Főoldal Kultúra Zene 75 ezer dollárért kelt el a Beatles első lemezszerződése

75 ezer dollárért kelt el a Beatles első lemezszerződése

A Beatles együttes első lemezszerződése 75 ezer dollárért (20,6 millió forint) kelt el egy New York-i árverésen.

Az 1961-ben aláírt szerződés egyetlen kislemez kiadásáról szól, a My Bonnie című gyermekdal rock and roll-változata volt hallható a korongon – számolt be róla a BBC News.

A kislemez a Tony Sheridan and the Beat Brothers név alatt jelent meg és felkeltette Brian Epstein figyelmét, aki később a Beatles menedzsere lett.

HIRDETÉS

A hatoldalas megállapodást a 2010-ben elhunyt Uwe Blaschke német Beatles-gyűjtő hagyatékának kezelője adta el.

beatles_emi

A Beatles az 1960-as években hamburgi éjszakai bárokban lépett fel, a szerződést is a német városban írták alá. Akkoriban a négy, később legendássá vált zenész Tony Sheridan brit énekest kísérte a hamburgi Top Ten Clubban.

A szerződésen szerepel John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Pete Best dobos aláírása, az utóbbi helyébe később Ringo Starr lépett.

“Ha abban az időben nem Hamburgban játszanak, a Beatlesből talán sose vált volna a zenei világ ilyen meghatározó ereje. Ha akkor nem játsszák lemezre a My Bonnie-t, esetleg Brian Epstein sem figyel fel rájuk soha” – vélte Dean Harmeyer, a szerződést árverező Heritage aukciósház egyik vezetője.

A kislemez csak Németországban jelent meg. A következő évben már Epstein intézte a zenekar ügyeit, ekkor vették fel a Love Me Do című számot, mely a The Beatles első kislemezslágere lett.

 

Forrás: MTI

 

HIRDETÉS
Előző cikkBaja lovasa nyerte az idei Nemzeti Vágtát
Következő cikkIgazi különlegességekkel is találkozhatunk majd a 3. Kürtőskalács Fesztiválon