Főoldal A világ Külföld A nyugdíjasok is egyre nyitottabbak az új technológiák iránt

A nyugdíjasok is egyre nyitottabbak az új technológiák iránt

Ismerős, amikor gyerekek és unokák izzasztó órákat töltenek a szülőkkel, nagyszülőkkel, hogy meggyőzzék őket arról, hogy az okostelefon, a tablet vagy más IT kütyü nem ördögtől valók és még idős korban is megtanulható a használatuk? Jó hír, hogy úgy tűnik, hogy ez a korosztály is egyre nyitottabb: a Doro senior-telefon gyártójának felmérése szerint az európai lakosok körében 3-ból 2 idős ember kifejezetten érdeklődik az új technológiák iránt, különösen, ha az biztonságérzetüket javítja.

A világszerte piacvezető senior telefongyártó cég, a Doro ezer, 55-85 éves válaszadó bevonásával végzett átfogó felmérést*, amiből kiderült, hogy az európai idős korosztály kíváncsisággal tekint azokra az eszközökre, amelyek a mindennapi életüket teszik könnyebbé. A felmérés szerint tízből négy ember többet szeretne megtudni ezekről a technológiákról. A legnagyobb nyitottságot a nyugat európai országok közül a francia nyugdíjas korú idősek mutatták; közülük 85%-uk kíváncsi az új dolgokra, míg a legalacsonyabb nyitottságot a Nagy-Britanniában élők között mérték.

Egy hazai felmérés hasonló nyitottságot tárt fel a magyar nyugdíjas korúak technológiai nyitottságáról: az NMHH tavasszal publikált számai** szerint a 60 évnél idősebbek fele hamarosan már internet használó lesz, amennyiben folytatódik a 2017-ben elindult növekedési tendencia. Itthon a senior korosztály számára a digitális világra való nyitottságot leginkább családtagjaik és közvetlen környezetük befolyásolja: a legnagyobb mozgatórugó a távolabb élő családtagokkal való kapcsolattartás igénye, mindezt a lehető legolcsóbban és a legegyszerűbben.

A Doro kutatása szerint az európai időskorúak számára nem csupán a kapcsolattartás miatt fontos a digitális technológia megismerése: a biztonság szintén fontos tényező. Ez nem meglepő, hiszen az EU-ban a háztartások, országonként eltérően tízből 2-3 nyugdíjas korú ember egyedül él. Ezeknek az embereknek az egyik legfontosabb szempontja a biztonság érzése és az otthon biztonsága. A felmérés szerint 5 idős közül 2 bízna meg részben, vagy teljesen ilyen eszközben, ha az nagyobb biztonságot kínál.

„A felmérésben szereplő adatok segítenek, hogy még jobban megértsük az idősek gondolkodását és ezek alapján fejleszthessük termékeinket. Az NMHH felmérése szerint nemcsak az internethasználat, de az idősek okostelefon használata is nő, ezt pedig az értékesítési számokban is tapasztaljuk. A Doronál hiszünk benne, hogy a kifejezetten a senior korosztálynak szóló termékeinkkel önállóbb és teljesebb életet élhetnek felhasználóink. „- mondta Attila Civelek, a Doro kelet-közép-európai értékesítési vezetője.

Számos megoldás áll már az idősebb korosztály rendelkezésére, amelyek növelhetik a biztonságérzetüket; ilyenek például a kifejezetten időseknek fejlesztett okostelefonok beépített segélyhívó gombokkal, vagy több funkciós segélyhívó karkötők.

Előző cikkSchobert Lara is táncolva üzen a tiniknek
Következő cikkÍgy már csak jól indulhat az ősz: ínycsiklandó desszertcsodák a chochoMe-től