Főoldal Sport Visszatekintés, gondolatok a Super Bowl 2017-es elődöntője kapcsán

Visszatekintés, gondolatok a Super Bowl 2017-es elődöntője kapcsán

Ha megkérdezünk egy amerikait, hogy szerinte mi az év legnagyobb eseménye, akkor talán a legtöbben a Super Bowl döntőt nevezik meg. Idén ötvenegyedik alkalommal került sor az amerikai futball bajnoki címét eldöntő eseményére Houstonban, vasárnap.

Az amerikai futball ötvenegyedik döntőjét idén az Atlanta Falcons és a New England Patriots játszotta Houstonban, az NRG Stadionban, hetvenezer néző elött. (A hivatalos nézőszám: 70.807 volt.)

Az Atlanta Falcons és a New England Patriots két patinás és népszerű csapat. Az idei döntő esélyesének, a papírforma szerint a New England Patriots látszott, hiszen az egymás elleni mérkőzések statisztikája szerint, a 2009-óta lejátszott négy mérkőzésükön a Falcons nem tudott győzni a Patriots ellen.

Az első félidő végén úgy tűnt, hogy borul a papírforma, hiszen 21:3 volt a Falcons javára. A Patriots csupán egy mezőnygóllal tudott válaszolni a Falcons három Touchdown-jára és három extra pontjára. Tom Bradynak nem ment jól a játék, sokszor hibázott, s az elkapók sem voltak biztoskezűek. A Falcon pedig nagyon jól védekezett.

Ezt érezhette Tom Brady is, hiszen a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a mérkőzés nem úgy zajlott le, ahogyan azt ők előre eltervezték.
A második félidő elején az erőviszonyok kezdtek kiegyenlítődni, hiszen a harmadik negyedben 7:6 volt az eredmény, mivel a Patriots egy extra pontot kihagyott. A kiegyenlítődő erőviszonyok ellenére a különbség behozhatatlannak látszott. Azonban a Patriots a negyedik negyedben 19 pontot ért el, amivel kiegyenlített. Így került sor arra, hogy az amerikai futball döntőben – ismereteim szerint – hagyomány nélküli eseményre, hogy a győzelem a hosszabbításban dőlt el. A szabályok szerint, amennyiben a rendes játékidőben nem dől el a győzelem sorsa, akkor 15 perc hosszabbítás következik, azonban a mérkőzés u.n. “hirtelen halállal” ér véget. Ez azt jelenti, hogy az első Touchdown-ig tart. Aki azt megszerzi, megnyerte a mérkőzést és ezzel a Vince Lombardi Trófea birtokosa lesz.

Vince Lombardi Trófea

A Vince Lombardi Trófeának nevezik az NFL (National Football League) döntőjének, a Super Bowl-nak a díját. A trófeát az NFL egyik legendás edzőjéről Vince Lombardiról nevezték el. A trófea 56 cm magas, 3,2 kg súlyú, teljes egészében ezüstből készült. A trófea történetében eddig Pittsburgh Steelers volt a legeredményesebb csapat, hiszen hat alkalommal nyerték meg a bajnokságot. A Dallas Cowboys, a San Francisco 49ers nevű csapat és a New England Patriots áll holt versenyben a nemlétező dobogó második fokán az eddigi öt győzelmükkel. A Falconsnak ez eddig még nem sikerült.

A mérkőzés legeredményesebb játékosai a New England Patriots részéről, a floridai születésű James White, s a texasi születésű Danny Amendola voltak. Ezzel szemben a legtöbb extra pontot az Atlanta Falcons játékosa Matt Bryant érte el.

A Vince Lombardi Trófeát a New England Patriots tulajdonosa a hetvenöt éves Robert Kenneth Kraft vette át. Robert Kraft az Egyesült Államokban közismert üzletember, nemcsak az amerikai futball világában tisztelik, a sportszereken kívül ingatlanfejlesztéssel s foglalkozik. Cégei a világ kilencven országában vannak jelen. A Forbes 2010-ben megjelent rangsorában Kraft volt a 269. leggazdagabb amerikai.

A New England Patriots edzőjének, a hatvannégy éves Bill Belichicknek az idei a hetedik Super Bowl győzelme. 1975-óta foglalkozik edzőként az amerikai futballal, 1991-óta vezető edző, 2000-óta pedig a New England Patriots vezető edzője.

A Super Bowl – közéleti esemény

A mindenkori amerikai futball döntő fontos közéleti esemény is Amerikában. Ilyenkor a helyszínen, a nézőtéren számos közéleti szereplő ül és szurkol csapatának. Az idei eseményen a közönség soraiban többek között látható volt Michael Richard “Mike” Pence, az Egyesült Államok alelnöke is. Donald J. Trump, az USA elnöke a mérkőzést megelőzően adott interjút a televíziónak, amit az egyik legnézettebb TV_csatorna a Fox5 sugárzott.
Nemcsak a helyszínen nézik sokan, de országszerte éttermekben, “pub”-okban kivetítőkőn, nagyméretű televíziókon nézik sokan mindenütt. S ennek nemcsak maga a mérkőzés az oka, hanem a két félidő közötti szünet is fontos oka. Idén a szünetben Lady Gaga lépett fel. Pontosabban érkezett az égből, még pontosabban a stadion tetejéről, acélsodronyon eresztették le a színpadra, amit a küzdőtéren állítottak fel percek alatt. Itt egy óriási tánckar segítségével egy óriási show műsort mutattak be. Lady Gagának óriási sikere volt.

Amit az amerikai futballról érdemes tudni

A játék a rögbiből fejlődött ki. A játékosok célja, hogy ovális alakú labdát az ellenfél térfelének végébe az úgy nevezett “endzone”-ba jutassák el. Ezért pontok járnak.
A labdával lehet futni, azt másik játékostársnak lepasszolni, esetenként rúgni. A pontszerzés legfőbb módja a Touchdown, ami a labdának a gólvonal mögé vitelét jelenti. Extra pont jár a labda kapura rúgással történő átjuttatásáért.

A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán zajlik. Pontot szerezni az endzone-nak nevezett területen lehet, amely a gólvonaltól (goal line) az alapvonalig (end line) tart. Az endzone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu. Az extra pont akkor érvényes, ha a labda e keresztrúd fölé és a kapufák közé kerül.

Egyidőben a csapatok 11 játékosa vesz részt a játékban. A játékosok a mérkőzés közben tetszőlegesen cserélhetők.

Egy mérkőzés általában négy 15 perces negyedből áll. (A középiskolai és főiskolai mérkőzések 4×12 percesek.)

A játékidőt az úgynevezett tiszta játékidőként tekintik. Például, ha a játéktéren kívülre kerül a labda, akkor az órát megállítják. Ezért egy futballmérkőzés akár három óráig is eltarthat. Egy amerikaifutball-mérkőzés általában 5–10 másodperces támadóakciókól áll, közöttük rendszerint 25 másodperces “megbeszélési idő” áll a játékosok rendelkezésére.
Ha a rendes játékidőben döntetlen az állás, akkor hosszabbítás következik, amely valójában ötödik negyedként fogható fel.

Az amerikai futballt legmagasabb szinten a National Football League-ben (NFL) játsszák. Az amerikai futball az elmúlt ötven évben az USA-ban a legnépszerűbb sport.

Előző cikkHavas Judit monodrámát adott elő az Egyesült Államokban
Következő cikkAz eddigi legrégebbi smiley jelre bukkanhattak egy 17. századi dokumentumon Trencsénben