Főoldal Életmód Otthon Wifi-gyakorlatok kezdőknek, avagy életmentő tippek a hálózathoz

Wifi-gyakorlatok kezdőknek, avagy életmentő tippek a hálózathoz

Legrosszabb rémálmaink között szerepel, hogy gond adódik a wifinkkel. Ez általában a kedvenc sorozatunk legújabb epizódjának nézése közben, kutatómunkát igénylő munka- vagy iskolai projekt készítésénél, vagy olyankor történik meg, ha élet-halál kérdése, hogy el tudjunk küldeni egy üzenetet.

A router útjai kifürkészhetetlenek, de most megvan a megoldás arra az esetre, ha úgy dönt, megleckéztet minket: ez pedig a Wifipedia, a UPC wifi-kisokosa, ahol minden hálózati problémára találunk megoldást. Nem kell ide szakértő, ezentúl mindent meg tudunk oldani. Jó, majdnem mindent…

fotó: pcmag.com

Az internet ma már elengedhetetlen része a mindennapjainknak, a munkánknak, a szociális kapcsolatainknak, és úgy általánosságban az életünknek. A munkahelyi feladatok jelentős részéhez is szükséges, de a net nyújtotta lehetőségeket természetesen a magánéletünkben és otthon élvezzük ki igazán. Ezen keresztül tájékozódunk, kapcsolódunk a social mediához, azaz tartjuk ismerőseinkkel és családunkkal a kapcsolatot, használjuk okoseszközeinket és keresünk meg bármit, ami érdekel minket vagy amire szükségünk van – legyen az egy recept, egy étterem címe, a legújabb kedvenc számunk, amit ma hallottunk a rádióban vagy akár a pingvinek szerelmi életének titkai. (Egyébként tudtátok, hogy egy életre választanak párt?!)

Na de mi van akkor, ha probléma adódik az otthoni wifivel? Mind ismerjük az érzést, amikor hirtelen eltűnik az internet, bezárul az ajtó, mi pedig megsemmisülten, a világtól elzárva, egyenesen a középkorban érezzük magunkat. Mit teszünk ilyenkor? Egy kétségbeesett posztban segítséget kérünk ismerőseinktől a Facebookon? Áthívjuk a szomszéd ezermestert, abban reménykedve, hogy a modem beállításaihoz is ért? Vagy felhívjuk barátnőinket, akik valószínűleg semmivel sem tudnak majd többet a problémáról, mint mi magunk? Ezekre az esetekre keltette életre a UPC a Wifipedia oldalt, azaz a wifi-kisokost.

A Wifipedián könnyen értelmezhető cikkekben kapunk majd választ különböző hálózathoz kapcsolódó problémákra, többek között arra, mit tegyünk, ha elszáll az internet, hogyan módosítsuk a wifi jelszavunkat vagy tegyük biztonságossá az otthoni hálózatot. A wificikkek címkékkel ellátottak, találunk itt érdekes, hasznos, technológiai jellegű és szórakoztató tippeket, de a biztonságos internetezésre is bőven akad olvasnivaló. Megtudhatjuk például, hogyan tartsuk távol a zsarolóvírusokat, amelynél támadás esetén – és bármennyire meglepő, ez rengeteg felhasználót érint – csupán „váltságdíjért” cserébe kapjuk vissza titkosított adatainkat, képeinket a hackerektől.

A legtöbb wifit érintő probléma egyébként könnyedén orvosolható, de eddig nem tudtuk, hol találunk hozzá „használati utasítást”. Érdemes tehát ellátogatni a www.wifipedia.hu oldalra, akkor is, ha baj van, és akkor is, ha csak tájékozódni szeretnénk a hálózatok világáról.