Főoldal Életmód Gasztronómia Vegyél részt egy igazi Trónok harca vacsorán

Vegyél részt egy igazi Trónok harca vacsorán

tronok_harca_vacsora_3Autentikus Trónok Harca vacsorákra hívják egymást a rajongók szerte a világban. Bemutatjuk, miből áll egy menüsor.


A negyedik évadánál tartó Trónok harca nem véletlenül az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat az elmúlt években: a középkorba ágyazott regény-adaptáció remek dramaturgiával, árnyalt karakterekkel, frappáns párbeszédekkel és lehengerlő látványvilággal nyűgözi le részről részre a nézőket. Mint minden sikerszériának, a Trónok harcának is megvan a maga rajongói bázisa, amelynek tagjai egészen fantáziadús módszerekkel teremtik újra maguknak a filmbéli világot a beöltözős partiktól kezdve a korhű kardvívásig, bár sárkányröptetésről egyelőre nem tudunk.

A legújabb hóbort világszerte, hogy a regényhez, illetve a tévésorozathoz hű vacsorára invitálják egymást a fanok. Ez az ínycsiklandó divat a sorozat előrehaladtával egyre népszerűbbé és elterjedtebbé vált, ezért az ehhez kapcsolódó ismeretanyag is folyamatosan gyarapszik az interneten. Mivel csak az igazán elvetemült rajongóknak jut eszébe még azt is figyelni két véres vagy fedetlen kebles jelenet között, hogy mit esznek éppen a karakterek, a Falatozz.hu összegyűjtötte, hogy milyen kellékei vannak egy ilyen szeánsznak.

A feladat nem volt nehéz, ugyanis George R. R. Martin, a regénysorozat írója, előszeretettel tér ki az egyes szereplők ételeire, részletezve Westeros királyainak és nemeseinek lakomáit. A sudár Sansa citromtorta-imádata az emlékezetesebb gasztronómiai pillanatok közé tartozik, de megszámlálhatatlan helyen és időben bukkan fel az evés és ivás, mint központi motívum. Az összeállítás egy teljes menüsort tartalmaz a levestől a desszertig és az italig, amelyet a hétköznapokban is elérhető hozzávalóknak köszönhetően egy kis konyhai gyakorlattal bárki el tud otthon is készíteni. Érdemes belevágni, rajongóknak és a sorozattal csak most ismerkedőknek egyaránt. Kattintson a receptekre és kezdődjön a westerosi lakoma… dinner is coming!

tronok_harca_vacsora_2

Akit komolyabban foglalkoztat a téma, annak ajánljuk az angol nyelven már 2012 óta kapható hivatalos Trónok Harca szakácskönyvet is (A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook címen). Az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó ugyanis meglátta a lehetőséget egy gasztro-blogban, amelyet két rajongó lány, Chelsea és Sariann kezdett írni még 2011-ben. A lányok komoly kutatómunkával összegyűjtötték a könyvben olvasható fogások középkori és modern változatát egyaránt, és még kígyóból készült étket is kipróbáltak a korhűség kedvéért.