state=NY&country=USA

Jelenleg a helyzet New Jersey Állam területén tűnik a legrosszabbnak. Egy NJ-i webkamera által rögzített kép szerint a látási viszonyok rendkívül kedvezőtlenek voltak. (A kép forrása: https://hazecam.net/allsites.aspx)

Az időjárásjelentések szerint a szél iránya június 8-án délelőtt a kanadai Ontario, Toronto és Quebec irányából dél felé, Ohio, Pennsylvania, New York, New Jersey, Maryland és Virginia államok irányába fújt. Ami azt jelenti, hogy az erdőtüzek füstjét ezen államok irányába tereli. (A kép forrása: https://www.windy.com/webcams/?44.965,-68.115,5)

Az egészségügyi szakértők azt tanácsolják, hogy mindenki tegyen óvintézkedéseket, ha a levegő minősége alacsony.

A szmog, az erdőtüzek okozta füstös levegő irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot és fokozhatja a légszomjat, különösen azoknál, akik krónikus tüdőbetegségben, például asztmában és COPD-ben szenvednek.

A levegő tisztátalansági, a szmog okozta helyzet miatt a legfontosabb tanácsok így foglalhatók össze:

  • Mindenki maradjon zárt térben, recirkuláltassa a levegőt otthona központi fűtési/hűtési rendszerében. Ez azt jelenti, hogy el kell zárni a frisslevegő-beszívót.  Be kell zárni az összes ablakot és ajtót. 
  • Sok vizet szükséges inni a torok irritációjának enyhítésére.
  • Ha valakinek ki kell mennie a szabadba, viseljen olyan maszkot, ami szorosan, nagyon közel illeszkedik az archoz a legjobb szűrés érdekében.
  • Mindenkinek fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a COVID-19 elleni védekezés érdekében viselt maszkok nem elegendőek ahhoz, hogy megvédjék magukat. 
  • Fontos tanács az is, ha sportol, akkor azt csak zárt térben lehet.
  • Különösen fel kell hívni a figyelmét a tüdőbetegségben szenvedőknek. A legfontosabb ilyenkor, hogy ha a légszomj fokozódik azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a tünetek súlyosbodnak, azonnal fel kell keresni egy kórház sürgősségi osztályát.

Az előrejelzések szerint június 9-én a légszennyezettségi érték javulni fog és már csak a narancssárga kategóriát fogja elérni. Addig is marad a tanács: mindenki maradjon otthon, ha csak megteheti. Ha viszont az utcára kell mennie, viseljen maszkot!

Barát Tamás

New York

Kapcsolódó cikk: Füstköd miatt átmenetileg leállították a légiforgalmat New York repülőterein | Napimagazin