Főoldal A világ Belföld Vezetés közben sem feledkezünk meg a rossz szokásainkról

Vezetés közben sem feledkezünk meg a rossz szokásainkról

A szeptemberi iskolakezdéssel együtt érezhetően megnő az utakon a forgalom, így fokozott figyelemre van szükség a vezetőktől.

A SEAT és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. országos reprezentatív kutatásából1 azonban kiderült, hogy a hazai autóvezetők kétharmada eszik-iszik, felük pedig rendszeresen telefonál vezetés közben.

A legkirívóbb eredmények mellett a dohányzás (20%) illetve minden tízedik sofőrnél az öltözködés a legjellemzőbb a volán mögött. Ez azért is aggályos, mivel egy-egy kétes kimenetelű, balesetveszélyes szituációkban tized-század másodpercek dönthetnek, hogy egy ütközés, balesetet elkerülhető-e vagy sem. Ezért, a megfelelő követési távolság és körültekintés mellett a folyamatos koncentráció és összpontosítás a legfontosabb.

vezetes-rossz-szokas fotó: designercars.co.uk

A kutatás azt is megvizsgálta, hogy mennyire zavarja a sofőröket az általuk végzett tevékenység, ha azt más csinálja. Kiderült, hogy a sofőrök 58 százalékát bosszantja, ha mások okostelefonjukat nyomkodják vezetés közben, emellett alig tartják kevésbé zavarónak a sminkelést, a körömfestést, az újságolvasást és a kézben tartott telefonálást. Érdekes ellentmondás, hogy míg a sofőrök nagy része bevallottan telefonál vagy eszik-iszik az autóban, ha ezt másnál látják, akkor kifejezetten bosszantónak és balesetveszélyesnek ítélik.

A felgyorsult mindennapokban a vezetési szokások is átalakulnak. Az új viselkedési formák azonban komoly veszélyeket rejtenek magukban, hiszen azon kívül, hogy szabálytalanok, igen kockázatosak is. Ezért az autógyártók folyamatos technikai fejlesztésekkel próbálnak választ adni a megváltozott igényekre. „Ezen erőfeszítések része az autó környezetét figyelő kamerák és az ehhez kapcsolt fékezőirányító rendszerek, amik a nagy forgalmú utakon való közlekedést teszik biztonságosabbá” – mesélte Papp Zoltán, a SEAT márkaigazgatója. – „De az olyan, elhagyhatatlan tevékenységekre, mint a telefonálás is számos megoldást kínálnak a gyárak. Az autókba beépített elektronikai rendszerek, melyek összekapcsolják a telefont a fedélzeti számítógéppel és hangrendszerrel, már biztosítják, hogy a sofőrnek el se kelljen engednie a kormányt a telefon kezelése közben.”