Főoldal Kultúra Film A nők elleni erőszak a vásznon innen és túl

A nők elleni erőszak a vásznon innen és túl

Néhány napja ért véget a 16 akciónap elnevezésű nemzetközi kampány, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Az elmúlt hetekben számos rendezvény, filmvetítés és kerekasztal beszélgetés hívta fel a figyelmet arra, hogy az erőszakra nincs mentség. Összeállításunkban kiemeltünk azt a három filmes alkotást, amely bevállalta, hogy a családon belüli erőszak sokszor szőnyeg alá söpört témakörét a valósághűen dolgozza fel.

Egy ágyban az ellenséggel

Laura (Julia Roberts) és Martin (Patrick Bergin) története iskolapéldája a családon belüli erőszaknak. A külvilág számára ők testesítijók meg az ideális házaspárt. A gyönyörű háziasszony férje minden kívánságát készségesen teljesíti, aki pedig sikeres, népszerű és még jóképű is. A négy fal között azonban házasságuk olyan rémálom Laura számára, melyből kétségbeesetten keresi a kiutat. Mosolya mögött félelem rejtőzik és annak a vágya, hogy elmeneküljön a pusztító kapcsolatból és „szerető férje” karmaiból.

Egy-agyban-az-ellenseggel

Most már elég!

A Most már elég! című film alaptörténete éppen arra a problémára hívja fel a figyelmet, ami az idei 16 akciónap fő témája volt, vagyis arra, amikor a szökés sem végleges megoldás. Így van ez Slim (Jennifer Lopez) helyzetében is, aki tökéletes boldogságban élt Mitch-csel (Billy Campbell), azonban kislányuk születése után nem sokkal férje egy másik oldalát is meg kellett ismernie. Slim gyermekével együtt menekül a pokollá vált családi fészekből, azonban Mitch kapcsolatainak és vagyonának köszönhetően mindenhol a nyomukra bukkan. Anya és lánya már sehol sincsenek biztonságban, ezért Slim elhatározza, hogy felveszi a harcot egykori szerelmével. (A filmet legközelebb az AXN csatornán láthatjuk december 27-én és 28-án este).

Most-mar-eleg

Enyém vagy!

Az Enyém vagy! egy spanyol alkotás, amely végigköveti a bántalmazás komplett dialektikáját. Teljes valójában mutatja be, hogyan uralkodik el egy kapcsolaton a félelem és a rettegés. Angela és Joaqui története eleinte egy kellemes vasárnap délutáni romantikus vígjátékra hajaz: szerelem első látásra, házasság, gyerek. Azonban a boldog „elsőket” másmilyenek is követik: az első szemrehányás, kiabálás, pofon… Majd a dolgok egyre rosszabbra fordulnak és Angela úgy dönt, hogy benyújtja a válókeresetet. Sajnos azonban a megkönnyebbült fellélegzés még várat magára, ugyanis Joaquin a törvényt semmibe véve zaklatni kezdi a lányt; vissza akarja szerezni.

Solo-mia-enyem-vagy

A 16 akciónapról

A 16 akciónap célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszak különböző formáira, a szolidaritás kifejezése az áldozatok iránt, és nyomás gyakorlás a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.

A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.

Előző cikkIdén is a gyerekeké volt egy napra az Országház
Következő cikkÍgy éld túl hízás nélkül az ünnepi időszakot!