Főoldal Divat, szépség Bőrápolás A tej a szép bőr titka?

A tej a szép bőr titka?

Ősidők óta ismeretes a szép nőkről, hogy egészségük és szépségük megőrzése érdekében igen körültekintően ápolták bőrüket.

Az ókori Egyiptomtól napjaink legnagyobb bőrápolási tanácsadóiig minden csinos lány tudja, hogy a tej több mint csak egy ital. Állítólag Kleopátra is a szamártejnek köszönhette szép arcbőrét. Az eddigi megfigyelések szerint, a bőr hatékonyan reagál a tej gyógyító erejére, mind külsőleg, mind pedig belsőleg, ezért nemcsak egy nagyszerű ital, hanem ugyancsak kiváló bőrápoló is egyben.

tej_szepseg_2

A szakemberek szerint a tej alkalmazása a bőrápolásban nem új dolog. A tejről úgy tudjuk, hogy egy varázslatos tonic, amelyik kimondottan előnyös az egész testre. Évszázadok óta tudják a nők, hogy milyen fontos a tej alkalmazása a napi bőrápolásban és hogy a tej a bőrüket puhán és rugalmasan tartja. Bőr puhító, nedvesítő és tápláló anyagokkal teli tej ezer éve a legelterjedtebb szépségápoló anyagok közé tartozik. Táplálja és ápolja a hajat és segít azt lágyabbá és fényesebbé varázsolni. Szépítő anyagként otthonunkban is használhatunk többféle tejet (pasztörizált, fölözött stb.)

A természetes tej A természetes tej szinte az egyetlen természetes eredetű anyag, amelyik majdnem az összes aktív anyagot tartalmazza, amire bőrünknek a bőrápoláshoz szüksége van. Az oligo-elemek (azaz kis mennyiségben előforduló elemek) közül olyan mennyiségeket tartalmaz, amelyek megfelelően reagálnak a biokatalitikus reakciókban, azaz szervezetünkben mikroorganizmusok vagy enzimek segítségével létrejövő reakciókban és biokatalizátorként működnek. És még egy, amit nem szabad elfelejteni, mert szinte a legfontosabb, hogy a tejben levő víz az élő szervezetből (fiziológiás víz) való, amely ugyanazt a só koncentrációt tartalmazza, mint a testünk, és amely könnyen penetrál a bőrünkbe és hatékonyan hidratálja és tökéletesen egyensúlyban tartja azt.

A természetes tej összetevői:

 

Fehérjék, cukrok, vitaminok A+D, B1, B2, B6, C, H és K, pantoténsav, inosítol és a fiziológiás víz

 

A természetes tej néhány fontos összetevőjének kozmetikai jelentősége:

 

Fehérjék                           A bőrsejtek felépítéséhez nélkülözhetetlen

Cukrok                              Az izmok megerősödéséhez és a sejtek metabolizmusához szükséges energiát biztosítja

Vitamin A+D                     A bőr kiszáradása ellen hat. Ösztönzi a sejtmegújulást, regenerál, csökkenti a bőr érdességét, védi a hámréteg sejtjeit

Vitamin B1                          A sejten belüli anyagcsere folyamatok egyik legfontosabb anyaga, szabályozza a zsír, szénhidrát, fehérje-anyagcserét.

Vitamin B2                        Véd és segít a bőr gyulladásos folyamatainak leküzdésében. Nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez.

Vitamin B6                        Az aminosav- anyagcsere fontos koenzimje. Nélkülözhetetlen a bőr anyagcsere folyamatainál. Megelőzi a komedók keletkezését.

Vitamin C                            Serkenti a kollagén termelődését a bőrben és ezáltal a kötőszövet feszesebbé válik. Csökken a faggyútermelés és megszűnik a bőr kellemetlen fényes csillogása, regenerálja a bőrt. Antioxidáns hatása miatt ráncosodás ellen is kitűnő. Gyenge összehúzó és szeborrhea ellenes

Vitamin H                         Szabályozza a faggyútermelődést, gátolja az akne kialakulását, hasznos napégés ellen is

Vitamin K                          Erősíti a kapilláris ereket és megelőzi az értágulatok keletkezését az arcokon.

Pantoténsav (B5 vit)       Segíti a bőr rugalmasságának megőrzését, lassítja az öregedést.

Inositol (cukoralkohol)       A hámréteg vízmegkötését növel, védi a bőrt a pigmentációtól.

Fiziológiás víz                  Biztosítja a bőr tökéletes hidratációját, mert ugyanolyan, mint a szervezetünkben megtalálható víz és segít abban, hogy hasznos anyagokat juttathassunk a bőrbe.

tej_szepseg_1

 

Néhány jó tanács az otthoni bőrápoláshoz

 

Samponos mosás előtti hajpakolás

Kiválóan alkalmazható vékonyszálú és megviselt haj esetén: keverj össze egy negyed csésze száraz tejport vízzel, hogy egy nem folyós, pasztaszerű anyagot kapjál, aztán finoman masszírozd bele a hajadba. Fedd be a hajat egy meleg és nedves törülközővel és hagyd úgy harminc percig. Ha a törülköző kihűlt cseréld melegre. Ha lejárt az idő távolítsd el a törölközőt és mosd meg a hajadat.

Smink eltávolító

Keverj néhány csepp édes mandula olajat egy kanál teljes tejhez. Használj lehetőleg steril vattát, tegyél rá néhány cseppet az elkészített keverékből és óvatosan törölgesd arcodat, amíg teljesen el nem távolítottad a festéket. Használj mindig új vattapamatot, ha az előző bekoszolódott. Aztán öblíts le minden tejmaradékot, hogy megelőzd a baktériumok elszaporodását. Olajos bőrre való tisztító: Használj lefölözött tejet, aztán öblítsd le alaposan vízzel.

