Főoldal A világ Külföld Megkezdődött Donald Trump beiktatásának eseménysorozata

Megkezdődött Donald Trump beiktatásának eseménysorozata

Január 19-én délután Washingtonban megkezdődött az a két napos eseménysorozat, amelynek csúcspontja a megválasztott új amerikai elnök, Donald Trump beiktatási ünnepsége lesz január 20-án délelőtt. Ezt követi majd a szokásos Beiktatási Parádé és a Beiktatási Bál Washingtonban.

Make America Great Again Celebration”

A Beiktatási Bizottság jelentése szerint az ünnepség, egy, a közönség számára nem látogatható eseménnyel kezdődött. Ez egy koszorúzás volt január 19-én az Arlington Nemzeti Temetőben.

A mai nap eseményei közül kiemelkedik Voice of the People – Az emberek hangja elnevezésű esmény.

A washingtoni Lincoln emlékmű előtt felállított színpadon az amerikai hadsereg zenészei és más ismert művészek fellépésével rendeznek koncertet.

A koncert kiemelkedő eseménye volt, amikor Donald Trump, a megválasztott elnök és felesége mielőtt levonult volna a Lincoln emlékmű lépcsőjén, megállt és tisztelgett Lincoln szobra elött. Ezt követően foglalta el helyét a koncert nézőterén.

Ennek a tisztelgésnek azért volt jelentősége, mert ugyan Abraham Lincoln Amerika 16. elnöke volt, azonban Ő volt az első republikánus elnök, s mint közismert Donald Trump szintén republikánus.

A koncert befejezéseként rövid köszöntőt mondott Donald Trump megválasztott elnök. Köszönetet mondott a fellépő művészeknek, a helyszínen megjelent közönségnek. Kiemelte, hogy a nézőtéren egyetlen üres helyet sem lehetett látni. Köszonetet mondott családjának azért a támogatásért, amit a választási kampány alatt kapott tőlük.

Beszédében Donal Trump ismét hangsúlyozta, hogy számára az a legfontosabb, hogy Amerika megint nagy legyen! “Sokkal nagyobb, mint valaha is volt!” Trump ismét ígéretet tett arra, hogy elnöksége változásokat fog jelenteni Amerika életében.

Donald Trump beszédét követően felhangzott a világszerte közismert Glory Glory Hallelujah kezdetű dal, amely alatt egy tüzijáték szórakoztatta a helyszíni közönséget és a tv-közvetítések nézőit.

Ami a holnapi napot illeti, a január 20-i elnöki beiktatási ceremónia kiemelkedő eseménye lesz az elnöki bál, amelyből idén három is lesz.

Donald Trump és a First Lady, Mrs. Trump, illetve Pence alelnök és felesége azt tervezi, hogy részt vesz mindhárom beiktatási bálon – jelentette be a beiktatást szervező bizottság.

A hagyományok szerint 1809 óta rendezik meg a beiktatási bálokat. Azonban az idei bál egy dolog szempontjából különleges, ugyanis az elnöki beiktatási bizottság bejelentette, hogy az összes televíziós hálózat számára biztsosítja a közvetítés jogát. Ez azt jelenti, hogy egész Amerika és a világ élőben nézheti majd Donald Trump és a First Lady bálnyitó táncát.

Vallásközi ceremónia

Az esemény sorozat nem fejeződik be a pénteki napon. A beiktatási ünnepséget szervező bizottság ma délután bejelentette, hogy szombaton reggel egy úgynevezett “vallásközi ceremóniát” rendeznek, hogy idézem “bizonyítsák a megválasztott elnök Donal Trump elkötelezettségét”.

Ezt a közös imát, ahogyan itt nevezik a “Nemzeti Ima Szolgálat”-ot idén a Washington National Cathedral-ban tartják. Ez a templom 1933 óta már számos alkalommal volt a helyszíne a közös imáknak, amelyen természetesen az új immár beiktatott elnök, Donald Trump és az új alelnök is részt vesz.

A Nemezti Ima Szoláglat vezérigazgatója Sara Amstrong ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy “Úgy illik, hogy a megválasztott elnök a beiktatása hetét egy tisztelgéssel kezdje.” Sara Amstrong hozzátette, hogy “Fontos, hogy a megválasztott elnök Trump kifejezze alázatát a haza elött és áldást kérjen hazánk békéje és jóléte érdekében. Fontos, hogy csatlakozzanak hozzá a vezetők is, mindegy, hogy azok milyen vallásúak.”

A Nemzeti Ima Szolgálat közös imáján részt vesznek és imát mondanak majd a legkülönbözőbb vallások papjai, többek között Wasinghton püspöke, de imát mond majd egy imám valamint a wasinghtoni és a floridai zsidó hitközség rabbija is.

Egy kulisszatitok az olvasók számára

Őszintén le kell írnom, hogy jelen tudósítást sajnos nem a helyszínről küldöm. Tekintettel arra, hogy egy közvetítőállás kiépítését annak magas költsége miatt, csak a gazdag, nagy tv-állomások, vagy hírügynökségek tudják megengedni maguknak és biztosítani munkatársaik számára. Ily módon, New York-i tudósítóként, itt “alakítottam ki” a hírügynökségünk közvetítőállomását. A fotón jól látható, hogy az egyik monitoron látom a helyszíni képet, amit a sajtó munkatársai számára online biztosítanak. A másik monitoron a Beiktatási Bizottság szöveges a sajtó számára kiadott háttér-információit látom, s a laptopomon írom tudósításomat. Élőben követem az eseményeket. Tekintettel arra, hogy számomra, mint tudósító számára ez a negyedik elnöki beiktatás, gyakorlatból biztosíthatom a kedves olvasót, innen, ebből a “közvetítőfülkéből” látom közvetlenül és tudom követni a legjobban az eseményeket.

Miközben jelen sorokat írom, éppen befejeződik a koncert és a hideg időjárás ellenére, (jelenleg -3 fokot mutat a hőmérő Washingtonban) Trump, a megválasztott elnök és a Lincoln szobor előtt felsorakozott egész családja együtt tapsolt a közönséggel és az esemény befejezéseként közösen tisztelegtek Lincoln szobra előtt.
Természetesen a tudósítás folytatása következik.