Főoldal A világ Belföld A kerekesszékesek életét megkönnyítő, web- és mobilalkalmazás született

A kerekesszékesek életét megkönnyítő, web- és mobilalkalmazás született

Rendhagyó és élményekben gazdag városnéző sétákon, valamint közös sajtótájékoztatón mutatta be a Route4U és a Magyar Turizmus Zrt. a Seed Star Battle startup verseny nyertes vállalkozása által fejlesztett innovatív, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt. A kerekesszékesek életét megkönnyítő, web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat.

A rendezvényen több vegyes, kerekesszékes és járó csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az új alkalmazást. A túrákhoz közéleti személyiségek és a sajtó képviselői is csatlakoztak. A résztvevők között volt Till Attila (Tilla), Szalóki Ági és Bárdosi Sándor birkózó olimpikon is.

Route4U_kerekasztal_Sztojanovits_Mathe_Till_Vincze_Bodo_1

A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte, ahol a Route4U részéről Bodó Péter, Székely Tamás és Vincze Zoltán, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója Mártonné Máthé Kinga, a városnéző cégek képviselői Káldi Emese (ImagineBudapest) és Szaffner Dóra (Budapest Underguide) és Tilla vett részt.

A fejlesztést bemutató sajtóbeszélgetésen a Route4U képviselői elmondták: egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerekesszéket használók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvehetők és akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az alkalmazás idén év végéig iPhone-ra is elérhető lesz. Az akadálymentességi információk az applikáción kívül egy nyilvános weboldalon is megjelennek többek között színkódolással.

Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyar Turizmus Zrt. örömmel üdvözli a fejlesztést, hiszen a marketingszervezet tevékenységében egyre fontosabb szerep jut az akadálymentes turizmusnak. Az elmúlt években több sikeres akciót és együttműködést valósított meg a társaság annak érdekében, hogy a magyarországi helyzettel és akadálymentes turisztikai lehetőségekkel megismertesse a belföldi és külföldi potenciális utazókat.

Az akadálymentes mobil alkalmazás csapata a májusi Seed Star Battle nemzetközi startup verseny első helyezettje lett, melynek köszönhetően megnyerte a DBH SeedStar egymillió forint értékű mentorprogramját, továbbá fél éves PR szolgáltatást a LEWIS PR jóvoltából, illetve részt vehetett a Seed Star Battle nemzetközi startup verseny prágai fordulójában.