Főoldal A világ Külföld Amerika az elnöki beiktatásra készül, nemcsak ünnepelnek, de tüntetés is zajlik

Amerika az elnöki beiktatásra készül, nemcsak ünnepelnek, de tüntetés is zajlik

Washingtonban január 19-én nemcsak a másnapi elnöki beiktatásra készültek, de antifasiszta tüntetés is zajlott az amerikai fővárosban.

Január 19-én este a Beiktatási Koncertet és a tűzijátékot követően a világszerte közismert antifasiszta zászlóval, táblákkal és transzparensekkel felszerelt fiatalok tüntettek a hideg idő ellenére Donald Trump megválasztott elnök ellen a washingtoni Nemzeti Sajtó Klub épülete előtt. Ez az épület Washington egyik forgalmas főutcáján, nem messze található a Fehér Ház épületétől.

NO KKK, NO Fasicts USA, No Trump

A tüntető fiatalok a demonstráció kezdetén a “NO KKK, NO Fasicts USA, No Trump” szlogeneket skandálták a nyugodt rendőrsorfal, a Nemzeti Sajtóklub épülete előtt, a teljes utcát lefoglalva.

Ami a “NO KKK, NO Fasicts USA, No Trump” skandált jelszavakat illeti, ahhoz szükség van egy kis amerikai helyismeretre. Ezek a szlogenek egy ismert amerikai popzenekar egyik számára utalnak. “NO KKK, NO Fasicts USA, No Trump” énekelte a Green Day énekese Billie Joe Armstrong az American Music Awards 2016 díjkiosztóján 2016 november 20-án Los Angelesben.

A három K betű a hírhedt Ku Klux Klan-ra utal. A Ku Klux Klan (KKK) egy amerikai mozgalom volt, amelyik a fehér felsőbbrendűséget, a fehér nacionalizmust, a bevándorlás-ellenességet és antiszemita nézeteit hirdette. S, nemcsak hirdette, de tetteiben a testi sértésen kívül a gyilkosságok is nyomon követhetők voltak. Az amerikai társadalom nagy többsége elítélte a szélsőjobboldali szervezet cselekedeteit. Már a jelenlegi választási-kampány során lehetett olyan hangokat hallani, amelyek Trump bevándorlásellnességét a KKK mozgalom eszményeihez hasonlította. Ezért is lehet Amerika szerte sokszor hallani a NO KKK és a mondj nemet a fasizmusra gondolatokat. Ezt kapcsolta össze a NO TRUMP felkiáltással a Green Day énekese, és ezt skandálták a fiatalok a január 19-i tüntetésen Washingtonban.

Nem tudom megítélni, hogy hányan lehettek az utcán, de azt láttam, hogy a különben széles sugárút teljes területét elfoglalták a tüntető fiatalok.

A tüntetők komolyan felkészültek a demonstrációra, hiszen nemcsak a táblák, és a bekiabálások hirdették az antifasiszta gondolatot, hanem az is, hogy a Sajtóklub épületére többek között az “Állítsátok meg a gyűlöletet” feliratot vetítették.
Nagyon jellemző volt az egyik tábla felirata. Az állt rajta, hogy “A Pokol holnap kezdődik” utalva arra, hogy az 58. elnökválasztás eredményeként másnap január 20-án iktatják be az USA 45. elnökét Donald Trumpot.

Az egyik demonstráló nyíltan hangsúlyozta azt a különben is jól látható tényt, hogy ez egy békés tüntetés. Valóban a szemlélő számára is békésnek tűntek a demonstráló fiatalok. Ami feltűnő volt, hogy a tüntetők között szép számmal kifejezetten jól öltözött, öltönyös, nyakkendős fiatalokat lehetett látni.

A skandált jelszavak között többször felhangzott a “szégyen” kifejezés, a feliratok pedig hirdették, hogy “állítsátok meg a rasszizmust”!
Számos politikai elemző hangsúlyozta az USA-ban, hogy nehéz napok várnak a Trump kormányzatra és az egész országra január 20. után. Ez a tüntetés is ezt látszik igazolni.