Normál, száraz bőr tisztítása

Használj teljes tejet, töröld le óvatosan az arcodat, majd távolítsd el a tejet bő vízzel. Készíthetsz még finom tejes peelinget olajos bőrre, száraz és normál bőrre és készíthetsz tejes arcpakolást is mindezekre. Kérdezd meg kozmetikusodat a készítéséről és az alkalmazás módjáról.

Egész-test kezeléshez meglepem kedves Olvasóimat Kleopátra bőrnyugtató tej és mézfürdő receptjének mai változatával.

„Egy meleg kádfürdőhöz adj 2 csepp levendula olajat, egy evőkanál mézet és 2 evőkanál teljes tejport vagy egy csésze folyékony teljes tejet. Áztasd magad ameddig jólesik, aztán zuhanyozz le, hogy eltávolítsd a bőrödről e tejet és a mézet.”

Érezd magad Kleopátrának!

Van egy másik módja is annak, hogy királynőnek érezd magad, ha tejből és mézből habfürdőt készítesz. Ily módon garantálva van, hogy bőrödet selymesnek, lágynak és bársonyosnak fogod érezni.

A tej és a pasztőrözött tej

1938-ban, Londonban az volt az egyik legfontosabb téma, hogy hogyan is lehetne megszabadulni a tejben lévő káros baktériumoktól, illetve tartósabbá tenni (pasztörizálni) a tejet. A pasztörizálási folyamat meglehetősen nagy befektetést és plusz költségeket von maga után, ezért a tejesgazdák ellenezték és megpróbálták megakadályozni a bevezetését. mert attól tartottak, hogy ezeket a beruházásokat csak a nagyberuházók tudják megvalósítani. Azzal érveltek, hogy meg kell érteni a pasztörizálás lényegét, ahhoz, hogy tudjuk, hogy mit iszunk. Az kétségtelen, hogy a fél órán keresztül 145-150 °F-en tartott, majd 55 °F-re lehűtött tejben megszűnik a baktériumháború, és nem történik alvadás sem. Mindenképpen előnyös a veszélyes baktériumok kiirtása, azonban a pasztörizálás ennél többet tesz, mert megöli a hasznos baktériumokat és a magas hőmérséklet miatt elbont néhány tápláló alkotóelemet.

Az alvadás meggátlásával kapcsolatosan a következőkkel érveltek: szerencsére eléggé elterjedt az aludttej. amely könnyen emészthető és gyenge hashajtó hatású. Azonban a pasztörizálás után a tejsav baktériumok elpusztulnak és nem történik meg az alvadás és hamar lebomlanak és a nemkívánatos, káros baktériumok gyorsan elszaporodnak.

Azzal is érveltek még a pasztörizálás ellen, hogy tönkreteszi a C-vitamin egy részét, ami viszont segíti némely káros baktérium elszaporodását, ezenkívül átalakítja a tejben levő tejcukrot béta-laktózzá, ami jobban oldódik, ezért gyorsabban felszívódik a szervezetben. De a pasztörizálás legrosszabb hatása, hogy oldhatatlanná teszi a tejben oldódott kálcium nagy részét, amelynek hiánya angolkórhoz, rossz fogakhoz, gyenge idegzethez vezet. Ugyancsak tönkreteszi a tejben található jód kb. 20 %-át (ennek hiánya pajzsmirigybetegséget, golyvát okozhat). Ma már a tejfeldolgozó üzemekben ezen anyagok pótlása megoldott.

A pasztörizálás legnagyobb közismert eredménye, hogy megakadályozza a TBC baktériumok szervezetbe kerülését, amely leginkább a sok tejet fogyasztó gyermeki szervezetre volt veszélyes. Rengeteg vizsgálatot, kísérletet folytattak mindezek igazolására, többek közt azt is bebizonyították, hogy a megfelelő körülmények között, ellenőrzötten tartott tehenek teje mentes a káros baktériumtól.

Az otthoni bőrápoláshoz természetesen mind a kétféle tejet felhasználhatjuk, a pasztörizált tejben a baktériumok száma lényegesen kevesebb, ugyanakkor, ha friss tejet vásárolunk azt is célszerű felforralni a felhasználás előtt.

Azt is tudnunk kell, hogy nemcsak a tej, hanem a tejtermékek is felhasználhatóak az otthoni bőrápoláshoz, mint pl: joghurt, kefír, aludttej, tejföl és hogy a tehéntejen kívül még számos állat teje tartalmaz bőrünk számára is értékes tápanyagokat. A juhtej zsír és fehérjetartalma a tehénének átlagosan kétszerese, a kecsketej összetétele pedig közelebb áll az emberi anyatejhez, mint a tehéné. Azonban a tehéntejhez képest kevesebb benne az alfa 1-kazein nevű fehérje, amely általában felelős a tejfehérje-allergiáért és laktózból is kevesebbet tartalmaz. Ennek köszönhetően azt mondjuk, hogy a kecsketej hipoallergén.

Amennyiben a megadott recepteken kívül magunk is szeretnénk otthonunkban saját használatú recepttárunkat bővíteni, azt javaslom, hogy mindenképpen kérdezzük meg előtte kozmetikusunkat, hogy a lehető legjobb lemosót, pakolást stb. készíthessük el majd otthon, a magunkra, szépségünk ápolására szánt időben.

 

Szabó Júlia

Kozmetikus, divatsminkes

1126 Budapest Kléh István u. 3/a.

06-30/292-7776

www.julaykozmetika.hu