Főoldal Szabadidő Utazás Április 22-én Selmecbányára indul a MÁV Nosztalgia élményvonata

Április 22-én Selmecbányára indul a MÁV Nosztalgia élményvonata

Folytatódnak a MÁV Nosztalgia remek programjai. Április utolsó előtti hétvégéjén a szlovákiai Selmecbányára látogathatnak el az érdeklődők és utazni vágyók. Az utazáson a Napimagazin.hu is részt vesz, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni hasábjainkat, mivel lesz szokásos írásos-képes beszámoló.

Nézzünk egy kis háttértörténetet: a város alapításának legendája egy Sebenitz nevű pásztorról szól, aki az Óhegy sziklái alatt legeltette nyáját, amikor két gyíkra lett figyelmes. Az egyik háta ezüst, a másik arany színben csillogott. Ők vezették el a pásztort a vidék arany- és ezüstlelőhelyeire. A gyíkok ma is ott őrzik a település kincseit a város címerében.

Az ősi vulkán beomlott kráterében fekvő, a Magyar Királyság legfőbb bányavárosa, Selmecbánya. Itt jött létre 1770-re a világ első bányászati akadémiája, melynek elődje az 1735-ben alapított Felsőfokú Bányatisztképző Intézet volt. Ehhez az intézményhez köthető a selmeci diákhagyományok létrejötte, ami 2014-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételre került, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján.

A selmeci diákhagyományok, a mai napig is élnek több magyarországi felsőoktatási intézményben, így például a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen és Dunaújvároson, Székesfehérvárott is. Akárcsak Selmecbánya alapításához, a diákhagyományokhoz is rengeteg legenda és anekdota kötődik, amit mindenképp érdemes megismerni, akár az utazás során kiosztott totójátékok kérdésfeltevésén keresztül.

A selmecbányai vasútállomásra érkezést követően egyénileg, vagy a Nosztalgia Kft. által szervezett fakultatív programok keretein belül fedezhető fela mai napig is élő diákhagyományok anyavárosa, melynek belvárosa 1993-ban felkerült az UNESCO Világörökség Listájára.

Választható fakultatív programok:

  • Barangolás az UNESCO világörökségi városban
  • Imhol a Föld alá megyünk…” Bányász emlékek nyomában, ebéddel
  • „Szép kis város Selmecbánya”, ebéddel
  • A világ legszebb 100 műemlékeinek egyike: A Kálvária, ebéddel
  • Természeti és műszaki csodák bakanccsal, ebéddel

Részvételi díj: 9.490 Ft/fő+fakultatív programok

Felszállási lehetőségek: Budapest-Nyugati pu. ,Vác, Szob, Párkány vasútállomásokon.

Részletes program és online jegyelővétel:
http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/842

Információ: jegyiroda@mavnosztalgia.hu, telefonszám: +3612695242

Még több infó: www.mavnosztalgia.hu

Előző cikkA világ technológiai újdonságait mutatja be A jövő utcája kiállítás Budapesten
Következő cikkOktóberre elkészülhet a Duna egyetlen működő hajómalma Baján